Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
Bachelor
Future Planet Studies
Vergelijk

Online open dag

Wil je weten of Future Planet Studies echt bij je past? Ontdek het via onderstaande informatie en activiteiten.

Future Planet Studies studeren aan de Universiteit van Amsterdam

Sta je zelf voor de studiekeuze? Dan is dit introductiefilmpje voor jou!

Presentatie Future Planet Studies terugkijken

In deze presentatie, opgenomen tijdens de Meet & Ask in de Bachelorweek van maart 2022, vertellen opleidingsdirecteur Emiel van Loon en docent Lotus Arian over de opleiding en het toekomstperspectief. Studenten Amita en Teun lichten toe hoe het is om Future Planet Studies te studeren aan de UvA.

Luister naar de FPS Podcast

Oud Future Planet Studies studenten Daan en Jesse gaan op zoek naar inspirerende verhalen van huidige en afgestudeerde FPS'ers. In de eerste afleveringen gaan ze op zoek naar een concrete invulling van het begrip 'duurzaamheid', spreken ze met twee afgestudeerden over het werk dat zij na FPS zijn gaan doen, zijn oud FPS'ers te gast die een eigen bedrijf zijn begonnen, en wordt de wondere wereld van de keuzeruimte verkend.


Meestgestelde vragen

 • Wat leer je als je Future Planet Studies studeert? Met wat voor vraagstukken ben je bezig?

  Bij Future Planet Studies houd je je bezig met vraagstukken die spelen rondom de toekomst van de aarde. Je gaat aan de slag met maatschappelijk relevante thema’s zoals klimaatverandering en een duurzame voedsel-, water-, en energievoorziening. Je leert alle aspecten die nodig zijn om complexe vraagstukken op te lossen rondom dit soort thema’s. Om tot oplossingen te kunnen komen, moet je de vraagstukken vanuit meerdere perspectieven leren benaderen. Je combineert daarom kennis vanuit de natuurwetenschappen met kennis vanuit de maatschappijwetenschappen. Future Planet Studies is daarmee bij uitstek een interdisciplinaire opleiding. 

 • De studie klinkt heel breed, is er ook diepgang in de opleiding?

  Future Planet Studies heeft een breed eerste jaar, waarin je vanuit zowel de maatschappij- als de natuurwetenschappen leert kijken naar complexe thema’s rondom de toekomst van de aarde. Vanaf het tweede studiejaar kies je een major, een specialisatie die je in je tweede en derde jaar volgt. Binnen je major ga je dus in een bepaalde richting meer de diepte in. Future Planet Studies kent twee majoren: 

  Future Earth: een natuurwetenschappelijke (bèta) major, waarin je kennis combineert vanuit aardwetenschappen, biologie en chemie om de grote vraagstukken aan te pakken waar Future Planet Studies zich op richt; 

  Future Society: een maatschappijwetenschappelijke (gamma) major, waarin je leert diezelfde vraagstukken vanuit een combinatie van sociale geografie, planologie en politicologie aan te pakken. 

  Daarnaast is in het derde jaar ruimte om keuzevakken te volgen, waarbij je je kunt verdiepen in een specialisme binnen je eigen vakgebied of juist je kennis kunt verbreden met een ander vakgebied of een interdisciplinair thema. 

 • Is kennis van bètavakken vereist om Future Planet Studies te kunnen studeren?

  Je kunt met alle vwo-profielen Future Planet Studies studeren. Als je Economie en Maatschappij of Cultuur en Maatschappij hebt gestudeerd, zijn er wel eisen aan de vakken die je gevolgd moet hebben. Met een E&M-profiel moet je bijvoorbeeld minimaal één van de volgende vakken gevolgd hebben: Aardrijkskunde, Biologie, Natuurkunde of Scheikunde. Als je geen bèta-profiel hebt gedaan, betekent dat vaak wel dat het begin van de opleiding wat zwaarder voor je zal zijn. Je hebt bepaalde voorkennis van Natuurkunde en Scheikunde nodig voor de bètavakken binnen de opleiding. In het eerste blok van de opleiding zit ook een scheikundetoets die je voldoende moet afronden. Als je Natuurkunde of Scheikunde moeilijk vond of als je er geen eindexamen in gedaan hebt, is het daarom aan te raden je kennis vooraf nog wat bij te spijkeren. Om je daarbij te helpen ontvang je van ons voor beide vakken een zelfstudiewijzer in de zomer. Als je deze goed bestudeert, is het in onze ervaring zeker haalbaar om de bètavakken met goed gevolg af te ronden, maar natuurlijk hangt dit ook samen met je persoonlijke affiniteit met het onderwerp.
  Lees hier meer over de toelatingseisen.

