Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
EN

Onderzoek en promoveren

Na een (onderzoeks)master kun je kiezen voor een wetenschappelijk carrière aan een universiteit en promoveren.

Promotieplaats

Om te promoveren doe je drie tot vier jaar onderzoek en schrijf je een proefschrift. Het promotieonderzoek wordt in veel gevallen gecombineerd met onderwijstaken. Naar een promotieplaats moet je solliciteren.

Religious Dynamics and Cultural Diversity

Veel docenten van Religiewetenschappen combineren hun onderwijs met het doen van onderzoek. Zij bestuderen met name de religieuze praktijk in heden en verleden in de context van Europa, het Middellandse Zeegebied en het Midden-Oosten. Het meeste onderzoek doen zij binnen de interdisciplinaire onderzoeksgroep Religious Dynamics and Cultural Diversity.

In tegenstelling tot de gangbare opvatting over Europa als het 'joods-christelijke westen' legt de onderzoeksgroep de nadruk op de diversiteit van religie en de processen van uitwisseling en overdracht van ideeën en praktijken tussen joodse, christelijke, islamitische, “pagane” en andere tradities in deze context. De Hermetische filosofie en verwante esoterische stromingen vanaf de oudheid tot heden vormt daarbij een belangrijk aandachtsgebied.

Religie: een voortdurende transformatie

Rond 1800 verandert het religieuze landschap aanzienlijk door processen als modernisering, secularisering, individualisering, romantisering en vercommercialisering. Vanaf ruwweg 1850 komen daar de factoren van migratie en globalisering bij. Dit leidt al met al tot spanningen en competitie tussen en binnen religies, die door middel van polemiek en apologetiek, uitsluiting en vervolging, innovatie, syncretisme en selectieve incorporatie van elementen van andere religies tot uiting komen. 

Het onderzoek van Religious Dynamics and Cultural Diversity heeft zowel historisch-literaire als sociaal-wetenschappelijke invalshoeken. Lopende en nieuwe deelprojecten betreffen onder meer:

  • joden en moslims in Amsterdam en Londen;
  • wetenschap in de vroeg-moderne tijd: ontmoetingen met de Oriënt;
  • de dynamiek van religie en herinnering, religieuze tradities en de nagedachtenis aan traumatische gebeurtenissen in Europa en het Midden-Oosten, 1918-2015.

Er is een twee-wekelijks onderzoekseminar voor de staf en gevorderde studenten (Current Issues in the Study of Religion).