Heb je de voorlichtingssessie tijdens de UvA Bachelorweek gemist? Of wil je de presentatie nog eens op je gemak nalezen?
Wil je zeker weten of deze opleiding bij je past? Kom dan Meelopen! Ga met een student mee naar een college, stel al je vragen en ervaar hoe het is om aan de UvA te studeren.
Bekijk de video met docent Willem Boterman en student Noor Vrind.
Universitair docent Mendel Giezen legt uit wat de studie Sociale geografie en Planologie inhoudt en wat voor beroep je kunt uitoefenen na deze opleiding.
Veelgestelde vragen
-
Hoe ziet de belasting er in het eerste jaar uit?
Het programma is voltijds. In het eerste jaar heb je 14 contacturen in de week en wordt er 28 uur zelfstudie van je gevraagd (lezen en schrijven zijn belangrijke vaardigheden). Ons jaar bestaat uit zes blokken. De blokken 1,2,4 en 5 bestaan uit 6 onderwijsweken, 1 tentamenweek en 1 onderwijsvrije week.
-
Op welke dagen heb ik les en kan ik mijn bijbaan behouden?
Het advies is om niet meer dan 8 uur te werken. De opleiding gaat uit van een dagelijkse (maandag t/m vrijdag) beschikbaarheid voor onderwijs.
-
Hoeveel keuzeruimte heb ik in deze opleiding?
In het eerste jaar is er een vast programma. In het tweede jaar is er de keuze uit Geografie of Planologie. Studenten kunnen daarnaast kiezen uit 10 profileringsvakken waarmee ze meer dan een half jaar invullen en er is een ook nog half jaar vrije keuzeruimte. Verder is er de individuele keuze voor het scriptieonderwerp binnen de scriptieprojecten.
-
Hoe groot is de opleiding?
Er zijn 120 studenten in het eerste jaar. Meestal gelijk verdeeld tussen vrouwen en mannen. De werkgroepen bestaan uit 20-30 studenten, afhankelijk van de docent en het vak.
Dit is een kleinschalige opleiding waardoor de meeste studenten en docenten elkaar kennen.
Het studiejaar 23-24 zullen er vermoedelijk 200 eerstejaars beginnen met de opleiding, gezien de Engelse variant dan van start gaat.
-
Zijn de vakken in het Engels?
De voertalen in ons programma zijn Nederlands en Engels. