Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
Bachelor
Media en cultuur
Opslaan in favorieten

Toelating en inschrijven

Wil je je inschrijven, doorloop dan onderstaande stappen.

Inschrijfproces

 • 2. Check de toelatingseisen

  Je kunt Media en cultuur studeren met de volgende (in Nederland behaalde) diploma's:

  Vwo-diploma

  Met een vwo-diploma kun je Media en cultuur studeren, ongeacht je profiel. Wel zul je met een profiel Cultuur en maatschappij merken dat je makkelijker aansluiting vindt.

  Hbo-(propedeuse)diploma

  Studenten met een hbo-propedeusediploma hebben toegang tot een universitaire bachelor. Houd er wel rekening mee dat de overstap van het hbo naar een universitaire opleiding door veel studenten als erg zwaar wordt ervaren. 
  Een andere mogelijkheid is om eerst je hbo-bachelor te voltooien en je daarna in te schrijven voor een universitaire bachelor. Afhankelijk van de inhoud van de afgeronde hbo-bachelor en de keuze van de universitaire bachelor kun je vrijstelling krijgen voor onderdelen uit het universitaire bachelorprogramma. De maximale vrijstelling via deze route is 60 studiepunten. 
  Het collegegeld voor een tweede bachelor is het hogere instellingstarief.

  Colloquium doctum

  Heb je niet het juiste diploma om toegelaten te worden tot de bacheloropleiding Media en cultuur dan bestaat de mogelijkheid om via een colloquium doctum toegelaten te worden.

  Diploma behaald in het buitenland?

  Heb je je vooropleiding in het buitenland gedaan?  Dan volg je een ander inschrijfproces. Dit geldt ook voor studenten die in Nederland een International Baccalaureate (IB) hebben behaald.

 • 3. Check het collegegeld

  Bekijk voordat je je inschrijft de kosten die je kwijt gaat zijn aan het collegegeld. Hiervoor kun je de collegegeldmeter gebruiken en/of de informatiepagina over collegegeld bekijken. Let op: de collegegeldmeter werkt niet goed in Safari.

  Overige studiekosten

  Naast het collegegeld ben je gemiddeld tussen de € 50 en € 100 per maand kwijt aan boeken, excursies, een laptop en ander studiemateriaal. Houd tevens rekening met andere kosten zoals eten, openbaar vervoer en woonkosten als je op kamers gaat.

 • 5. Activeer je UvAnetID

  Nadat je je hebt ingeschreven in Studielink, krijg je een e-mail met je UvAnetID. Activeer je UvAnetID volgens de instructies. Je hebt je UvAnetID nodig om je in te schrijven bij de UvA en je aan te melden voor UvA Matching.

 • 6. Doe mee aan UvA Matching

  Nadat je je hebt ingeschreven voor een bacheloropleiding doe je mee aan UvA Matching. UvA-Matching is een verplicht onderdeel voor alle aankomende studenten die zich voor het eerst aanmelden voor een eerstejaars UvA-bacheloropleiding en die nog nooit eerder aan de UvA hebben gestudeerd. Je maakt kennis met de studie en studeren, en test zo of de opleiding echt bij je past. De UvA Matching vindt online plaats.

  Aanmelden
  Nadat je je hebt ingeschreven via Studielink en je UvAnetID hebt geactiveerd, kun je je aanmelden voor de Matching. In je Checklist Inschrijving op sis.uva.nl zie je Matching staan. Hier kun je je via de Vakplanner aanmelden voor Matching.

  Meld je zo snel mogelijk aan voor UvA Matching. Na aanmelding kun je in Canvas, de digitale leeromgeving van de UvA, meer informatie vinden over de verdere procedure en de deadline, en daar kun je de Matching voltooien. De uiterste aanmelddeadline voor UvA matching is 7 juni, daarna is aanmelding het niet meer mogelijk.
  Let op: voor sommige opleidingen worden er al eerder dan juni matching-activiteiten aangeboden, meld je dus zo snel mogelijk aan en wacht niet tot het laatste moment.

Na (voorwaardelijke) toelating

 • 7. Bevestig je deelname

  Nadat je bent toegelaten tot de opleiding word je geplaatst in het vak Intake in Canvas. Hier dien je je deelname aan de opleiding te bevestigen. Dit is ook nodig om te worden ingeschreven voor de vakken in het eerste semester. Vanaf half juli ontvang je informatie hierover op het e-mailadres dat je in Studielink hebt opgegeven. Het is dus belangrijk dat je e-mailadres correct in Studielink staat.

 • 8. Vraag je collegekaart aan

  Een collegekaart is een persoonlijke kaart die je onder andere gebruikt als identificatie tijdens tentamens en bij het lenen van boeken. Je krijgt na je voorwaardelijke toelating meer informatie over het aanvragen van een collegekaart.