Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!

Verkorte bachelor Antropologie voor hbo'ers

Ben je hbo-student en is de opleiding Culturele antropologie en ontwikkelingssociologie iets voor jou? Dan kun je via een verkorte route een wo-bachelor in de antropologie behalen. Dit noemen we de verkorte bachelor. Op deze pagina leggen we uit wat de verkorte bachelor inhoudt, wat de toelatingseisen zijn en hoe je je kunt aanmelden.

Wat houdt de verkorte bachelor in?

De verkorte bachelor bestaat uit 90 studiepunten en duurt 1,5 jaar. Je volgt een deel van het reguliere bachelorprogramma van 180 ECTS en ontvangt op basis van een afgeronde hbo-opleiding 90 ECTS vrijstelling, mits je aan alle voorwaarden voldoet. Rond je de verkorte bachelor succesvol af? Dan krijg je een bachelordiploma en de titel Bachelor of Science. 

Tijdens of na je hbo-opleiding beginnen

Je kunt al beginnen met het verkorte programma tijdens het vierde jaar van je hbo-opleiding. Je volgt dan de inleidende vakken van het eerste jaar (30 EC). Het is ook mogelijk om na je hbo-opleiding te starten, maar dan betaal je het instellingstarief zie:  http://student.uva.nl/content/az/collegegeld/collegegeldtarieven.html

Er is jaarlijks één startmoment: september.

Studieschema verkort programma 2019-2020

 • Studie Jaar 1

  Naam onderwijseenheid

  Aantal EC

  Semester, blok

  Inleiding culturele antropologie

  12

  S1, blok 1 + 2

  Schrijfpracticum

  12

  S1, blok 1 + 2

  Wetenschapsfilosofie voor antropologen

  6

  S1, blok 3

 • Studie Jaar 2

  Naam onderwijseenheid

  Aantal EC

  Semester, blok

  Disciplinemodule 1: Theorie en geschiedenis van de antropologie

  12

  S1, blok 1 + 2

  Disciplinemodule 2: Historisch comparatieve sociologie

  12

  S1, blok 2 + 3

  Onderzoeksmethodologie

  6

  S1, blok 1

  Oriëntatiemodule

  6

  S2, blok 4

  Themamodule

  12

  S2, blok 4 + 5

  Etnografisch practicum

  12

  S2, blok 5 + 6

Toelatingseisen verkorte bachelor

 • Eerste jaar: Voor het volgen van de inleidende vakken (eerste semester van het eerste studiejaar) moet je minimaal 180 studiepunten hebben behaald van je hbo-opleiding.
 • Tweede jaar: Voor het volgen van de vakken van het tweede studiejaar moet je beschikken over een hbo-bachelordiploma (240 EC incl. propedeuse) en de inleidende vakken (Inleiding culturele antropologie, Schrijfpracticum en Wetenschapsfilosofie voor antropologen) hebben behaald.

Aanmelding eerste jaar verkorte bachelor

 • Meld je voor 1 mei aan in Studielink. Kies bij aanmelding voor de bachelor Culturele antropologie en ontwikkelingssociologie (dus niet voor het schakelprogramma of als bijvakstudent). Nadat je een inschrijfverzoek in Studielink hebt gedaan, ontvang je een e-mail met je UvA-studentnummer (UvAnetID).
 • Stuur vóór 1 augustus 2019 een e-mail aan de examencommissie waarin je aangeeft dat je je hebt aangemeld voor het eerste jaar van de verkorte bachelor. Voeg bij deze e-mail de volgende bijlage toe:
 • een officiële recente cijferlijst (met stempel van de opleiding) van je hbo-opleiding.

Voor het eerste jaar van de verkorte bachelor moet je na inschrijving aan de UvA verplicht deelnemen aan UvA Matching.

De UvA Matching Culturele antropologie en ontwikkelingssociologie is verplicht. De matching is online, waarbij je bij jezelf nagaat of je de juiste studiekeuze hebt gemaakt. Je zult hierover informatie ontvangen na aanmelding voor de opleiding in Studielink.

Aanmelding tweede jaar verkorte bachelor

 • Regel je herinschrijving in Studielink. Kies voor de bachelor Culturele antropologie en ontwikkelingssociologie (dus niet voor het schakelprogramma of als bijvakstudent).
 • Stuur vóór 1 augustus 2019 een e-mail aan de examencommissie om je aan te melden voor het tweede jaar van de verkorte bachelor en om je vrijstellingen aan te vragen bij de examencommissie. Voeg bij deze email de volgende bijlage toe:
 • een officiële recente cijferlijst (met stempel van de opleiding) van je hbo-opleiding
 • een kopie van je hbo-bachelordiploma of afstudeerverklaring.

Studiekosten

Het starten aan een tweede bacheloropleiding (incl. de verkorte bachelor) na afronding van een hbo-opleiding kan hoge studiekosten opleveren. Als je echter al tijdens je hbo-opleiding begint met de verkorte bachelor, kan dit je later een voordeel opleveren in de studiekosten. Meer informatie over de hoogte van de studiekosten kun je vinden op de website van de Student Service Desk UvA of Duo.

Contact

Heb je na het lezen van de informatie op deze pagina nog vragen? Neem dan contact op met de examencommissie.