Wil je zeker weten of deze opleiding bij je past? Kom dan Meelopen! Ga met een student mee naar een college, stel al je vragen en ervaar hoe het is om aan de UvA te studeren.
Studente Nana Hogerheijde en docente Anke Munniksma vertellen je er meer over in de video hiernaast.
In de podcast ' Over Onderwijs & Opvoeding' delen onderzoekers van de Universiteit van Amsterdam de laatste inzichten uit wetenschappelijk onderzoek. Wat weten we over het leren en ontwikkelen van kinderen, jongeren en (jong)volwassenen? Welke factoren spelen hierin een rol en hoe kunnen we deze beïnvloeden?
Hoe leren mensen en hoe kun je het leren van mensen het beste stimuleren? Docent Jaap Schuitema legt het uit tijdens het eerstejaarsvak Instructie en leren.
Veelgestelde vragen
-
Wat is het unieke aan de bachelor Onderwijswetenschappen aan de UvA?
Bij Onderwijswetenschappen aan de UvA bestudeer je het leren van mensen vanuit het meest brede perspectief. Zo richt de studie zich op het leren van mensen in alle levensfasen en in allerlei verschillende contexten. Je leert hoe leren en leerprocessen plaatsvinden en verbeterd kunnen worden op het niveau van het individu (leerling of werknemer), de organisatie (bedrijfsleven of onderwijsorganisatie) en op het niveau van de samenleving (onderwijsbeleid, overheid).
De studie is daarbij kleinschalig waardoor je veel persoonlijk contact hebt met medestudenten en docenten. Tijdens de studie wordt veel gewerkt met praktijkgerichte opdrachten waarmee de verbinding tussen wetenschap en praktijk gemaakt wordt.
-
Wat is een veelgehoord misverstand over de studie Onderwijswetenschappen?
Een veelgehoord misverstand is dat de studie opleidt tot leraar. Dat is niet zo. Ook is het niet zo dat Onderwijswetenschappers altijd op een school gaan werken. Onderwijswetenschappers komen terecht bij uiteenlopende organisaties van het bedrijfsleven tot aan overheidsinstanties en werken in heel veel verschillende functies zoals onderwijsontwikkelaar, opleidingsadviseur, beleidsmedewerker of in leidinggevende functies.
-
Wat is het verschil tussen de bachelors Onderwijswetenschappen, Pedagogische Wetenschappen en de Universitaire Pabo?
Onderwijswetenschappers houden zich bezig met het leren en de ontwikkeling van mensen van alle leeftijden (kinderen, jongeren en volwassenen) binnen het onderwijs en binnen organisaties. Bij Pedagogische wetenschappen bestudeer je de ontwikkeling en opvoeding van kinderen binnen gezinnen en andere opvoedingssituaties. Bij de Universitaire Pabo word je opgeleid tot basisschool leerkracht.
-
Wat is het verschil tussen de bachelors Onderwijswetenschappen, Psychologie en Sociologie?
Psychologie houdt zich bezig met het innerlijk leven en het gedrag van mensen. Sociologie bestudeert hoe mensen samenleven en hoe zij problemen die zich daarbij voordoen proberen op te lossen. Onderwijswetenschappen is een interdisciplinaire studie gericht op het leren en het ontwikkelen van mensen, waarbij inzichten uit verschillende wetenschapsgebieden zoals de psychologie en sociologie worden toegepast.
-
Wat zijn de stagemogelijkheden?
Binnen de bachelor kun je een stage doen, waarbinnen je theorie en praktijk aan elkaar verbindt. Een stage in het buitenland behoort ook tot de mogelijkheden.
-
Hoeveel tijd kost de studie Onderwijswetenschappen?
De bachelor Onderwijswetenschappen is een voltijdsstudie waarbij er vanuit wordt gegaan dat je 40 uur per week aan je studie kunt besteden, dus het is wel goed om daar rekening mee te houden in je planning. Per week heb je gemiddeld 8 tot 12 contacturen in de vorm van colleges of werkgroepen. In de rest van de tijd bestudeer je de literatuur of werk je individueel of samen met andere studenten aan opdrachten. Eind mei/begin juni worden de roosters gemaakt en is er bekend op welke dagen je college en werkgroepen hebt.
-
Welke keuzemogelijkheden heb je tijdens je studie?
Het tweede semester van het derde jaar kun je zelf inrichten met keuzeonderwijs (30 EC). Je kunt kiezen voor keuzevakken of een minor die aansluit bij je interesse en hiermee je programma verdiepen of verbreden. Of je doet een bachelorstage, waarmee je theorie en praktijk met elkaar verbindt. Maar je kunt er ook voor kiezen om een semester in het buitenland te studeren. De UvA doet mee aan verschillende uitwisselingsprogramma’s.
-
Wat zijn de kansen op de arbeidsmarkt na het volgen van de studie Onderwijswetenschappen?
Onderwijswetenschappers doen het heel goed op de arbeidsmarkt.. Er is veel vraag naar afgestudeerde onderwijswetenschappers in uiteenlopende functies. De meeste afgestudeerde studenten vinden dan ook binnen een half jaar een goed betaalde baan. Je kunt bijvoorbeeld aan de slag als (zelfstandig) onderwijskundig adviseur of als coördinator van opleidingen in het bedrijfsleven. Je kunt er ook voor kiezen om leermiddelen, examens of educatieve software te ontwikkelen of educatieve programma’s te maken voor musea of televisie. Ook kun je je bezighouden met onderwijsbeleid, bijvoorbeeld binnen een schoolbestuur of bij het ministerie van OCW.
In een korte vlog laat Rosa Helmantel zien hoe zij de studie, het studeren en het studentenleven ervaart.
Houd me op de hoogte
In het voor- en najaar kun je live Meet & Ask-sessies bijwonen per studie.
Wil je per e-mail op de hoogte gehouden worden van nieuws en aankomende (live) events? Laat het ons weten via onderstaande formulier.