Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!

Lucas van Straalen

‘Creëer die situatie die jij het leukst vindt’

Lucas van Straalen

Student Politicologie Lucas van Straalen vertelt over zijn onderzoeksstage:

'Na vier jaar Politicologie te hebben gestudeerd, heb ik mijn studie afgesloten met een geweldige onderzoeksstage bij CORPNET, een onderzoeksgroep geleid door UvA onderzoeker en docent Eelke Heemskerk en gefinancierd door de European Research Council. CORPNET bestaat uit een team van sociale- en computerwetenschappers die samen het wereldwijde netwerk van bedrijven en bestuurders in kaart brengen. Omdat de standaard scriptieonderwerpen mij niet erg aanspraken, stuurde ik mijn oud-docent Eelke Heemskerk een bericht : "ik heb een aantal brede ideeën over netwerkanalyse, zou jij mij misschien willen begeleiden?". Hij zag hier wel kansen en mogelijkheden en we hebben het onderwerp van mijn scriptie zo toegespitst, dat het niet alleen interessant zou zijn voor mijzelf, maar ook voor CORPNET. Twee koffieafspraken verder was mijn onderzoeksstage  een concreet plan.

Voor deze stage heb ik onderzoek gedaan naar de recente ontwikkeling van het Europese netwerk van de grootste bedrijven en de belangrijkste bestuurders. Eelke Heemskerk heeft tot aan 2010 in kaart gebracht hoe het Europese netwerk van interlocking directorates (bestuursorganen die aan elkaar geschakeld zijn doordat bestuurders bij meerdere bedrijven werken) zich heeft versterkt. Echter, de ontwikkeling van dit Europese netwerk tijdens de recente Europese economische en politieke crisis was nog niet onderzocht. Mijn doel was om longitudinaal in kaart te brengen hoe het Europese netwerk van bedrijven en bestuurders zich in de periode van 2005 tot en met 2018 heeft ontwikkeld. Samen met onderzoekers van CORPNET heb ik data verzameld, opgeschoond en geanalyseerd en dit heeft geresulteerd in mijn Bachelorscriptie.

Ik kijk met erg veel plezier terug op deze onderzoeksstage. Door het werken met kwantitatieve data en sociale netwerk analyses heb ik belangrijke onderzoeksvaardigheden ontwikkeld die ik in een eventuele academische carrière kan toepassen. Ook heb ik nog beter leren begrijpen hoe de politiek en het bedrijfsleven verweven zijn. Deze inzichten kunnen goed van pas komen bij een carrière in beide sectoren. Wat ik heb geleerd in mijn bacheloropleiding Politicologie heeft mij zeker geholpen tijdens deze stage, omdat ik dankzij mijn studie inzicht heb verkregen in hoe bepaalde machtsstructuren gevormd worden en welke invloed zij kunnen hebben.

Mocht je zelf ook een stage willen lopen, al dan niet gecombineerd met het schrijven van je Bachelorscriptie, dan zou ik dit zeker aanraden. Zorg dat je dit goed bespreekt met de mensen om je heen en met je studieadviseur en laat je niet tegenhouden om een onderwerp te kiezen dat niet direct voor de hand ligt. Creëer die situatie die jij het leukst vindt en je de beste omgeving biedt om je te ontwikkelen. Of, in de inspirerende woorden van Veldhuis & Kemper:"de allermooiste bloemen groeien vlak langs het ravijn. En om die te kunnen plukken moet je durven bang te zijn".'