Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
EN
Informatica

Studeer Wiskunde én Informatica

In de dubbele bachelor Wiskunde en Informatica volg je twee bacheloropleidingen tegelijk. Dit is een aangepast programma dat bedoeld is voor studenten met een interesse in de theoretische kant van informatica en die mogelijk verder willen in het wetenschappelijk onderzoek, bijvoorbeeld in de quantumcomputing of de numerieke wiskunde.

 • Het programma

  Het programma van de dubbele bachelor Wiskunde en Informatica bestaat uit de kernvakken van Wiskunde en van Informatica. Je volgt met andere dubbele bachelorstudenten tegelijkertijd wiskunde- en informaticavakken. De vakken zijn zo op elkaar afgestemd, dat je nooit overlappende colleges of tentamens hebt. 

  Een gewone bacheloropleiding van drie jaar bestaat uit 180 studiepunten (EC), terwijl het programma van de dubbele bachelor uit circa 230 EC bestaat. Het grootste deel van de vakken is theoretisch van aard. Daarnaast volg je ook vakken waarin je meer praktisch bezig bent zoals programmeervakken, een tweedejaarsproject in de wiskunde of in de informatica en het gecombineerde afstudeerproject. 

  Het programma is zo gemaakt dat het in drie jaar te volgen is, maar je moet binnen vier jaar afgestudeerd zijn om beide diploma's te mogen ontvangen. Als je het dubbele bachelorprogramma succesvol afgerond hebt, ontvang je twee bachelordiploma’s: dat van Wiskunde en dat van Informatica.

  Het eerste semester

  In je eerste semester volg je de volgende vakken:

  • Basiswiskunde
  • Inleiding programmeren
  • Lineaire Algebra
  • Analyse op de lijn
  • Stochastiek 
  • Programmeertalen
  • Computeralgebra / LaTeX

  Studieprogramma en digitale studiegids

  Voor de opbouw van het curriculum ga je naar het studieprogramma en voor de precieze inhoud van alle vakken kun je kijken in de digitale studiegids.

  Studieprogramma

  Digitale studiegids

  Studiebegeleiding en -advies

  Na het eerste semester krijg je een studieadvies. Als je studieresultaten tegenvallen, kun je het advies krijgen je te concentreren op een enkele bachelor. Aan het einde van je eerste jaar moet je minimaal 68 EC hebben gehaald om het dubbele bachelorprogramma verder te mogen volgen. In latere jaren kun je zelf nog beslissen om van dubbele bachelor te switchen naar een enkele bachelor. 

 • Is een dubbele bachelor iets voor jou?

  Door het volgen van de dubbele bachelor ben je in de unieke gelegenheid om de geleerde wiskundige technieken toe te passen in de informatica.

  • Bovengemiddeld goede studenten
   Het programma is studeerbaar maar uitdagend. Daarom is dit programma alleen geschikt voor bovengemiddeld goede studenten. Een richtlijn is:
   • het eindcijfer op je examenlijst voor wiskunde B en natuurkunde is een 8 of hoger 
   • het gemiddeld eindcijfer op je examenlijst is tenminste een 7
  • Passie voor wiskunde én informatica
   Hoge cijfers zeggen niet alles. Naast je hoge cijfers vind je wiskunde erg leuk en uitdagend en je hebt veel affiniteit met informatica. Je hebt de passie om je in allebei de onderwerpen te verdiepen.
  • Ambitieuze studiehouding
   Studiehouding en discipline tellen ook mee. In plaats van vijf vakken word je geacht zeven of meer vakken per semester te halen. Een ambitieuze studiehouding is hiervoor noodzakelijk.
 • Aanmelden

  Meld je in Studielink aan voor zowel de opleiding Informatica als Wiskunde. Daarnaast moet je ook het aanmeldformulier invullen, een motivatiebrief (450 á 550 woorden) en je cijferlijst opsturen. Doe dit uiterlijk 1 mei!

  Let op! Heb je je cijferlijst nog niet, meld je toch alvast aan en stuur je lijst op een later tijdstip naar dubbele-bachelor-wisinf@uva.nl.

  Aanmeldformulier dubbele bachelor

  UvA Matching

  Nadat je je in Studielink hebt aangemeld, krijg je een bevestiging van je aanmelding via de UvA. Hierin word je ook geïnformeerd over UvA Matching. Deze activiteit is onderdeel van de inschrijfprocedure en wordt aangeboden door beide opleidingen. Via onderstaande link vind je bij stap 5 meer informatie over UvA Matching. Als je je hebt aangemeld voor de dubbele bachelor ben je verplicht om deel te nemen aan UvA Matching van Wiskunde. Daarnaast mag je de UvA Matching van Informatica ook volgen als je dat wilt.

  UvA Matching Wiskunde

  UvA Matching Informatica

  Verplicht toelatingsgesprek

  Om te bepalen of je geschikt bent voor het dubbele bachelorprogramma Wiskunde en Informatica wordt een toelatingsgesprek met je gevoerd. Naast je cijferlijst komen tijdens dit gesprek aspecten als studiehouding, discipline en motivatie aan de orde. Het toelatingsgesprek is een verplicht onderdeel van de inschrijvingsprocedure.

Studenten vertellen

Thijs Blom
Foto: Thijs Blom

Thijs Blom

‘Als je overweegt om de dubbele bachelor Informatica en Wiskunde te gaan doen is het uiteraard van belang dat je geïnteresseerd bent in beide vakgebieden. Bij Wiskunde komt veel puzzelen kijken, en daarvoor heb je echt wel wat doorzettingsvermogen nodig.' Lees meer

Max Blans - student dubbele bachelor Wiskunde en Informatica

Max Blans

'Een voordeel van de dubbele bachelor Wiskunde - Informatica is dat er veel overeenkomsten tussen beide vakgebieden zijn, waardoor je sommige dingen sneller begrijpt.' Lees meer

 • Arbeidsmarkt

  Na je master kun je kiezen voor een promotie. Je solliciteert dan naar een promotieplaats aan een onderzoeksinstituut. Je doet dan vier jaar onderzoek en schrijft daarover een proefschrift. Een dubbele bachelor biedt een uitstekende voorbereiding op een dergelijke wetenschappelijke carrière. Maar ook voor functies bij de overheid, industrie of bedrijfsleven heb je met twee bachelordiploma’s een streepje voor.

Meer informatie

Met specifieke vragen kun je altijd terecht bij de studieadviseur van Wiskunde of Informatica:

 • Iris Hettelingh (Wiskunde)
 • Anne-Christine van der Bijl (Informatica)

Neem contact op met de studieadviseurs

Student voor een dag (Meelopen)

Wil je een keer met een dubbele bachelorstudent meelopen en ervaren hoe het is om aan de UvA te studeren? Meld je dan aan, dan neemt één van onze studenten contact met je op.

Aanmelden Student voor een dag (Meelopen)