Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
EN

Arbeidsmarkt

Met een bachelor Russische en Slavische studies ben je een opvallende verschijning op de arbeidsmarkt. Je hebt bijzondere kennis en vaardigheden, die je op veel plekken kunt inzetten.

Kennis Russisch in trek

De vraag naar grondige kennis van de Russische taal en cultuur vertoont een stijgende lijn. Als afgestudeerde Russiche en Slavische studies ben je interessant voor werkgevers in tal van sectoren. Naast een uitstekende beheersing van een vreemde taal ben je getraind in communicatie over landsgrenzen heen en in staat om complexe situaties helder te analyseren.

Voorbeelden van sectoren

Om je een indruk te geven van de diverse loopbanen waar een studie Russische en Slavische studies je op voorbereidt, noemen wij hier een aantal sectoren waarin we onze afgestudeerden terugzien:

  • Overheidsinstellingen en -organisaties als de Europese Unie, veiligheidsdiensten, de Ministeries van Binnenlandse en Buitenlandse Zaken, ambassades en consulaten.
  • Media, bedrijfsleven, uitgeverijen en bibliotheken, de wetenschap, en de culturele sector. Tot die laatste sector mogen we ook het literair vertalen rekenen: de opleiding levert al decennia prijswinnende literaire vertalers. Wat betreft de media: onze afgestudeerden werken nu voor bijvoorbeeld NRC Handelsblad, de Volkskrant, het Parool.
  • Anderen zijn succesvol als onderzoeker en documentairemaker, schrijver, vertaler, of tolk (voor de VPRO, De Bezige Bij, rechtbanken en het Joegoslavië-Tribunaal).
  • Je treft ze ook in archieven en musea: de documentaire  'Monuments for Malevich' voor het Stedelijk Museum werd geproduceerd door een van onze alumni en onze oud-studente Eva Koppen maakte deze tentoonstelling over de alternatieve kunstwereld in Sint Petersburg.

Verder studeren na je bachelor?

Als je na je bachelor meer wetenschappelijke verdieping of verbreding zoekt, dan volg je een masterprogramma.