Europese studies
Vergelijk

An island of wealth

Het was in de zomer van 2015 dat me verteld werd over het project EU in de klas. In het kader van het Nederlands voorzitterschap van de EU zouden UvA-studenten les gaan geven over de EU aan middelbare scholieren, vergezeld door een Europese ambtenaar. Enthousiast meldde ik me aan en was benieuwd wat voor ervaringen ik op zou doen.

Aan de slag

Reinbert Flipse

Na zowel het doorspitten van de theorie over de kloof tussen de EU en de burger, als het opdoen van didactische vaardigheden om goed les te kunnen geven, kregen we scholen toebedeeld. Die van mij en mijn teamgenote Lisa waren het Atheneum College Hageveld in Heemstede en het Fons Vitae Lyceum in Amsterdam. Het Hageveld was als eerste aan de beurt. Deze lessen in 4-vwo zouden door het hoge niveau een uitdaging worden, zo werd ons gezegd. Na een koffiegesprek met de docent konden we aan de slag. Op een koude ochtend in januari vertrokken Lisa en ik in de sneeuw naar Heemstede om de introducerende lessen te geven. Wie nog nooit bij het Hageveld is geweest, moet de school zeker eens opzoeken, aangezien het een van de mooiste van Nederland is. Zeker in het winterse landschap leek het net een kerstkaart.

Europese oplossingen en beleid

In de drie lessen vertelden we over de Europese instellingen en discussieerden we met de leerlingen over de vluchtelingencrisis. Hierbij gaven we aan dat de discussie niet zou gaan over wel of geen vluchtelingenopvang, maar specifiek over Europese oplossingen en beleid. Een Europees leger, betere rapportage van vluchtelingen en meer evenredige verdeling over de lidstaten waren enkele van de interessante suggesties die werden gegeven. Het lesuur vloog om en voor we het wisten, moesten we al afronden. Het was nu uitkijken naar de gastles.

Gastles

Karl Falkenberg, een Duitse ambtenaar bij de Europese Commissie op het gebied van duurzaamheid, was de gast voor de volgende lessen. Dhr. Falkenberg was duidelijk enthousiast om les te geven. Zijn vergadering in Den Haag, later die dag, wilde hij alleen laten doorgaan als hij daarvoor les mocht geven op een school. Begin maart gingen we zodoende opnieuw naar het Hageveld om daar dhr. Falkenberg op te wachten. Ook hij was onder de indruk van het schoolgebouw en werd duidelijk vrolijk van alle leerlingen die voorbijraasden in de gangen. Na een korte introductie gingen de lessen van start. Falkenberg vertelde in het Engels hoe hij al jaren werkzaam was voor de Europese Commissie. In het verleden had hij handelsverdragen gesloten met landen in Azië en Amerika. Nu onderhandelde hij voor duurzaamheid namens de EU op onder andere de klimaatconferenties.

EU in de klas

Vluchtelingencrisis

De leerlingen konden allerlei vragen stellen, waarbij het vooral ging over de toekomst van de EU en over de al eerder besproken vluchtelingencrisis. Dhr. Falkenberg benadrukte dat om sterk te staan in de wereld het nodig is dat Europa verder integreert. Ook zouden we de vluchtelingen welkom moeten heten, omdat er veel jonge arbeidskrachten tussen zitten die zo een oplossing kunnen bieden voor de vergrijzing. Daarnaast moeten we investeren in de omliggende regio’s buiten Europa. Als reden hiervoor gaf Falkenberg een mooi citaat van oud-Bondskanselier Willy Brandt: “Europe will not survive as an island of wealth in a sea of poverty”.

Gezellig napraten

Na de lessen gingen Lisa en ik met dhr. Falkenberg en Juliane van de gemeente Amsterdam lunchen in Heemstede. Hier kwamen we te weten dat hij vele talen sprak. Geboren in Duitsland, maar getogen in Brussel had hij Duits, Frans en Engels geleerd. De Vlaamse radio hielp hem ook met wat Nederlands, waardoor hij in staat was leerlingen die iets in het Nederlands zeiden te verstaan, al was hij daar zelf zeer bescheiden over. Tijdens het eten praatten we over Europese studies, het project en onze achtergrond. Ik werd er erg enthousiast van. Later wil ik graag werken voor de EU en door al deze interessante verhalen nam dat verlangen alleen maar toe.  Uiteindelijk moest er snel afgerekend worden, want we zouden haast vergeten dat er nog een vergadering in Den Haag op het programma stond. Met een laatste handdruk snelde Falkenberg naar zijn auto en scheurde weg.

Destijds vroeg ik me af hoe de volgende gastles in mei zou zijn op de andere school, het Fons Vitae. Het bleek dat ik niet zo lang hoefde te wachten op een nieuwe ervaring, want al snel kwam er een mailtje of ik extra lessen wilde geven op Openschoolgemeenschap Bijlmer, met als gast niemand minder dan Eurocommissaris Creţu!