Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
EN

Arbeidsmarkt

Als afgestudeerde in Europese studies heb je een breed academisch denkniveau binnen meerdere vakgebieden en een goed inzicht in de ideeën en structuren van het hedendaagse Europa.

Vaardigheden

Als Europeanist leer je Europa kennen in Amsterdam. Je doet interculturele competentie op die je later goed van komt pas op de arbeidsmarkt. Bovendien heb je belangrijke academische vaardigheden verworven. Zo heb je een goed ontwikkeld analytisch vermogen, kun je je zowel mondeling als schriftelijk helder en zakelijk uitdrukken en ben je in staat om in korte tijd grote hoeveelheden complexe informatie te verwerken. Daarnaast kun je aan de slag in een van de vele talen die Europa rijk is, omdat je die bij Europese studies goed onder de knie hebt gekregen.

Arbeidsperspectief

Als Europadeskundige kun je je kennis en vaardigheden inzetten op plaatsen waar ‘Europa’ een rol speelt. Dit kan het bedrijfsleven zijn, maar bijvoorbeeld ook een organisatie die bij de Europese Unie in Brussel lobbyt voor een landelijke culturele instelling of overheid.

Daarnaast pas je als ‘generalist’ met een multidisciplinaire blik uitstekend in banen waar het van belang is dat je kennis hebt van meerdere vakgebieden, die je met elkaar kunt combineren. Je bent dus niet beperkt tot de ‘Europese’ banenmarkt.

Banenmarkt

De banen waarin Europeanisten terechtkomen zijn zeer divers, maar delen vaak een ‘internationale dimensie’, bijvoorbeeld omdat het gebruik van vreemde talen of kennis van de politieke besluitvorming en cultuurverschillen in Europa noodzakelijk zijn, of omdat het werk betreft voor een internationaal bedrijf, en je dus goed moet kunnen samenwerken met collega’s met verschillende nationaliteiten.

Afgestudeerden Europese studies gaan vaak aan de slag bij:

  • Europese en internationale organisaties (zoals de EU, de Raad van Europa, OESO, OVSE of ngo’s);
  • Nationale overheden, zoals ministeries of gemeentes;
  • Het nationale en Europese bedrijfsleven;
  • Politieke partijen en lobbyorganisaties;
  • Adviesbureaus.

Verder studeren na je bachelor?

Als je na je bachelor meer wetenschappelijke verdieping of verbreding zoekt, dan volg je een masterprogramma.