Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
Bachelor
Informatiekunde
Vergelijk

Anna Tol

Anna Tol - student bachelor Informatiekunde
Foto: Anna Tol

Een vak dat ik heel erg leuk vond was Kennisgebaseerde Media. Dit is een derdejaars vak waarin je alle kennis die je in de studie opdoet combineert. De opdracht die we kregen was om een kennisgebaseerd systeem, zoals een app, te ontwerpen. In een groepje van vijf studenten moet je dan álles uitdenken. Hoe ga je je databasestructuur bouwen? Hoe richt je je informatiesysteem in? En welk ontwerp past het beste bij je doelgroep en waarom?
 

Uitbreiding van de Appie app van Albert Heijn
Met mijn medestudenten heb ik een uitbreiding van de Appie app van Albert Heijn gebouwd. Wij merkten dat mensen hun boodschappen en producten graag zelf uit willen kiezen en dit kan niet als je online bestelt. Aan de andere kant merkten we dat mensen liever niet teveel tijd kwijt willen zijn aan boodschappen doen. Onze app berekent de snelste route door de winkel aan de hand van je boodschappenlijstje en laat je via iDeal of je credit card betalen.

Projectposter Anna Tol
Bekijk de projectposter van Anna en haar studiegenoten

Heel veel uitzoekwerk
Hiervoor hebben wij heel veel uit moeten zoeken. Een navigatie werkt binnen namelijk anders dan buiten. Op het moment dat iemand een winkel binnenloopt heeft de app de data die we van klanten verzamelden nodig om een route te bepalen. We moesten dus nadenken over hoe we de data op gingen slaan, maar ook wat we er op welk moment mee gingen doen. Daarvoor kun je algoritmes gebruiken, maar dan moet je wel bepalen welke het beste werkt voor je app. Dit uitzoeken is heel leuk, maar ook best ingewikkeld. Ter inspiratie hebben we gekeken naar de Amazon Go winkel in Seattle. Daar loop je naar binnen, pakt wat je nodig hebt en als je buiten staat, heb je betaald. Hier werken ze met sensoren die berekenen wanneer je iets van een plank pakt, maar ook of je het weer terug legt. Het idee van Amazon Go staat nog in de kinderschoenen en dat kun je nog niet met een AH XL doen, maar het zou wel moeten kunnen in de toekomst.

Ideeën presenteren
Naast het technische aspect moesten we ook nadenken over waarom Albert Heijn geïnteresseerd zou zijn in onze app. Hiervoor hebben we de kennis gebruikt die we in de bedrijfskundige vakken hebben geleerd. En als laatste moesten we ook nadenken over hoe we ons idee aan het bedrijf zouden kunnen presenteren. Dit laatste is een belangrijk onderdeel van de informatiekunde, want je kunt nog zo’n mooi idee hebben, maar als je het niet over kunt brengen wat je ermee kunt dan gaat niemand je product gebruiken.

Voorkennis nodig?
Dit vak klinkt misschien heel ingewikkeld en technisch, maar het is niet voor niets een derdejaarsvak. Alle techniek die je nodig hebt, leer je in de voorgaande jaren en programmeren leer je vanaf dag één. Je hebt dus geen voorkennis nodig. Het enige wat wel belangrijk is, is dat je nieuwsgierig bent naar nieuwe technieken en creatief bent in het bedenken van oplossingen. Uiteindelijk leer je om je ideeën samen met anderen uit te werken. Daarbij is het handig dat de opleiding relatief klein is, dus je leert je medestudenten en docenten snel en goed kennen. Zo goed dat we vorig jaar zomer met een groepje van 20 studenten, die inmiddels vrienden voor het leven zijn, met elkaar op vakantie zijn geweest.