Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
Bachelor
Kunstmatige intelligentie
Vergelijk

Ozzy Ulger

Ozzy Ulger
Foto: Ozzy Ulger

Ik wilde eigenlijk altijd al de kant van rechten en politiek op, maar toen ik bij Rechten ging kijken op een open dag in Leiden, merkte ik al gauw dat dat eigenlijk helemaal niet bij me paste. Voor dat soort studies moet je namelijk veel lezen en daar houd ik niet zo van. Ik doe veel liever praktische en technische dingen waarbij je direct resultaat ziet. Vervolgens ben ik mijn hobby’s na gelopen - gamen en dingen repareren - waarna ik besloot dat ik een studie wilde die een koppeling had met gamen. Nadat ik tot dat inzicht was gekomen, ontdekte ik al snel de studie Kunstmatige Intelligentie.

Zelf een huisje bouwen

Als student Kunstmatige intelligentie houd je je bezig met het bedenken van intelligente concepten die menselijke taken kunnen automatiseren. Dit kun je bijvoorbeeld met computers of robots doen. De opleiding reikt je daarbij feitelijk een hamer, spijkers, hout en een handleiding aan, maar uiteindelijk moet je zelf een huisje bouwen, oftewel een ontwerp bedenken.

Bij mijn studie leer ik programmeren en daarnaast volg ik vakken over uiteenlopende onderwerpen als wiskunde, cognitieve psychologie en taalverwerking. In het eerste jaar vond ik vooral het vak Inleiding Cognitieve Psychologie erg interessant. Daarbij leerde ik bijvoorbeeld dat apen vaak hetzelfde intelligentieniveau als kinderen hebben. Soms komt het zelfs voor dat de apen uiteindelijk slimmer blijken te zijn dan een kind. Dat vond ik heel verrassend om te horen.

Wat ik bij mijn theoretische vakken heb geleerd, heb ik onder andere in de praktijk gebracht bij de module Zoeken, Sturen en Bewegen. Daarbij heb ik met drie medestudenten een rijdende drone gemaakt die zich als een stier gedraagt. Als je iets roods voor de drone hield begon hij met zijn ‘been’ (een wieltje) te slepen en als het rode voorwerp dichterbij kwam dan viel de drone het aan – dan sprong hij op het voorwerp. Ik vind het gaaf dat wij zelf iets hebben gemaakt dat werkt en geheel zelfstandig functioneert. 

Moeilijk?

Als mensen aan Kunstmatige intelligentie denken, gaan ze er al snel vanuit dat de studie heel moeilijk is. Voordat ik aan de opleiding begon, was ik even bang dat ik het lastig zou vinden door mijn Economie en Maatschappij-profiel met wiskunde A, maar dat bleek alles reuze mee te vallen. De wiskundevakken bij Kunstmatige intelligentie zijn heel stapsgewijs opgezet, waardoor ze prima te doen zijn mits je alles goed bijhoudt. Ik heb deze vakken in ieder geval met ruime voldoendes gehaald.

Er is dus geen reden om bang te zijn voor de moeilijkheid van deze studie. Naar mijn idee is het even moeilijk als elke andere opleiding. Als je wiskunde leuk vindt, van uitdagingen houdt en het interessant vindt om problemen binnen het vakgebied op te lossen, dan is Kunstmatige intelligentie de studie voor jou.