Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
EN

Masterfase

Culturele antropologie en ontwikkelingssociologie

Als je na je bachelor meer wetenschappelijke verdieping of verbreding zoekt, volg dan een master.

De Universiteit van Amsterdam heeft zo’n 240 masterprogramma’s die één of twee jaar duren en in veel gevallen Engelstalig zijn. Met een bachelor Antropologie heb je aan de Universiteit van Amsterdam verschillende mogelijkheden. Je bachelordiploma geeft je toegang tot meerdere masters, die hieronder worden beschreven. Soms is er een selectieprocedure of zijn er aanvullende eisen om toegelaten te worden. 

Master Cultural and Social Anthropology

Je kunt je verder in het vakgebied specialiseren met de eenjarige master Cultural and Social Anthropology. Deze master biedt je de kans alle opgedane kennis te bundelen en toe te passen in een eigen onderzoeksproject. Je volgt twee zware en uitdagende cursussen waarin je je voorbereidt op het individuele veldwerk. Daarna voer je je eigen veldwerk uit in binnen- of buitenland en tot slot schrijf je een masterscriptie op basis van de resultaten uit jouw onderzoek en antropologische literatuur. 

Amsterdamse masterstudenten Antropologie doen over de hele wereld onderzoek. Zo kun je bestuderen hoe jonge Guatemalteken duurzaam toerisme organiseren, maar ook onderzoek doen naar kickboksende meisjes van Marokkaanse afkomst in Amsterdam-West, hoe Koerden zich organiseren in Europa, het toekomstperspectief van plattelandskinderen in India, of naar de ziektebeleving van Surinaamse vrouwen in de Bijlmer. De mogelijkheden zijn eindeloos en het thema dat je kiest hangt af van je eigen interesses. Of je nu in Nederland, Noorwegen, Nicaragua of Nepal veldwerk wilt verrichten: als je een – door een docent goedgekeurd – onderzoeksplan hebt, krijg je daarvoor toestemming.

Onderzoeksmaster Social Sciences

Heb je sterke belangstelling voor onderzoek? Kies dan voor de tweejarige onderzoeksmaster Social Sciences. Voor alle onderzoeksmasters vindt een selectieprocedure plaats. Een commissie beoordeelt of een student over de juiste kwalificaties, motivatie en betrokkenheid beschikt om wetenschappelijk onderzoek te doen. Verder spelen de invulling van je bachelor, je behaalde studieresultaten en je geschreven stukken een rol. Als je verder wilt in de wetenschap en bijvoorbeeld wilt promoveren, kan een onderzoeksmaster een goede eerste stap zijn.

Overige masters

Als je aan de instroomeisen voldoet, heb je ook toegang tot andere master(track)s, zoals

  • Medical Anthropology and Sociology

  • Contemporary Asian Studies

  • Sociologie:
    - Gender, Sexuality and Society
    - Migration and Ethnic Studies

  • Politicologie

  • International Development Studies

Op de website van de Graduate School of Social Sciences vind je een overzicht van alle masterprogramma's:

Leraar worden?

Als je leraar maatschappijleer wilt worden, dan kun je na de vakinhoudelijke master de lerarenopleiding volgen aan het Instituut voor de Lerarenopleiding (ILO).

Duale masters

Ook zijn er duale masters, waarin je studeren en werken combineert die je opleiden tot een specifiek beroep zoals journalist of redacteur. Deze masters, die anderhalf tot twee jaar duren, kennen een selectieprocedure en zijn inclusief een leerwerkplaats.