Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
Bachelor
Nederlandse taal en cultuur
Opslaan in favorieten

Keuzeruimte en minor

Het bachelorprogramma biedt 48 EC keuzeruimte die je naar eigen inzicht en voorkeur mag invullen. Hiervoor heb je verschillende mogelijkheden.

Keuzeruimte

De keuzeruimte kun je op de volgende manieren invullen:

 • Vrije keuzevakken
 • Minor (30 EC): een minor is een samenhangend programma en kan een goede voorbereiding zijn op een master of een beroep. Een minor kan ook aan een andere universiteit – ook in het buitenland – worden gevolgd.
 • Stage (max. 12 EC)
 • Studeren in het buitenland
 • Honoursprogramma (30 EC extra). Dit is een pakket bijkomende vakken uit de geesteswetenschappen. Ambitieuze studenten kunnen daarmee hun bacheloropleiding zwaarder maken. 

Vier afstudeertracks

In de afstudeerfase kies je een track waarin je je verdiept in één van de deeldisciplines van de neerlandistiek. Daarin krijg je, aansluitend op de gedegen inleidingen in de eerste jaren, cursussen die je vertrouwd maken met de wetenschappelijke debatten en methodes in de actuele neerlandistiek. Zo bereid je je voor op het onderzoek dat je in een afsluitende onderzoekswerkgroep uitvoert.

Je kunt in je keuzeruimte de verdiepingsvakken van meerdere tracks volgen (met uitzondering van de afstudeerwerkgroep). Zo word je een brede neerlandicus en bereid je je met name goed voor op de master Nederlandse taal en cultuur of het leraarschap, waarin je meer dan één specialisatie nodig hebt.

De vier tracks zijn:

 1. Historische Nederlandse letterkunde
  Deze track laat je zien hoe cultuur en literatuur uit het verleden voortleven in onze eigen tijd, hoe bronnen kunnen worden opgespoord, hoe teksten opnieuw kunnen worden uitgegeven, hoe de functie en betekenis van literaire teksten in hun sociaal-culturele context kunnen worden bestudeerd – kortom, hoe eeuwenoud cultuurgoed dat nog steeds betekenis heeft, levend blijft. Tijdens de colleges wordt aandacht geschonken aan theoretisch en praktisch wetenschappelijk onderzoek in de specialismen Middeleeuwen, Renaissance en Verlichting.
 2. Moderne Nederlandse letterkunde
  Deze track leert je de Nederlandse letteren van 1800 tot nu bestuderen binnen de kaders van hedendaagse, geesteswetenschappelijke vraagstukken die aansluiten bij actuele, maatschappelijke ontwikkelingen. Studenten krijgen een opleiding tot tekstanalytici, zowel van romans en poëzie als van andere Nederlandstalige teksten, en bestuderen de mogelijke betekenissen op het moment van ontstaan en in latere gebruikscontexten. Aan bod komen onder andere de wijze waarop teksten identiteiten produceren, de rol van de huidige celebrity culture, en de verschillende vormen van de moderne leescultuur.
 3. Nederlandse taalkunde
  In deze track bestudeer je de structuur van het Nederlands. Je bestudeert het hedendaagse Nederlands, waarbij vergelijking met andere talen, of vergelijking met dialecten je inzicht kunnen bieden in bepaalde taalverschijnselen. Ook historische variatie en de vraag naar het ontstaan van taalverandering spelen een belangrijke rol in de colleges. Daarnaast kijk je naar hoe kinderen en volwassenen het Nederlands leren.
 4. Taalbeheersing, argumentatietheorie en retorica
  Hierbij leer je onderzoeken hoe mensen taal gebruiken om anderen ergens over te informeren, hen te overtuigen of te overreden. We bestuderen een aantal prominente wetenschappelijke theorieën over taalgebruik, en onderzoeken waarom mensen elkaar in het dagelijkse taalgebruik kunnen begrijpen. Daarnaast maken we kennis met theorieën over argumentatie waarin wordt onderzocht wat een betoog goed of slecht maakt. Je leert de opgedane wetenschappelijke inzichten toe te passen in de dagelijkse praktijk van het schrijven van informatieve en betogende teksten en van het analyseren en beoordelen van de kwaliteit daarvan.