Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Bachelor Future Planet Studies

Bij FPS vond ik meer

Esther Bos, student Future Planet Studies

Op de middelbare school heb ik het profiel N&T, N&G gedaan. Ik vond vakken als scheikunde en biologie leuk. Beide vakken behandelen soms dezelfde onderwerpen, maar vanuit een ander perspectief en ik miste soms de link die alle informatie bij elkaar brengt.

Oriënteren

Ik ben bij verschillende opleidingen op meeloop- en open dagen geweest. Mijn interesses zijn heel breed en ik wist niet goed wat ik het meest interessant vond. Vanwege onderwerpen over klimaat en duurzaamheid die ik tegenkwam in het nieuws werd ik steeds meer nieuwsgierig naar het hele verhaal ervan en vooral naar wat ze niet vertellen in zo’n kort nieuwsbericht. Bij FPS vond ik wat ik bij alle andere opleidingen miste: focus op duurzaamheid en de schakel om onderwerpen in bredere context en vanuit meerdere perspectieven te zien.

Vakken en major

Leuke vakken van FPS vond ik toekomstperspectief van de aarde, waarbij we ons eerste wetenschappelijke paper mochten schrijven over een zelf te kiezen onderwerp (Ik had circulaire economie in China onderzocht). Daarnaast heb ik veel kennis opgedaan bij Kwaliteit van leven,  bij dit vak lag de focus op hoe sociale en ecologische systemen elkaar beïnvloeden.

Aan het eind van het eerste jaar heb ik gekozen voor de major ecologie & evolutie (nu biologie) , omdat ik bij de eerstejaars vakken heb gemerkt dat ecosystemen het meest interessant vind.

Buitenlandervaring

Mijn interesse gaat echter verder dan ecosystemen en ik wilde ervaring opdoen van het toepassen van duurzaamheid in de praktijk. Daarom ben ik in mijn derde jaar drie weken naar Bangkok gegaan als deelnemer van het Orange ASEAN project Urban Eco-Design Factory. In deze drie weken heb ik met 30 andere studenten en young professionals uit Nederland en ASEAN landen in teams gewerkt als consultants voor bedrijven in de circulaire economie sector om hen te helpen hun bedrijf in Thailand op te zetten. Het was geweldig om met deze inspirerende mensen samen te werken in de super mooie omgeving van de Nederlandse ambassade in Bangkok! Deze drie weken waren een heel mooie aanvulling op FPS om de opgedane kennis over duurzaamheid in de praktijk te brengen.