Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
Bachelor
Interdisciplinaire sociale wetenschap
Opslaan in favorieten

Online open dag

Wil je weten of deze studie echt bij je past? Ontdek het via de onderstaande informatie en activiteiten.

Live Meet & Ask

Tijdens de Bachelorweek van de UvA hebben wij een online voorlichtingssessie georganiseerd over de Bachelor Interdisciplinaire sociale wetenschap waarbij je vragen kon stellen aan zowel docent, studenten en studieadviseur. Deze Meet & Ask vond plaats op 11 oktober 2021 en is hier terug te kijken. 

Wat maakt deze opleiding uniek?

Docent Rosanne van Wieringen en student Tiara Thomas vertellen wat ISW uniek maakt.

Bezoek de campus

Weten waar je straks gaat studeren? Kom naar de UvA en beleef onze campussen via de Campus Tour-app. Proef de sfeer, los quizvragen op en laat de campus tot leven komen via augmented en virtual reality.

Wat houdt deze studie in?

Docent Javier Koole en studenten Jesse en Sarah vertellen wat je kunt verwachten van de studie ISW.

Virtuele rondleiding over de Roeterseilandcampus

De Roeterseilandcampus (REC) is één van de vier open stadscampussen van de Universiteit van Amsterdam en ligt in het centrum van Amsterdam. De colleges van de bacheloropleiding ISW vinden plaats op het REC. Bekijk de video hiernaast om een kijkje te nemen!

Minicollege van een socioloog

In dit minicollege leert docent David Bos je de eerste beginselen van de sociale wetenschap. Welke verschillen tussen mannen en vrouwen worden eigenlijk sociaal bepaald? Hoe kijkt een socioloog daarnaar? David Bos verzorgt binnen ISW het openingsvak Actuele Maatschappelijke Vraagstukken. Hij zal je dus de eerste colleges geven als je bij ISW komt studeren in september.

Opleidingsdirecteur Michaela Hordijk over ISW

In deze video licht de opleidingsdirecteur Michaela Hordijk de filosofie achter Interdisciplinaire sociale wetenschap (ISW) in Amsterdam toe. Ze gaat in op de opbouw van het curriculum, de doorstroommogelijkheden naar wel veertig verschillende masteropleidingen en het toekomstperspectief.

IP2

Hiernaast zie je een video van het laatste vak in het eerste jaar. In dit vak komt alles wat je het eerste jaar geleerd hebt samen en ga je de nieuw opgedane kennis en vaardigheden toepassen op vragen die door organisaties en bedrijven worden gesteld. Voor de studenten in dit filmpje waren dat bijvoorbeeld vragen over het betrekken van buurtbewoners bij de stad klimaatbestendig maken of de aantrekkingskracht van ‘groene scholen’ (green schools). Dit practicum heeft ieder jaar andere opdrachtgevers.

Nova-Linde Bergsma
Tweedejaarsstudent
Hoi, ik doe de bachelor Interdisciplinaire sociale wetenschap. Heb je vragen over deze opleiding?
Stuur me een bericht via Instagram
Esther de Poel
Derdejaarsstudent
Ik ben Esther en zit in mijn derde jaar. Heb je hulp nodig bij je studiekeuze?
Stuur me een bericht via Instagram

Veelgestelde vragen

 • Wat is het verschil tussen ISW aan de UvA en aan de Universiteit Utrecht?

  Beide opleidingen zijn gericht op het onderzoeken van (complexe) sociaal maatschappelijke vraagstukken. Maar de opleidingen verschillen ook van elkaar in disciplines, opbouw, onderzoeksterrein en thematiek.

  ISW UvA: combi van 5 disciplines

  Bij ISW aan de UvA wordt er gekeken vanuit vijf sociale wetenschappen: Sociologie, Culturele Antropologie, Psychologie, Politicologie en Sociale Geografie & Planologie.

  Bij ISW aan de Universiteit Utrecht wordt voornamelijk gewerkt vanuit de Psychologie, Pedagogiek en Sociologie. Ook hier leer je deze disciplines te integreren om maatschappelijke vraagstukken te bestuderen. Bij ISW Utrecht gebeurt dat met een sterkere focus op beleid en beleidsinterventies.

