Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Bachelor Culturele antropologie en ontwikkelingssociologie

Mark Middel: 'Antropologie leert je dat de plek waar jij geboren bent niet doorsnee is'

Culturele antropologie en ontwikkelingssociologie

Nadat Marks droom over een toneelcarriere in duigen was gevallen moest hij een nieuwe keuze maken. In dit artikel vertelt Mark waarom zijn keuze op de studie Antropologie aan de UvA viel en over zijn studie ervaringen.

FMG Culturele Antropologie en ontwikkelingssociologie Mark Middel
Mark Middel

Na acht jaar week in week uit geacteerd te hebben, viel mijn droom in duigen: ik werd niet aangenomen voor de toneelschool. Peinzend over mijn toekomst belandde ik in een zwart gat. Gelukkig duurde dat maar een dag. Ik wist waarmee ik door wilde gaan, namelijk zoeken naar verhalen en ze weer doorvertellen. Ik wilde de journalistiek in. Daarvoor had ik echter wel een goede basis nodig.

De keuze gemaakt

Vanuit Groningen pakte ik de trein naar Amsterdam om de open dag van de UvA te bezoeken. Ik had me ingeschreven voor drie voorlichtingen: politicologie, liberal arts and sciences en culturele antropologie en ontwikkelingssociologie. Antropologie stond als eerste op het programma. Nadat ik uit de collegezaal kwam, liep ik linea recta naar het treinstation: ik had mijn keuze gemaakt. Met een gerust hart vertrok ik vervolgens in mijn eentje naar Zuid-Amerika.

Fietsen door Amsterdam

Een halfjaar later kwam ik terug in Nederland en ging ik onmiddellijk in Amsterdam wonen. De studie was nog niet begonnen en al mijn vrienden waren op vakantie. In die weken fietste ik elke dag door Amsterdam, zonder enig idee te hebben waar naar toe. Ik liet me leiden door mijn nieuwsgierigheid en werd aangetrokken door de schoonheid van deze stad. Nu, bijna twee jaar later, geniet ik nog steeds van Amsterdam enzelfs als het regent.

De kracht van antropologie

Antropologie leert je dat de plek waar jij geboren bent niet doorsnee is. De regels, gebruiken en rituelen die normaal zijn voor jou, zijn voor een ander misschien niet te begrijpen. Datzelfde geldt andersom ook. Door de studie antropologie ga je de samenleving en haar fenomenen vanuit meerdere perspectieven bekijken.
Mijn uiteindelijke doel is oorlogscorrespondent worden. De studie antropologie zie ik daarvoor als uitstekende basis. Ik denk dat ik met deze studie meer context kan verschaffen in het journalistieke veld, voor meer diepgang kan zorgen en situaties vanuit meerdere perspectieven kan uitleggen. Journalisten en antropologen hebben veel overeenkomsten. Eén daarvan is dat ze allebei verschillen blootleggen. Dat kan ervoor zorgen dat een samenleving ontwricht raakt. Een antropoloog probeert echter allereerst ‘de ander’ te begrijpen. Mijn streven als journalist in spe is om naast het blootleggen van verschillen ook de parallellen te trekken tussen samenlevingen. Hopelijk raken samenlevingen daardoor wat meer verbonden. Daarin zit voor mij de kracht van antropologie.

Mijn toekomst

Ik wil uiteindelijk de master Journalistiek aan de Universiteit van Amsterdam volgen. Die master heeft alleen wel een strenge toelatingsprocedure. Daardoor ben ik vanaf het begin van mijn studietijd al heel erg bewust van mijn studietraject. Naast goede cijfers halen, plan ik ook mijn keuzevakken en nevenactiviteiten nauwkeurig. Zo ben ik dit jaar begonnen met een tweede bachelor wijsbegeerte en schrijf ik voor de CUL, het tijdschrift van de studie antropologie. Voor de laatste twee edities ging ik de ene keer een nacht door het leven als Drag Queen en om dat te compenseren de andere keer een dag door het leven als vuilnisman. Het is leuk om te doen, ik leer er veel van en doe al de nodige ervaring op.

Bouwen aan je toekomst

Als je in de eerste jaren van je studie nog niet weet wat je wilt is dat ook geen enkel probleem. Kom je er na een tijd achter dat je vakken hebt gekozen die niet aan je verwachtingen voldoen, dan bestaat er altijd de mogelijkheid om andere vakken te kiezen. Je zit dus niet vast aan elke keuze die je maakt. Daarnaast heb je in het tweede en vooral het derde jaar veel keuzevrijheid. De één vertrekt een halfjaar naar New York of Zuid-Afrika om te studeren, de ander gaat een onderzoek doen in Nepal en weer iemand anders gaat stage lopen bij een nieuwsmedium. De Universiteit van Amsterdam geeft je dus de vrijheid om te bouwen aan je eigen toekomst. Kies uiteindelijk een studie die je vooral heel erg interesseert. Je studeert het  minimaal drie jaar.  - het zou dan ook leuk zijn als je er een beetje lol in hebt.