Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
EN

Aanvullende toelatingseisen

Psychologie

Aanvullende eisen: Engels

Als je Engels niet als moedertaal hebt, dan dien je aan te tonen dat je voldoende Engelse taalvaardigheid bezit. Alle studenten moeten Engelstalige literatuur kunnen lezen, colleges kunnen volgen en examens kunnen afleggen. Voor Nederlandstalige studenten is er de mogelijkheid om examens te beantwoorden in het Nederlands en deel te nemen aan Nederlandstalige werkgroepen.

Als je je diploma in Australië, Canada (met uitzondering van Quebec), Ierland, Nieuw Zeeland, het Verenigd Koninkrijk of de Verenigde Staten hebt behaald, dan wordt Engels als je moedertaal beschouwd. Als je Engels niet als moedertaal hebt en je komt niet in aanmerking voor een vrijstelling (zie alinea hieronder), dan dien je een valide Engelse taalvaardigheidstest af te nemen, die niet ouder is dan twee jaar bij de start van het bachelorsprogramma.

  • TOEFL iBP test: minimumscore 92, tenminste 22 op iedere sub-score
  • IELTS test (Academic): minimumscore 6.5, tenminste 6 op iedere sub-score
  • Cambridge International Examinations: minimumscores Cambridge English: 170 (Advanced -  C; Proficiency - C).

Vrijstellingen

Je bent vrijgesteld van de test als je voldoet aan een van onderstaande criteria:

  • Je beschikt over een Nederlands vwo-diploma met een voldoende resultaat (min. een 6,0) voor Engels.
  • Je beschikt over 3 GCE A-levels en 3 GCSE O-levels.
  • Je beschikt over een van de volgende diploma’s met Engels als onderdeel van je eindexamen. Het resultaat voor Engels moet voldoende zijn.

Deelname aan de test

Als je een Engelse test moet doen, dan raden we je aan om je op tijd voor te bereiden voor de test. Je dient de test te hebben afgelegd voor 1 augustus 2020. We accepteren geen testen die gepland zijn na de deadline. Als je testscore nog onvoldoende is, dan kun je de test opnieuw afnemen, zo lang je de deadline van 1 augustus aanhoudt. Zonder voldoende testresultaat, voldoe je niet aan onze toelatingseisen. Voor contactinformatie van de testcentra:

Aanvullende eisen: Wiskunde

Als je geen eindexamen wiskunde op vwo-niveau hebt gedaan, dien je door middel van een afgelegde toets of certificaat aan te tonen dat je over voldoende wiskundige kennis en vaardigheden beschikt. Wiskunde en statistiek zijn belangrijke onderdelen van de opleiding Psychologie. Er zijn verschillende instanties waar je een wiskundetoets (op 6 vwo-niveau) kunt afnemen:

Aanvragen toelatingsbeschikking hbo-propedeuse

Met een hbo-propedeusediploma kan je je uiterlijk 15 januari 2020 aanmelden via Studielink voor Psychologie. Hierbij geef je aan dat je een hbo-propedeuse als vooropleiding hebt. Je aanmelding wordt wel geregistreerd, en geaccepteerd als je de toelatingsbeschikking kunt voorleggen.

Een toelatingsbeschikking hbo-propedeuse van de afdeling Psychologie van de Universiteit van Amsterdam kun je aanvragen, als de afdeling Psychologie bewijs heeft van (1) je Engelse taalvaardigheid én van (2) voldoende wiskundeniveau én als (3) je hbo-propedeuse is geregistreerd bij de centrale studentenadministratie:

  • Als je een certificaat Engels aan een van de genoemde instellingen (IELTS, TOEFL of Cambridge) behaald hebt, dan kun je dat inleveren bij de Education Desk Psychology* (let op: alleen het originele certificaat volstaat; voorzien van stempel en handtekening van het betreffende instituut). Als je langskomt met het gecertificeerde document maken wij daar een kopie van, die wordt toegevoegd aan je dossier. Het originele certificaat kun je daarop weer meenemen naar huis.
  • Als je een wiskundecertificaat aan een van de genoemde instellingen (zie de link) behaald hebt, dan kun je dat inleveren bij de Education Desk Psychology* (let op: alleen het originele certificaat volstaat; voorzien van stempel en handtekening van het betreffende instituut). Als je langskomt met het gecertificeerde document maken wij daar een kopie van, die wordt toegevoegd aan je dossier. Het originele certificaat kun je daarop weer meenemen naar huis.
  • Wanneer je wiskundecertificaat, de Engelse taalvaardigheidstoets, én je hbo-propedeuse bij ons geregistreerd zijn, krijg je een toelatingsbeschikking.

*De Education Desk Psychology is gehuisvest op de volgende locatie:

Universiteit van Amsterdam

Gebouw REC-G, kamer G.022

Nieuwe Achtergracht 129-B

1001 NK Amsterdam

Op werkdagen geopend tussen 10-14 uur (geen afspraak benodigd)

Tel.: 020-525 6770 / e-mail: educationdesk-psy@uva.nl