Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
Bachelor
Onderwijswetenschappen
Opslaan in favorieten

Online open dag

Wil je weten of deze studie echt bij je past? Ontdek het via de onderstaande informatie en activiteiten.

Wat houdt deze studie in?

Studente Nienke Boere, oud-student Mariëlle van Tulder en docent Joost Jansen in de Wal vertellen je er meer over in de video hiernaast.

Feit of fabel?

In de media verschijnen regelmatig artikelen over onderwerpen op het gebied van leren, leerprocessen en onderwijs. Maar is alles wat je leest waar? 20 weken lang reageren onderwijswetenschappers van de Universiteit van Amsterdam op een actuele stelling uit het vakgebied en onderbouwen deze met achtergrondinformatie.

Thema: Online onderwijs

Onderzoekers van afdeling Onderwijswetenschappen doen onderzoek naar de ervaringen van studenten en docenten met online onderwijs. Wat zijn de uitdagingen en welke mogelijkheden biedt online onderwijs?

Een overzicht van alle eerdere thema's vind je hier.

Podcast: Hoe leren leraren? En wat bepaalt of zij veel of weinig leren?

Docent Joost Jansen in de Wal gaat in gesprek met Thijmen van Alphen, oud-biologiedocent en onderzoeker bij afdeling Pedagogische en Onderwijswetenschappen, over diens leren als leraar en zijn onderzoek naar de relatie tussen stress bij leraren en hoe dit hun leren beïnvloedt.

Online minicollege

Hoe leren mensen en hoe kun je het leren van mensen het beste stimuleren? Docent Jaap Schuitema legt het uit tijdens het eerstejaarsvak Instructie en leren.

Neem een kijkje op de Roeterseilandcampus

De Roeterseilandcampus (REC) is één van de vier open stadscampussen van de Universiteit van Amsterdam en ligt in het centrum van Amsterdam. De meeste colleges van de master Onderwijswetenschappen vinden plaats op het REC. Bekijk de virtuele plattegrond en de video's van de campus.

Doe de Campus Tour

Download de Campus Tour App en bezoek de Roeterseilandcampus wanneer het jou uitkomt! Proef de sfeer, los quizvragen op en laat de campus tot leven komen via augmented en virtual reality.

Veelgestelde vragen

 • Wat is het unieke aan de bachelor Onderwijswetenschappen aan de UvA?

  Bij Onderwijswetenschappen aan de UvA bestudeer je het leren van mensen vanuit het meest brede perspectief. Zo richt de studie zich op het leren van mensen in alle levensfasen en in allerlei verschillende contexten. Je leert hoe leren en leerprocessen plaatsvinden en verbeterd kunnen worden op het niveau van het individu (leerling of werknemer),  de organisatie (bedrijfsleven of onderwijsorganisatie) en op het niveau van de samenleving (onderwijsbeleid, overheid).

  De studie is daarbij kleinschalig waardoor je veel persoonlijk contact hebt met medestudenten en docenten. Tijdens de studie wordt veel gewerkt met praktijkgerichte opdrachten waarmee de verbinding tussen wetenschap en praktijk gemaakt wordt.

 • Wat is een veelgehoord misverstand over de studie Onderwijswetenschappen?

  Een veelgehoord misverstand is dat de studie opleidt tot leraar. Dat is niet zo. Ook is het niet zo dat Onderwijswetenschappers altijd op een school gaan werken. Onderwijswetenschappers komen terecht bij uiteenlopende organisaties van het bedrijfsleven tot aan overheidsinstanties en werken in heel veel verschillende functies zoals onderwijsontwikkelaar, opleidingsadviseur, beleidsmedewerker of in leidinggevende functies.

 • Wat is het verschil tussen de bachelors Onderwijswetenschappen, Psychologie en Sociologie?

  Psychologie houdt zich bezig met het innerlijk leven en het gedrag van mensen. Sociologie bestudeert hoe mensen samenleven en hoe zij problemen die zich daarbij voordoen proberen op te lossen. Onderwijswetenschappen is een interdisciplinaire studie gericht op het leren en het ontwikkelen van mensen, waarbij inzichten uit verschillende wetenschapsgebieden zoals de psychologie en sociologie worden toegepast.  

 • Wat zijn de stagemogelijkheden?

  Binnen de bachelor kun je een stage doen, waarbinnen je theorie en praktijk aan elkaar verbindt. Een stage in het buitenland behoort ook tot de mogelijkheden. 

 • Hoeveel tijd kost de studie Onderwijswetenschappen?

  De bachelor Onderwijswetenschappen is een voltijdsstudie waarbij er vanuit wordt gegaan dat je 40 uur per week aan je studie kunt besteden, dus het is wel goed om daar rekening mee te houden in je planning. Per week heb je gemiddeld 8 tot 12 contacturen in de vorm van colleges of werkgroepen. In de rest van de tijd bestudeer je de literatuur of werk je individueel of samen met andere studenten aan opdrachten. Eind mei/begin juni worden de roosters gemaakt en is er bekend op welke dagen je college en werkgroepen hebt.

 • Welke keuzemogelijkheden heb je tijdens je studie?

  Het tweede semester van het derde jaar kun je zelf inrichten met keuzeonderwijs (30 EC). Je kunt kiezen voor keuzevakken of een minor die aansluit bij je interesse en hiermee je programma verdiepen of verbreden. Of je doet een bachelorstage, waarmee je theorie en praktijk met elkaar verbindt. Maar je kunt er ook voor kiezen om een semester in het buitenland te studeren. De UvA doet mee aan verschillende uitwisselingsprogramma’s.

 • Wat zijn de kansen op de arbeidsmarkt na het volgen van de studie Onderwijswetenschappen?

  Onderwijswetenschappers doen het heel goed op de arbeidsmarkt.. Er is veel vraag naar afgestudeerde onderwijswetenschappers in uiteenlopende functies. De meeste afgestudeerde studenten vinden dan ook binnen een half jaar een goed betaalde baan. Je kunt bijvoorbeeld aan de slag als (zelfstandig) onderwijskundig adviseur of als coördinator van opleidingen in het bedrijfsleven. Je kunt er ook voor kiezen om leermiddelen, examens of educatieve software te ontwikkelen of educatieve programma’s te maken voor musea of televisie. Ook kun je je bezighouden met onderwijsbeleid, bijvoorbeeld binnen een schoolbestuur of bij het ministerie van OCW.

Een dag uit het leven van een student Onderwijswetenschappen

In een korte vlog laat Rosa Helmantel zien hoe zij de studie, het studeren en het studentenleven ervaart.

Vragen? Stel ze aan onze studenten

Maroussia van Gerven
tweedejaarsstudent bachelor Onderwijswetenschappen
Hoi, ik ben Maroussia en ik studeer Onderwijswetenschappen.
Je kunt me alles vragen over de studie!
Stuur me een DM via Instagram
Doris van Linden
tweedejaarsstudent bachelor Onderwijswetenschappen + bachelor Pedagogische wetenschappen
Ik doe zowel de bachelor Onderwijswetenschappen als de bachelor Pedagogische wetenschappen.
Benieuwd hoe dat gaat? Stuur me een DM via Insta!
Stuur Doris een bericht

Houd me op de hoogte

In het voor- en najaar kun je live Meet & Ask-sessies bijwonen per studie.
Wil je per e-mail op de hoogte gehouden worden van nieuws en aankomende (live) events? Laat het ons weten via onderstaande formulier.