Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
Bachelor
Interdisciplinaire sociale wetenschap
Vergelijk

Open dag

Wil je weten of deze studie echt bij je past? Ontdek het via de onderstaande informatie en activiteiten.

Meelopen

Wil je zeker weten of deze opleiding bij je past? Kom dan Meelopen! Ga met een student mee naar een college, stel al je vragen en ervaar hoe het is om aan de UvA te studeren.

Wat maakt deze opleiding uniek?

Docent Rosanne van Wieringen en student Tiara Thomas vertellen wat ISW uniek maakt.

Wat houdt deze studie in?

Docent Javier Koole en studenten Jesse en Sarah vertellen wat je kunt verwachten van de studie ISW.

Minicollege van een socioloog

In dit minicollege leert docent David Bos je de eerste beginselen van de sociale wetenschap. Welke verschillen tussen mannen en vrouwen worden eigenlijk sociaal bepaald? Hoe kijkt een socioloog daarnaar? David Bos verzorgt binnen ISW het openingsvak Actuele Maatschappelijke Vraagstukken. Hij zal je dus de eerste colleges geven als je bij ISW komt studeren in september.

Opleidingsdirecteur Michaela Hordijk over ISW

In deze video licht de opleidingsdirecteur Michaela Hordijk de filosofie achter Interdisciplinaire sociale wetenschap (ISW) in Amsterdam toe. Ze gaat in op de opbouw van het curriculum, de doorstroommogelijkheden naar wel veertig verschillende masteropleidingen en het toekomstperspectief.

IP2

Hiernaast zie je een video van het laatste vak in het eerste jaar. In dit vak komt alles wat je het eerste jaar geleerd hebt samen en ga je de nieuw opgedane kennis en vaardigheden toepassen op vragen die door organisaties en bedrijven worden gesteld. Voor de studenten in dit filmpje waren dat bijvoorbeeld vragen over het betrekken van buurtbewoners bij de stad klimaatbestendig maken of de aantrekkingskracht van ‘groene scholen’ (green schools). Dit practicum heeft ieder jaar andere opdrachtgevers.

Verken je campus

Waar ga je straks studeren? Bekijk je campus online op de interactieve kaart. Of kom langs op locatie en doe de campustour via onze campustour-app.

Veelgestelde vragen

 • Kan ik met een HBO propedeuse instromen bij ISW?

  Kijk hier voor meer info.

   

 • Wat is het verschil tussen ISW aan de UvA en aan de Universiteit Utrecht?

  Beide opleidingen zijn gericht op het onderzoeken van (complexe) sociaal maatschappelijke vraagstukken. Maar de opleidingen verschillen ook van elkaar in disciplines, opbouw, onderzoeksterrein en thematiek.

  ISW UvA: combi van 5 disciplines

  Bij ISW aan de UvA wordt er gekeken vanuit vijf sociale wetenschappen: Sociologie, Culturele Antropologie, Psychologie, Politicologie en Sociale Geografie & Planologie.

  Bij ISW aan de Universiteit Utrecht wordt voornamelijk gewerkt vanuit de Psychologie, Pedagogiek en Sociologie. Bij ISW Utrecht gebeurt dat met een sterkere focus op beleid en beleidsinterventies.

  ISW UvA: opbouw van multi- naar interdisciplinariteit

  In het tweede jaar ga je leren hoe je al deze disciplines verder integreert om op een interdisciplinaire manier te kunnen kijken naar vraagstukken. Hoe kun je verschillende brillen opzetten om een bepaald vraagstuk anders en misschien wel beter te ontrafelen om zo tot een geïntegreerde allesomvattende oplossing of advies te komen. In het derde jaar heb je bij ISW in Amsterdam de keuze tussen een wetenschappelijk of een toegepast afstudeerprofiel.

  Bij ISW aan de UU wordt vanaf het eerste jaar vanuit de verschillende disciplines, dus interdisciplinair, gekeken naar maatschappelijke thema’s. De disciplines worden elk jaar verder verdiept. Je onderzoekt de samenhang tussen gedrag, cultuur en maatschappij. ISW UvA: Amsterdam als fascinerend onderzoeksgebied

  Als je aan de UvA komt studeren heb je de gehele stad Amsterdam en de regio als  onderzoeksterrein. Amsterdam is een stad waar veel gebeurt, veel maatschappelijke en soms ook ingewikkelde ontwikkelingen spelen. Hoe mooi is het als je daar als ISW student meteen aan mee mag doen! In de praktijkvakken aan het eind van elk semester werk je vaak voor opdrachtgevers uit de stad Amsterdam.  

