Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
EN

Masterfase

Als je na je bachelor meer wetenschappelijke verdieping of verbreding zoekt, dan volg je een masterprogramma. De UvA heeft een ruim aanbod van masters, die één, anderhalf of twee jaar duren en veelal Engelstalig zijn.

Toelatingseisen

Voor masterprogramma’s gelden vaak instroomeisen en/of een selectieprocedure. In veel gevallen moet je al tijdens je bachelor bepaalde vakken of een specifieke minor hebben gevolgd. Daarom is het verstandig om tijdig in je planning rekening te houden met de toelatingseisen van het masterprogramma dat je interesseert.

Eenjarige masters

Je kunt je verder in het vakgebied specialiseren met de eenjarige master Geschiedenis. Binnen deze master kun je je toeleggen op: Oude geschiedenis, Middeleeuwse geschiedenis, Nieuwe en Nieuwste geschiedenis, Nederlandse geschiedenis, Cultuurgeschiedenis, Sociale geschiedenis en Stadsgeschiedenis.

Na je bachelor Geschiedenis kun je ook kiezen voor de eenjarige masterprogramma's:

Duale masters

Je kunt ook kiezen voor een duale master: een beroepsgeoriënteerd programma op academisch niveau van anderhalf tot twee jaar, inclusief een leerwerkplaats. Met de bachelor Geschiedenis heb je toegang tot de duale masters:

Onderzoeksmaster

Studenten met een sterke belangstelling voor onderzoek kunnen zich aanmelden voor een tweejarige (120 EC) onderzoeksmaster. Voor alle onderzoeksmasters geldt een selectieprocedure, waarbij met name gekeken wordt naar de invulling van je bachelor, de behaalde studieresultaten en je scriptie.

Leraar worden?

Het is mogelijk om tijdens je bachelor een beperkte lesbevoegdheid te behalen. Je volgt dan de minor Educatie (30 EC), waarbij je een theoretische opleiding combineert met een stage op een middelbare school. Wanneer je vervolgens een eerstegraads lesbevoegdheid wilt halen, voltooi je eerst een master in Geschiedenis en daarna de master Lerarenopleiding Geschiedenis en staatsinrichting (30 EC). Als je de minor Educatie niet hebt gevolgd, is de lerarenopleiding na je master 60 EC.

Geschiedenis (Educatie en communicatie)

Een bijzondere route naar een eerstegraads lesbevoegdheid in Geschiedenis is de tweejarige master

Overige masters

Als je tijdens je bachelor een minor in een bepaald vakgebied hebt gevolgd, dan heb je in sommige gevallen ook toegang tot andere masterprogramma's waarvoor aanvullende instroomeisen gelden. Alumni van de bachelor Geschiedenis kozen eerder voor de masters:

Kijk op de Mastersite voor informatie over alle masterprogramma's en mogelijkheden:

Verder studeren na je master?

Na een onderzoeksmaster kun je kiezen voor een wetenschappelijk carrière aan de universiteit en promoveren.

Meer over promoveren