Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
EN
Bachelor Franse taal en cultuur

Onderzoek en promoveren

Na een (onderzoeks)master kun je kiezen voor een wetenschappelijk carrière aan een universiteit en promoveren.

Promotieplaats

Om te promoveren doe je drie tot vier jaar onderzoek en schrijf je een proefschrift. Het promotieonderzoek wordt in veel gevallen gecombineerd met onderwijstaken. Naar een promotieplaats moet je solliciteren.

Onderzoeksgebieden

De docenten van de opleiding Franse taal en cultuur begeleiden promovendi en doen zelf ook onderzoek.

  • De letterkundigen van de opleiding bestuderen het werk van francofone schrijvers. Hoe zit het bijvoorbeeld met die ‘koloniale blik' waarmee schrijvers die tijdens het interbellum naar de koloniën reisden en hun ontmoeting met de inheemse bevolking en het landschap weergaven?
  • Een ander interessegebied van de sectie Letterkunde is de hedendaagse literatuur van Frankrijk, waarbij bijvoorbeeld wordt gekeken of en in hoeverre er nog sprake is van een duidelijk onderscheid tussen de verschillende literaire genres. 
  • In het taalkundeonderzoek staat onder meer de processen van taalverwerving centraal. Hoe leren jonge Franse kinderen hun moedertaal? Gaat dit op dezelfde manier als bij volwassenen die een tweede of vreemde taal leren? Wat speelt zich af in de hoofden van mensen die twee of meer talen tegelijk leren?
  • Ook wordt onderzoek gedaan naar structurele aspecten van de Franse taal, zoals de manier waarop zelfstandige naamwoordgroepen in het Frans zijn opgebouwd, of de manier waarop informatie structureel wordt uitgedrukt.