  ISW UvA: opbouw van multi- naar interdisciplinariteit

  In het tweede jaar ga je leren hoe je al deze disciplines verder integreert om op een interdisciplinaire manier te kunnen kijken naar vraagstukken. Hoe kun je verschillende brillen opzetten om een bepaald vraagstuk anders en misschien wel beter te ontrafelen om zo tot een geïntegreerde allesomvattende oplossing of advies te komen. In het derde jaar heb je bij ISW in Amsterdam de keuze tussen een wetenschappelijk of een toegepast afstudeerprofiel.

  Bij ISW aan de UU wordt vanaf het eerste jaar vanuit de verschillende disciplines, dus interdisciplinair, gekeken naar maatschappelijke thema’s. De disciplines worden elk jaar verder verdiept. Je onderzoekt de samenhang tussen gedrag, cultuur en maatschappij. ISW UvA: Amsterdam als fascinerend onderzoeksgebied

  Als je aan de UvA komt studeren heb je de gehele stad Amsterdam en de regio als  onderzoeksterrein. Amsterdam is een stad waar veel gebeurt, veel maatschappelijke en soms ook ingewikkelde ontwikkelingen spelen. Hoe mooi is het als je daar als ISW student meteen aan mee mag doen! In de praktijkvakken aan het eind van elk semester werk je vaak voor opdrachtgevers uit de stad Amsterdam.  

  ISW UvA: Andere thematische specialisaties

  De maatschappelijke thema’s en opbouw van het ISW programma aan de Universiteit Utrecht verschillen ook van die van onze opleiding ISW aan de Universiteit van Amsterdam. In Amsterdam kun je je in het tweede jaar specialiseren in de volgende thema’s:

  ISW Utrecht richt zich in het bijzonder op verschijnselen of problemen in drie velden: Social policy & public health, Youth studies en Migration, ethnic relations and multiculturalism.

  Het is dus verstandig om beide programma’s goed te bekijken om zo een goede keuze te maken welk ISW programma het beste bij jou past.

 • Wat is het verschil tussen ISW en Sociologie?

  Sociologie bestudeert de sociale relaties tussen mensen en binnen samenlevingen en kijkt vanuit dit perspectief naar maatschappelijke vraagstukken.

  Interdisciplinaire sociale wetenschap combineert en integreert vijf belangrijke disciplines (Sociologie, Psychologie, Antropologie, Politicologie, Sociale geografie & Planologie) om actuele maatschappelijke vraagstukken te bestuderen. Niet alleen de verschillende invalshoeken zijn belangrijk om complexe thema’s beter te kunnen begrijpen en te onderzoeken. Iedere discipline kent ook zijn eigen onderzoeksmethoden. Je leert dus ook om verschillende onderzoeksmethoden te gebruiken. Dat is essentieel als je nieuwe inzichten wilt opdoen door het combineren van verschillende perspectieven.

 • Hoeveel mensen halen hun BSA in het eerste jaar?

  Al zeker drie jaar op rij haalt ca 90% van de eerstejaars een positief Bindend Studieadvies aan het einde van het eerste jaar. De opleiding wordt door de meeste studenten ervaren als vol, maar behapbaar, waarbij het bijblijven als belangrijkste succesfactor wordt genoemd.

 • Wat kan ik worden met deze opleiding?

  De meeste ISW studenten (87%) stromen door naar een master. Toch zien we een toename in het aantal studenten dat direct na de bachelor aan het werk gaat. Zij komen vaak terecht in junior (beleids-)functies. De inhoud van deze functie is net zo breed en verschillend als de thema’s van ISW breed en onderscheidend zijn. Het varieert van een positie in de jeugdhulpverlening tot een energiestart-up, van secretaris bij een beleidsdenktank tot het oprichten van een eigen onderneming. Deze eigen ondernemingen zijn van dan vaak sociale ondernemingen. ISW kenmerkt zich door de sterke maatschappelijke betrokkenheid.

  Na de master gaan sociale wetenschappers doorgaans aan het werk in beroepen die met maatschappelijke vraagstukken te maken hebben. Het werkveld is dan ook breed, hier een aantal voorbeelden:

  • Onderzoek: bijvoorbeeld expert onderzoeker jeugdcriminaliteit bij de politie 
  • Beleid: bijvoorbeeld adviseur op het ministerie van Infrastructuur en Milieu 
  • Onderwijs: bijvoorbeeld docent/onderzoeker aan de universiteit of docent maatschappijleer aan een middelbare school
  • Zelfstandig ondernemen: bijvoorbeeld consultant voor organisaties en bedrijven die de sociale cohesie willen bevorderen.
 • Welk masterprogramma kun je doen met ISW?

