Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
EN
Bachelor Future Planet Studies

‘Creatief en kritisch’

Lieke Brackel

‘Ik heb de overtuiging dat als je wilt weten hoe de wereld werkt, het niet volstaat die wereld op te splitsen in relatief geïsoleerde vakgebieden. Dan zal je die vakgebieden moeten gaan verbinden. Nu, in het derde jaar, ontdek ik eigenlijk pas écht wat interdisciplinair onderwijs is.

We doen bij Future Planet Studies een interdisciplinair project, waarin ik samenwerk met een econoom, een bioloog en een antropoloog. Voordat we samen onderzoek kunnen doen, moeten we de aannames vanuit onze eigen disciplines ter discussie stellen. Want een econoom kijkt anders naar de wereld dan een politicoloog of een bioloog. Als je die disciplines wilt combineren levert dat, alleen bij het kiezen van de methodiek al, veel discussie op grondslagenniveau op.

Je wordt creatief en kritisch. Je gaat nadenken. Onderzoek doen, werkt dat wel zo? En waarom dan? Juist omdat je ziet dat het in bijna elke discipline anders wordt ingevuld. Je bent enerzijds wél in een discipline geworteld en je weet wat dat waard is, maar je bent er niet zo mee vergroeid dat je er geen afstand van kunt doen.’