Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
EN
Bachelor

Hebreeuwse taal en cultuur

Opslaan in favorieten

In de bachelor Hebreeuwse taal en cultuur word je opgeleid tot hebraïst en deskundige op het gebied van Joodse Studies. Je leert de taal lezen en spreken en krijgt toegang tot bronnen uit de Hebreeuwse literatuur en daarmee tot 3000 jaar joodse cultuur, religie en geschiedenis.

UvA online Open huis

Drukke open dagen op de campus zitten er voorlopig even niet in. Maar in het online Open huis kun je je vanuit huis volop verdiepen in onze studies en de UvA. 

Op de Open huis-pagina van iedere studie vind je bijvoorbeeld opleidingsvideo's, FAQ’s en live events. In het algemene deel kun je onze opleidingen verkennen, de campussen ontdekken en je laten inspireren in de themaweken.

Moderne taal met een oude geschiedenis

In deze opleiding vorm je je tot een kritische denker met een gedegen greep op Joodse teksten en tradities en leert daarover actuele vragen te beantwoorden. De bachelors Hebreeuws en Arabisch bieden een gezamenlijk onderwijsprogramma aan. In het eerste studiejaar leg je een goede basis op het gebied van taal, cultuur en maatschappij met een propedeuse Hebreeuws of Arabisch. Hierna ga je verder in Joodse studies en Hebreeuws, Arabische studies of Middle Eastern Studies.

UvA-bachelor Hebreeuws uitgelegd
Ontdek in 5 minuten wat de bachelor Hebreeuwse taal en cultuur aan de UvA inhoudt, waarom het uniek is en wat de ervaringen zijn van student Ayra en docent Yaniv Hagbi.

Wat maakt de studie van het Hebreeuws zo interessant?

 • Het Hebreeuws is een rijke taal met een literatuurgeschiedenis van 3000 jaar. 
 • Wat deze taal echt uniek maakt, is het verschijnsel van de techijah, de ‘herleving’. Eeuwenlang was het Hebreeuws voornamelijk een schrijftaal: van de Torah, de gebeden en de Joodse literatuur. Vanaf 1900 echter werd het Hebreeuws daarnaast ook weer een dagelijks gesproken omgangstaal. 
 • Tegenwoordig is het Hebreeuws de taal van de staat Israël en van tal van moderne joodse cultuuruitingen, van literatuur en film tot kranten en hiphop.
 • De Joodse cultuur en geschiedenis worden gekenmerkt door migratie. Joden vestigden zich in veel verschillende gebieden, wat leidde tot uiteenlopende processen van inburgering en acculturatie. Die intensieve wisselwerking tussen de joodse en de niet-joodse levenssfeer biedt een boeiend perspectief op hedendaagse vraagstukken rond de multiculturele samenleving.
 • Als gevolg van deze migratie heeft de Joodse cultuur heeft ook sporen nagelaten in de niet-Joodse omgeving. Het Duitse en Oost-Europese Jodendom leeft voort in de rijke Jiddisje literatuur. Talloze woorden zijn in het Nederlands terechtgekomen, zoals ‘tof’ en ‘mazzel’.

Is Hebreeuws iets voor jou?

 • Je wilt graag een nieuwe, uitdagende taal bestuderen.
 • Je hebt een brede belangstelling voor de joodse traditie.
 • Je zoekt een opleiding waarin jij je kennis op het gebied van de taal, cultuur en regio gaat toepassen in academisch onderzoek.
 • Je wilt later gaan werken in een functie waarin je actief bezig met de Hebreeuwse taal en cultuur.

Waarom Hebreeuwse taal en cultuur aan de UvA?

 • De opleiding Hebreeuws aan de UvA is een unicum binnen Nederland.
 • De opleiding biedt zowel het modern Hebreeuws als de oudere taalstadia, waardoor je een goed begrip krijgt van de joodse traditie als geheel.
 • De docenten doen onderzoek op het gebied van Hebreeuwse literatuur en Joodse cultuurgeschiedenis - ook in internationaal verband - en betrekken hun lopende onderzoek bij de colleges. 
 • Door de geïntegreerde aanpak van de taalverwerving krijg je een uitstekende beheersing van de taal en inzicht in de structuur van het Hebreeuws als Semitische taal.
 • De opleiding Hebreeuws bevindt zich in het centrum van Amsterdam, van oudsher het centrum van het Joodse leven in Nederland. Amsterdam bezit belangrijke bibliotheekcollecties, zoals die van het Joods Historisch Museum, de Ets Haim/Livraria Montezinos, de Bibliotheca Rosenthaliana en het Stadsarchief. Veel studenten vinden een stageplek in een van deze collecties. Ook is er in Amsterdam veel 'Hebreeuws op straat' te vinden.

Feiten en cijfers

Wil je weten hoeveel studenten er jaarlijks met de opleiding starten, hoeveel uur je college hebt of wat de studenten van de opleiding vinden? 

Studeren in deeltijd

Je kunt de UvA-bachelor Hebreeuwse taal en cultuur ook in deeltijd volgen. Er is geen apart deeltijdprogramma: je volgt dezelfde colleges als de voltijdstudenten. Deeltijdstudenten halen 36 studiepunten per jaar. De studieduur is maximaal zes jaar, afhankelijk van eventuele vrijstellingen voor keuzevakken.

Feiten & cijfers
Diploma BA Hebreeuwse taal en cultuur
Type Regulier onderwijs
Vorm Voltijd, deeltijd
Studielast 180 EC, 36 maanden
Voertaal Nederlands, Taal van de opleiding
Start September
CROHO-code 50901