Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
EN

Toekomstperspectief

Culturele antropologie en ontwikkelingssociologie

Antropologen onderscheiden zich van andere sociale wetenschappers door hun kennis en kunde over onderwerpen die multiculturele samenleving aangaan, of waarbij menselijk gedrag in een internationale omgeving centraal staat.

Een antropoloog benadert maatschappelijke kwesties vanuit verschillende perspectieven, en brengt deze genuanceerd in kaart. Ook op het gebied van interactie en communicatie tussen mensen met verschillende achtergronden zijn antropologen bekwaam, en zijn daarom vaak werkzaam als intermediair in allerlei maatschappelijke organisaties. 

Carrièrebrochure Antropologie

Wil je een indruk krijgen van de carrièremogelijkheden voor afgestudeerden in Antropologie? Lees dan de carrièrebrochure eens door.

Carrierebrochure Culturele antropologie en ontwikkelingssociologie CA

CSW/Carrière magazine

Wil je meer weten? Lees dan ook het carrière magazine van het College Sociale Wetenschappen. Hierin vertellen afgestudeerden van bachelor- en masteropleidingen in de sociale wetenschappen over hun carrière. 

Carrierekrant cover
CSW/Carrière magazine; inspiratie voor je toekomst!

Competenties

Als antropoloog ontwikkel je goede academische schrijfvaardigheid, onderzoeksvaardigheden en je kunt analytisch denken. Antropologen zijn door het zelfstandig uitvoeren van veldwerk en hun sociale souplesse ook goed in organiseren, communiceren en het aanboren van netwerken. 

In het eerste jaar: module Antropologie in actie

Sinds 2011 bieden we in de bachelor een module aan over de toepasbaarheid van Antropologie buiten de wetenschap. Deze module maakt je bewust van de kwaliteiten en vaardigheden die een bachelor Antropologie je meegeeft en geeft je inzicht in onderdelen van de arbeidsmarkt waarin je als antropoloog werkzaam zou kunnen zijn, en op welke manier.

De arbeidsmarkt

Afgestudeerde antropologen zijn breed inzetbaar. Je kunt als antropoloog aan de slag in de journalistiek, bij (inter)nationale organisaties voor ontwikkelingshulp, in de diplomatieke dienst, bij particuliere onderzoekbureaus en in het onderwijs. Ook kun je terechtkomen in functies als beleidsmedewerker, projectleider, adviseur of onderzoeker bij de overheid (Rijk, provincie, gemeente), en er zijn ook antropologen die als freelancer of zelfstandige aan de slag gaan in bijvoorbeeld de culturele sector. 

Loopbaantrajecten van antropologen (en andere sociaal wetenschappers) zijn zeer gevariëerd. Antropologie is een wetenschappelijke discipline waar meer dan één beroep op aansluit. De vaardigheden die je in de opleiding ontwikkelt op het gebied van schrijven, onderzoek doen en interculturele communicatie zijn in veel sectoren van de arbeidsmarkt inzetbaar. Het is dus belangrijk dat je je tijdens je studie een beeld vormt van de kant die je daarna op wilt gaan, zodat je je daarop kunt richten. Doordat je tijdens  je studie de ruimte hebt om je te specialiseren, word je uiteindelijk een expert op jouw interessegebied.

Uva Student Careers Centre

De loopbaanadviseurs van het Uva Student Careers Centre helpen je graag bij je oriëntatie- en keuzevragen. Je kunt bij hen terecht voor informatie, advies, workshops, evenementen en individuele begeleiding.