Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
EN
Bachelor Geschiedenis

Docenten aan het woord

FGw /  Geschiedenis, Arjan Nobel

Arjan Nobel:

'In Amsterdam ligt de geschiedenis letterlijk op straat. Dat begint al bij ons eigen gebouw, het Oost-Indisch Huis. Ooit vergaderden hier de bestuurders van de VOC. En wat te denken van het Begijnhof, het Paleis op de Dam of het Anne Frankhuis? Allemaal plaatsen die ons iets vertellen over de Amsterdamse historie, maar zeker ook over de geschiedenis van Nederland en de wereld. Zo kun je in de Oude Kerk sporen vinden van de Beeldenstorm, terwijl het beeld Het Lieverdje aan het Spui ons herinnert aan de Provo’s in de jaren zestig. Geschiedenis studeren doe je in Amsterdam daarom niet alleen in de collegezaal, maar ook op locatie.

Al in je eerste jaar organiseer je, samen met medestudenten, zelf een rondleiding langs een aantal historische plaatsen in de stad. Daarnaast geef je uitleg bij een topstuk in een van de vele musea die de stad rijk is. Je bezoekt archieven en culturele instellingen. Zo komt de geschiedenis tot leven. Maar het belangrijkst is misschien wel dit: je leert al snel hoe het is om de theoretische kennis die je tijdens je studie hebt opgedaan, in praktijk te brengen.' 

dhr. dr. A. (Arjan) Nobel

Faculteit der Geesteswetenschappen

Capaciteitsgroep Geschiedenis

martijn-icks

Martijn Icks:

'Ik geef op dit moment het vak Oude Geschiedenis. Hierin maken we eerstejaars studenten wegwijs in de wereld van Sumeriërs, Perzen, Grieken, Etrusken en Romeinen. We bestuderen duizenden jaren oude teksten en brengen een bezoek aan de antieke collectie in het Allard Pierson.

Mijn eigen onderzoek richt zich op de zichtbaarheid van Romeinse keizerlijke macht: hoe verschenen Romeinse keizers in het openbaar, wie mocht er bij ze in de buurt komen, hoe strak werden die verschijningen geregisseerd? Kortom, vragen die je ook over moderne politici kunt stellen. Daarnaast ben ik geïnteresseerd in karaktermoord als historisch verschijnsel, ofwel de manier waarop de goede naam van historische figuren opzettelijk zwart werd gemaakt door hun tegenstanders. Ook de oude Grieken en Romeinen waren daar al zeer bedreven in – lees maar eens een politieke toespraak van Cicero!

Veel studenten zijn niet erg vertrouwd met de oudheid als ze aan hun studie beginnen. Als docent probeer ik bij hen de fascinatie op te wekken die ik zelf ook voel, ik probeer ze te laten zien hoe boeiend en complex, hoe wonderlijk herkenbaar en tegelijkertijd vervreemdend de culturen van de oude wereld kunnen zijn. Het is heel inspirerend als het lukt om die vonk te laten overslaan, om te zien hoe studenten door de oudheid worden gegrepen.' 

dhr. dr. M. (Martijn) Icks

Faculteit der Geesteswetenschappen

Capaciteitsgroep Geschiedenis