Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Switch to english
Bachelor
Europese studies
Opslaan in favorieten

Open huis

Wat is Europese studies?
Docent Guido Snel en student Michiel List vertellen over de bacheloropleiding Europese studies aan de Universiteit van Amsterdam.
Meet & Ask
Ga live, via Zoom, in gesprek met een student, docent en/of studieadviseur. Je krijgt een korte opleidingspresentatie en kunt live al je vragen stellen. Samen met andere studiekiezers. De volgende Meet & Ask zal plaatsvinden in oktober of november 2021.
Webinar Europese studies
Hoe is het om Europese studies te studeren aan de UvA? Welke onderwerpen en thema's staan centraal? Hoe is het programma opgebouwd? Deze vragen zullen in detail worden beantwoord in deze video.

Veelgestelde vragen

 • Wat is Europese studies precies?

  Een brede opleiding, waarbij je vraagstukken uit de actualiteit van Europa – politiek, maatschappelijk - leert analyseren met een multidisciplinaire benadering: cultureel, economisch, juridisch of historisch. We vragen je daarnaast vanaf je tweede jaar te specialiseren in een van deze disciplines, en daar ook je scriptie in te schrijven. Naast de EU nemen we ons begrip van Europa zeer ruim: we hebben expertise in huis voor de Mediterrane regio, Rusland, Turkije, de Kaukasus en Centraal-Azië, en zijn gefascineerd door de plek van het continent in een globaliserende wereld.

 • Ik weet nog niet zo precies welke kant ik precies op wil met mijn studie. Is Europese Studies iets voor mij?

  Europese studies is een brede opleiding, met veel specialisatie mogelijkheden. Na een breed eerste jaar waarin je kennismaakt met de verschillende disciplines waar Europese studies uit bestaat (o.a. geschiedenis, cultuur, poltiiek, economie en en recht) kies je vervolgens een specialisatie. Daarnaast heb je ook de mogelijkheid om een minor te kiezen, naast de taal die je kiest. Je zult merken dat je gaandweg ontdekt welke specialisaties het meest op je lijf geschreven zijn. We zien dat heel veel studenten aan het begin van de opleiding niet precies weten welke kant ze op willen, maar aan het eind een heel gespecialiseerd profiel hebben opgebouwd en op dat terrein dan verder gaan met een masteropleiding.

  Laat je dus verrassen door wat Europese Studies te bieden heeft.

 • Wat bedoelen jullie met de ‘European Classroom’?

  Dit betekent dat je samen studeert met studenten vanuit heel Europa. Aan elk college dat je volgt, nemen studenten deel die vanuit heel Europa (en soms ook daarbuiten) komen. Je hoort dus meteen hoe je medestudenten met een andere achtergrond tegen de zaken aankijken. En dit leidt vaak tot heel interessante discussies. Je bestudeert niet alleen Europa, maar ervaart ook aan den lijve wat het is om in een Europese context actief te zijn. Je leert van elkaar en je doet ongemerkt belangrijke interculturele vaardigheden op.

  Ook is het leren van een vreemde taal een vast onderdeel van het programma. Daarnaast studeer je in een meertalige community van studenten – ook als je in het NL-track studeert. Verder is een belangrijk deel van onze studenten uit de rest van Europa of van daarbuiten afkomstig. Tot slot trekt een flink deel van onze studenten Europa in, op Erasmus, of daarbuiten Global Exchange. Al deze zaken tezamen laten zien waar wij voor staan: over de grenzen kijken, lokale kwesties in een breder geografisch en historisch perspectief leren plaatsen, intercultureel kunnen denken en werken.

 • Wat is het verschil tussen de Nederlandse en de Engelse track?

  Een verschil met de Engelstalige track is dat je in de Nederlandstalige variant ook getraind wordt in schrijven en argumenteren in het Nederlands. Grote hoorcolleges zijn altijd in het Engels, je werkgroepen altijd in het Nederlands. Al je essays en tentamens schrijf je in het Nederlands.

 • Kun je stage lopen tijdens de studie?

  Dat is zeker mogelijk. In het derde jaar heb je 30 EC keuzevrijheid om in te vullen met bijvoorbeeld een stage. Onze studenten lopen stages bij Nederlandse ambassades over heel de wereld. Verder zijn er vaak stageplaatsen in Brussel, bij aan de EU gelieerde organisaties en platforms. Lokale overheden, zoals de gemeente Amsterdam, zijn ook in trek, maar ook maatschappelijke organisaties in de breedste zin enn culturele instellingen, zoals musea en internationale festivals voor literatuur en podiumkunsten.

 • Wat kun je met Europese studies?

  Onze studenten kiezen voor masters die hen verder helpen specialiseren in recht, geschiedenis, economie, cultuur, of politieke wetenschappen. Daarna komen ze op heel verschillende plekken terecht: overheden op allerlei niveaus (gemeente, provincie, nationaal, en ja, Europees), bedrijfsleven dat over de grens werkt of meedingt in Europese aanbestedingen, ngo’s en stichtingen van mensenrechten tot milieubeleid; programmamakers voor media, culturele instellingen en festivals, kunstenfondsen.

Lennart
tweedejaarsstudent Europese studies
Dag iedereen! Ik ben Lennart. Heb je een vraag over Europese studies? Vraag het aan mij via Instagram!
Stel je vraag aan Lennart
Celine
student Europese studies
Hi, ik ben Celine en ik wil je graag helpen! Heb je een vraag over Europese Studies? Stuur me een berichtje via Instagram!
Stel je vraag aan Celine
Meghann
derdejaarsstudent Europese studies
Hoi! Ik ben Meghann en ik studeer Europese studies. Vragen over de opleiding kun je aan mij stellen via Instagram.
Stel je vraag aan Megann
Online Proefstuderen
Meld je aan voor een online college van de bachelor Europese studies en ervaar hoe het is om een student van deze bachelor te zijn. Het eerstvolgende Proefstuderen is in november of december 2021.
Unibuddy: Chat met Ruben
Heb je vragen over de bachelor Europese studies? Stel ze aan onze student Ruben!
Ben ik weer... Er is meer te doen in het Open huis.
Neem een virtueel kijkje op de campussen en in Amsterdam.
Laat je inspireren tijdens de themaweken.
Check welke andere studies er zijn.
Geef je op voor aankomende live events en ontvang een reminder.