Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
EN

Onderzoek en promoveren

Na een (onderzoeks)master kun je kiezen voor een wetenschappelijk carrière aan een universiteit en promoveren.

Promotieplaats

Om te promoveren doe je drie tot vier jaar onderzoek en schrijf je een proefschrift. Het promotieonderzoek wordt in veel gevallen gecombineerd met onderwijstaken. Naar een promotieplaats moet je solliciteren.

Onderzoeksgebieden

De docenten van de opleiding doen ook wetenschappelijk onderzoek, met name op het terrein van taalkunde, literatuur en cultuurgeschiedenis. 

  • Bij het taalkundig onderzoek ligt het accent op semantiek, syntaxis, tweetaligheid en taalpolitiek. Zo gaven medewerkers een groot Russisch-Nederlands woordenboek uit, en een omvangrijk computercorpus van Russische teksten. Docenten werken bijvoorbeeld mee aan een dialectologisch onderzoek van het Servisch/Kroatisch en aan een internationale encyclopedie over Slavisch taalonderzoek.
  • Het literatuur- en cultuurhistorisch onderzoek valt uiteen in een even breed spectrum. Docenten bestuderen onder meer cultureel trauma, de Russische romantiek, dissidentenbewegingen, avant-garde, gender en post-Sovjetcultuur. Sommige medewerkers leiden internationale onderzoeksprojecten naar bijvoorbeeld literatuur en trauma en naar digitale media en kunst in Oost-Europa.

Naast hun onderzoek vertalen onze docenten ook nieuwe Slavische literatuur en klassiekers van en naar het Nederlands.