Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
EN
Bachelor
Scheikunde (Chemical Sciences)
Opslaan in favorieten

Open huis

Meet & Ask (Live sessie) 6 en 11 maart
Dit jaar organiseren we verschillende online events waarbij jij meer te weten kunt komen over hoe het is om Scheikunde in Amsterdam te studeren. Het eerstvolgende evenement is een Meet & Ask tijdens de UvA Bachelorweken, begin maart. In een live sessie, via Zoom, vertellen de opleidingsdirecteur en studenten je alles over de opleiding. We beginnen met een opleidingspresentatie van ongeveer een half uur. Daarna kun je live of via de chat al je vragen stellen.
Proefstuderen Scheikunde - 9 april van 9.00 - 13.00
Tijdens Proefstuderen Scheikunde, georganiseerd door de Vrije Universiteit, komen theorie en praktijk samen in online hoor- en werkcolleges. Je krijgt per post een spannend do-it-yourself-experiment thuisgestuurd, waarin meerdere kanten van de scheikunde aan bod zullen komen.
De bachelor Scheikunde in beeld
Benieuwd hoe het is om Scheikunde in Amsterdam te studeren? Studenten Bente en Sven en docent Annemieke Petrignani vertellen je wat de studie inhoudt en wat je ermee kunt als je afgestudeerd bent.
Minicollege Chemie - De rol van scheikunde in een circulaire economie
In onze samenleving worden natuurlijke grondstoffen zoals fosfor en helium steeds schaarser. Het is tijd om te onderzoeken hoe we deze stoffen slim en duurzaam kunnen gaan inzetten. In dit minicollege legt dr. Chris Slootweg uit welke rol chemie in een circulaire economie kan spelen.

Meestgestelde vragen

 • Wat is het verschil met scheikunde op de middelbare school?

  Scheikunde studeren aan de universiteit is anders dan wat je gewend bent op het vwo. Tijdens de opleiding duik je in de wereld achter de reacties die je hebt geleerd. Je verdiept je in de structuur en eigenschappen van moleculen en leert nieuwe moleculen ontwerpen die je ook in het laboratorium gaat produceren. 

  Daarnaast is scheikunde aan de universiteit veel meer verbonden met andere disciplines, zoals biologie, natuurkunde, wiskunde, data science en kunstmatige intelligentie. Je leert bijvoorbeeld computermodellen ontwikkelen waarmee je het gedrag van moleculen kunt nabootsen of voorspellen en je kijkt hoe moleculen in levende cellen werken en een biochemisch systeem vormen.

 • Wat is een joint degree en wat merk ik daarvan?

  Een joint degree houdt in dat de UvA en VU samenwerken om één veelzijdig bachelorprogramma Scheikunde aan te bieden. Je krijgt onderwijs van onderzoekers van beide instellingen. Zo kom je in aanraking met de vele specialisaties die de instellingen in huis hebben en heb je als student veel keuze in vakken, projecten en stages.  Je volgt vakken op locaties van beide universiteiten: het UvA-gebouw op Amsterdam Science Park en het VU-gebouw op de Zuidas. Natuurlijk kun je ook gebruik maken van studieplekken en andere faciliteiten van beide instellingen.

 • Hoe ziet het onderwijs er nu uit in ‘coronatijd’?

  Scheikunde in Amsterdam is een voltijdstudie. Dat betekent dat je ongeveer 40 uur per week met de studie bezig bent. Hiervan bestaat de helft uit contactonderwijs zoals hoorcolleges, werkcolleges en practica. De andere helft van de tijd gebruik je voor zelfstudie.

  Momenteel is er vanwege de coronamaatregelen minder onderwijs op de campussen. Alle studenten hebben één dag per week onderwijs op het Science Park of op de VU campus. Het onderwijs is in kleine groepen, ingericht volgens de RIVM-richtlijnen. Je hebt dan bijvoorbeeld tutoraat, een werkgroep of een practicum.  De rest van het onderwijs is online.

 • In welke taal is het onderwijs?

  De voertaal van de bachelor is Nederlands. De boeken zijn in het Engels. In jaar 1 en 2 zijn de colleges voornamelijk in het Nederlands. Vanaf het derde jaar is het onderwijs in het Engels; zo zorgen we ervoor dat je klaar bent voor een Engelstalige masteropleiding.

 • Wat kan ik worden met deze opleiding?

  Na de bachelor Scheikunde en een van de daarop aansluitende masters kun je bij uiteenlopende werkgevers terecht. Scheikundigen werken bij non-profit organisaties als TNO, het Nederlands Forensisch Instituut (NFI), Natuur en Milieu en het RIVM. Maar ook in het bedrijfsleven worden chemici op allerlei fronten  ingezet. Je kunt denken aan bedrijven die werkzaam zijn in sectoren als de chemie, farmacie, voedingsmiddelenindustrie en energie.

  Je kunt ook verder gaan in het wetenschappelijk onderzoek door te  promoveren. Of je specialiseert je als docent scheikunde in het middelbaar of hoger onderwijs.

Een week uit het leven van ….
Studenten Leire en Sverre laten je in hun vlog een week uit het leven van een student Scheikunde in Amsterdam zien.

Vragen? Stel ze aan onze studenten
 

Sverre
Hallo, ik ben Sverre en ik studeer Scheikunde. Stuur me je vraag over de studie via Instagram.
Stel je vraag aan Sverre
Leire
Dag mensen, ik ben Leire. Vragen kun je aan mij sturen via Instagram.
Stel je vraag aan Leire
Rianne
Hoi, Rianne hier! Heb je een vraag over de opleiding? Stuur hem me via e-mail.
Stel je vraag aan Rianne
Video Science Park Campus
Maak kennis met het leven op de Amsterdam Science Park campus.
Ben ik weer... Er is meer te doen in het Open huis.
Neem een virtueel kijkje op de campussen en in Amsterdam.
Laat je inspireren tijdens de themaweken.
Check welke andere studies er zijn.
Geef je op voor aankomende live events en ontvang een reminder.