  ISW UvA: Andere thematische specialisaties

  De maatschappelijke thema’s en opbouw van het ISW programma aan de Universiteit Utrecht verschillen ook van die van onze opleiding ISW aan de Universiteit van Amsterdam. In Amsterdam kun je je in het tweede jaar specialiseren in de volgende thema’s:

  ISW Utrecht richt zich in het bijzonder op verschijnselen of problemen in drie velden: Social policy & public health, Youth studies en Migration, ethnic relations and multiculturalism.

  Het is dus verstandig om beide programma’s goed te bekijken om zo een goede keuze te maken welk ISW programma het beste bij jou past.

 • Wat is het verschil tussen ISW en Sociologie?

  Sociologie bestudeert de sociale relaties tussen mensen en binnen samenlevingen en kijkt vanuit dit perspectief naar maatschappelijke vraagstukken.

  Interdisciplinaire sociale wetenschap combineert en integreert vijf belangrijke disciplines (Sociologie, Psychologie, Antropologie, Politicologie, Sociale geografie & Planologie) om actuele maatschappelijke vraagstukken te bestuderen. Niet alleen de verschillende invalshoeken zijn belangrijk om complexe thema’s beter te kunnen begrijpen en te onderzoeken. Iedere discipline kent ook zijn eigen onderzoeksmethoden. Je leert dus ook om verschillende onderzoeksmethoden te gebruiken. Dat is essentieel als je nieuwe inzichten wilt opdoen door het combineren van verschillende perspectieven.

 • Wat is de man-vrouw verhouding bij ISW?

  Deze ligt bijna elk jaar op 40% mannen – en 60% vrouwen.

   

 • Hoe groot is de instroom van ISW?

  Het kan per jaar wisselen, maar meestal stromen tussen de 130 en 200 studenten in bij ISW.

 • Hoeveel mensen halen hun BSA in het eerste jaar?

  Al zeker drie jaar op rij haalt ca 90% van de eerstejaars een positief Bindend Studieadvies aan het einde van het eerste jaar. De opleiding wordt door de meeste studenten ervaren als vol, maar behapbaar, waarbij het bijblijven als belangrijkste succesfactor wordt genoemd.

 • Welke vakken kun je zelf kiezen bij ISW?

  In zowel het tweede als het derde jaar is er ruimte om te kiezen uit een aantal geboden keuzevakken.

  In het tweede jaar ga je aan de slag met verschillende thema's die je op een interdisciplinaire wijze kunt benaderen. Denk aan thema's als Jeugd, Gezondheid, Stad, Conflict, Gender en Seksualiteit, Migratie. Je kiest twee van deze vakken om je te verdiepen in de huidige debatten en onderzoeken rondom dit thema.

  In het derde jaar kies je vakken voor je vrije keuzeruimte van in totaal 30 EC. Hierin heb je veel keuze: ga je een bepaalde minor doen,  op uitwisseling naar het buitenland of stel je zelf een vakkenpakket samen, dat kan allemaal. De studieadviseurs staan voor je klaar om te begeleiden en adviseren in welke opties voor jou het best passend zijn. Dit is vaak het meest afhankelijk van wat je na je bachelor wilt gaan doen, bijvoorbeeld een master.

  Verder kies je in het derde jaar ook nog een van de drie verdiepingsmodules, waarbij het doel is om de brug te slaan tussen wat je tijdens je opleiding hebt geleerd en hoe je dit in de praktijk of verder in het onderzoek op maatschappelijke thema's toepast. Denk aan een stage, een literatuurstudie of het vak Placemaking waarbij je voor een opdrachtgever aan de slag gaat om een bepaald vraagstuk te onderzoeken en advies uit te brengen.

 • Heeft ISW een eigen studievereniging?

  Ja zeker! De studievereniging Pegasus organiseert talloze educatieve, sociale en loopbaangerichte activiteiten om je snel thuis te laten voelen in de ISW Community.

Houd me op de hoogte

In het voor- en najaar kun je Meet & Ask-sessies bijwonen per studie en/of proefcolleges volgen. Wil je per e-mail op de hoogte gehouden worden van nieuws en de aankomende (live) events? Laat het ons weten via onderstaand formulier.