  Bij ISW kun je doorstromen naar vele master programma's, binnen en buiten de UvA.

  Het belangrijkste is dat je in je derde jaar voor je vrije keuzeruimte een minor of vakkenpakket kiest waarmee je voldoet aan de toelatingseisen van een bepaalde master. Voor de masters bij Sociale Wetenschappen aan de UvA hebben we speciale minors afgesproken met elkaar. Als je als ISW student bijvoorbeeld de minor Culturele Antropologie voor ISW studenten volgt, dan ben je na afronding van deze minor toelaatbaar tot verschillende tracks van de Master Culturele Antropologie. En zo kun je na de minor Sociologie voor ISW studenten ook verschillende richtingen van de Master Sociologie volgen, zoals Gender, Sexuality and Society, Migration and Ethnic Studies, en meer. Zelfs kun je minoren volgen bij psychologie om door te stromen naar master richtingen zoals Work and Organizational Psychology, Social Psychology en Behavioral Data Science.

  Naast masters die mooi aansluiten op de disciplines (Sociologie, Culturele Antropologie, Psychologie, Politicologie en Sociale Geografie & Planologie) kun je ook nog interdisciplinaire master programma's volgen, zoals Conflict Resolution and Governance.  Of minoren die doorstoming bieden naar Onderwijswetenschappen, Communicatiewetenschap, Pedagogische Wetenschappen.

  Als verder wilt in het onderzoek is een Research Master bij bijvoorbeeld Social Sciences een goede optie. Hier kun je vanuit elk ISW profiel in doorstromen,  als je wordt toegelaten tot de opleiding.

  Uiteraard is het ook mogelijk om door te stromen naar master programma's bijvoorbeeld van Sociale wetenschappen bij andere instellingen. Er zijn meerdere ISW studenten die via een minor Criminologie zijn doorgestroomd naar de Master (Forensische) Criminologie aan de Vrije Universiteit en Universiteit Leiden.

  Aan de Universiteit Utrecht kun je verschillende master programma's vinden waar je vanuit ISW naartoe kunt doorstromen. Denk hierbij aan Social Policy and Public Health en Multiculturalism. Soms is er nog een bijpassende minor nodig om toelaatbaar te worden.

 • Welke vakken kun je zelf kiezen bij ISW?

  In zowel het tweede als het derde jaar is er ruimte om te kiezen uit een aantal geboden keuzevakken.

  In het tweede jaar ga je aan de slag met verschillende thema's die je op een interdisciplinaire wijze kunt benaderen. Denk aan thema's als Jeugd, Gezondheid, Stad, Conflict, Gender en Seksualiteit, Migratie. Je kiest twee van deze vakken om je te verdiepen in de huidige debatten en onderzoeken rondom dit thema.

  In het derde jaar kies je vakken voor je vrije keuzeruimte van in totaal 30 EC. Hierin heb je veel keuze: ga je een bepaalde minor doen,  op uitwisseling naar het buitenland of stel je zelf een vakkenpakket samen, dat kan allemaal. De studieadviseurs staan voor je klaar om te begeleiden en adviseren in welke opties voor jou het best passend zijn. Dit is vaak het meest afhankelijk van wat je na je bachelor wilt gaan doen, bijvoorbeeld een master.

  Verder kies je in het derde jaar ook nog een van de drie verdiepingsmodules, waarbij het doel is om de brug te slaan tussen wat je tijdens je opleiding hebt geleerd en hoe je dit in de praktijk of verder in het onderzoek op maatschappelijke thema's toepast. Denk aan een stage, een literatuurstudie of het vak Placemaking waarbij je voor een opdrachtgever aan de slag gaat om een bepaald vraagstuk te onderzoeken en advies uit te brengen.

Houd me op de hoogte

In het voor- en najaar kun je Meet & Ask-sessies bijwonen per studie en/of proefcolleges volgen. Wil je per e-mail op de hoogte gehouden worden van nieuws en de aankomende (live) events? Laat het ons weten via onderstaand formulier.