 • Wat voor vakken volg je?

  Je volgt binnen Future Planet Studies zowel vakken met een natuurwetenschappelijke als met een maatschappijwetenschappelijke invalshoek. Ook zijn er vakken waarin je leert deze invalshoeken te combineren om tot nieuwe inzichten te komen. Het vak 'Toekomstperspectief voor de Aarde' draait bijvoorbeeld om de relatie tussen de mens en de aarde. Hoe zorgt een combinatie van ecologische, aardwetenschappelijke en scheikundige processen dat het systeem aarde functioneert, en hoe kunnen we als mens daar op een duurzame manier mee omgaan? Bij ‘Inleiding Milieueconomie’ verdiep je je in economische inzichten in problemen zoals milieudegradatie en uitputting van grondstoffen. En bij 'Energietransities' bestudeer je aan de hand van een concrete casus het energievraagstuk vanuit zowel natuurwetenschappelijke als maatschappijwetenschappelijke invalshoeken. Bijvoorbeeld: is het technisch en economisch mogelijk heel Nederland van windenergie te voorzien? Wat is daar dan de ecologische impact van? En hoe zit het met de politieke besluitvorming rondom het (al dan niet) plaatsen van windmolens? 

 • Wat kan je voor werk doen met deze opleiding?

  Met je diploma Future Planet Studies kun je helpen de kloof tussen wetenschap en maatschappij te overbruggen. Je bent inzetbaar in sectoren waar je een kritische, zelfstandige en leergierige geest nodig hebt, zoals de journalistiek, politiek, consultancy en onderwijs. Ook zien we regelmatig dat oud Future Planet Studies-studenten aan de slag gaan als innoverend ondernemer, bijvoorbeeld op het gebied van energiegebruik, consumptie, wonen of kleding. Veel alumni blijven ook verbonden aan de universiteit en gaan verder in het wetenschappelijk onderzoek. Waar je terecht komt, hangt natuurlijk ook sterk af van de master die je (eventueel) na je studie Future Planet Studies kiest. 

Vragen? Stel ze aan onze studenten
 

Teun
"Hoi, ik ben Teun en studeer Future Planet Studies, je kunt me alles vragen over de studie!"
Stel je vraag via Instagram
Thomas
"Hoi, ik ben Thomas! Ik zit in het 2e jaar en doe de specialisatie Future Earth. Heb je vragen, stuur me dan een berichtje via Instagram!"
Stel je vraag via Instagram
Nigar
"Hi, ik ben Nigar en ben derdejaars Future Planet Studies student en volg inmiddels de major Future Earth. Ik help je graag met vragen die je hebt over de studie en het leven als student aan de UvA"
Mail je vraag aan Nigar
Studentenvlog

Kijk mee in het leven van Future Planet Studies studenten Nigar (specialisatierichting Future Earth) en Yasmine (specialisatierichting Future Society). Zij vertellen je hoe het is om deze opleiding te doen, de locatie(s) waar je les krijgt, iets over hun specialisatierichting en sociale activiteiten.

Campus Tour App

Beleef onze campussen via de Campus Tour App. Proef de sfeer, los quizvragen op en laat de campus tot leven komen via augmented en virtual reality.

Stap in de wereld van Jasper

Kijk mee over zijn schouder en zie hoe het is om Future Planet Studies aan de Universiteit van Amsterdam te studeren.