Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
Bachelor
Politicologie
Vergelijk

Toelating, inschrijving en matching

Ben je na het lezen van de informatie enthousiast geworden over de bachelor Politicologie? Schrijf je dan op tijd in! Zie de onderstaande stappen die je moet doorlopen om je in te schrijven voor de opleiding.

Heb je je vooropleiding in het buitenland gedaan? Dan volg je een ander inschrijfproces.

Inschrijfproces

 • 1. Check de deadlines

  Schrijf je uiterlijk 1 mei in via Studielink.

 • 2. Check de toelatingseisen

  Vwo-diploma

  Met een vwo-diploma, ongeacht het profiel, kun je Politicologie studeren. Een goede kennis van Engels, wiskunde en geschiedenis is van belang.

  Hbo-(propedeuse)diploma

  Met een hbo-propedeuse kun je een universitaire bachelor gaan doen. Vaak blijkt de bacheloropleiding aan de universiteit dan echter moeilijk. Beter is het om je hbo-bachelor te voltooien en gebruik te maken van een van de mogelijkheden om in te stromen in een universitaire master.

  Studenten van de HvA kunnen in een aantal gevallen tijdens hun hbo-bachelor al starten met een doorstroomprogramma. Voor veel masterprogramma’s kun je verder een schakeltraject volgen.

  Ook met een hbo-propedeuse moet je na inschrijving aan de UvA verplicht matchen.

  Voor meer informatie kun je terecht bij de Education Desk  Social Sciences.

  Colloquium doctum

  Als je geen geldige vooropleiding hebt afgerond en 21 jaar of ouder bent, dan kun je een toelatingsexamen doen: het  colloquium doctum

  Ook met een colloquium doctum moet je na inschrijving aan de UvA verplicht  matchen.

 • 3. Check het collegegeld

  Bekijk voordat je je inschrijft de kosten die je kwijt gaat zijn aan het collegegeld. Hiervoor kun je de collegegeldmeter gebruiken en/of de informatiepagina over collegegeld bekijken. Let op: de collegegeldmeter werkt niet goed in Safari.

  Overige studiekosten

  Naast het collegegeld ben je gemiddeld tussen de € 50 en € 100 per maand kwijt aan boeken, excursies, een laptop en ander studiemateriaal. Houd tevens rekening met andere kosten zoals eten, openbaar vervoer en woonkosten als je op kamers gaat.

 • 4. Schrijf je in via Studielink
 • 5. Activeer je UvAnetID

  Nadat je je hebt ingeschreven in Studielink, ontvang je een e-mail met je UvAnetID. Activeer je UvAnetID volgens de instructies. Je hebt je UvAnetID nodig om je in te schrijven bij de UvA.

 • 6. UvA Matching: aanmelden en deelnemen

  Een juiste studiekeuze vergroot de kans dat je straks succesvol bent in je studie. Daarom is UvA Matching een essentieel onderdeel van de inschrijving voor een bachelor. Je maakt kennis met de opleiding en het onderwijs, nog voordat je echt gaat studeren, en test op die manier je studiekeuze.

  Online

  UvA Matching vindt online plaats.

  Na je inschrijving via Studielink (uiterlijk 1 mei), ontvang je een bericht met je UvAnetID, en kun je je via je persoonlijke ‘checklist inschrijving' zelf aanmelden voor UvA Matching. Je krijgt een e-mail met uitleg over de matching en wanneer je de matching kunt starten.

  De matching verloopt via onze Digitale Leer Omgeving (Canvas).

  Daar kun je:

  • de instructies lezen
  • de literatuur bestuderen
  • de twee online hoorcolleges bekijken
  • het digitale tentamen maken

  Er zijn 2 momenten waarop je het tentamen van de matching kunt doen:

  • Woensdag 20 april van 17:00 – 18:00 of vrijdag 17 juni van 10:00 – 11:00
  • Hoorcolleges en literatuur worden 2 weken voor de toets beschikbaar gesteld via Canvas.

  Je kunt de toets maar 1 keer maken.

  Na de Matching volgt een adviesbrief. Dit advies, dat wordt gebaseerd op de uitslag van het tentamen, is niet bindend. Echter, het wordt sterk aangeraden om je studiekeuze te heroverwegen indien het advies negatief is.

  Vragen?

  Voor vragen omtrent de Matching kun je contact opnemen met de onderwijsbalie van Sociale Wetenschappen via edss@uva.nl of 020-525 3777.

Na (voorwaardelijke) toelating

 • 7. Betaal het collegegeld

  Je bent pas ingeschreven als je aan zowel de inschrijf- als de betalingsverplichting hebt voldaan (en je bent toegelaten tot de opleiding in geval van een selectie/numerus fixus).

  • Controleer altijd bij je opleiding of je je apart moet inschrijven voor vakken (de uiterlijke datum van inschrijving voor vakken kan al vóór 1 september of 1 februari liggen!).
  • Pas wanneer je bent ingeschreven, kun je gebruikmaken van de onderwijs- en studentenvoorzieningen en tentamens afleggen.
  • Studielink houdt je tussentijds op de hoogte van de status van je inschrijving.

  Lees meer over betaling van het collegegeld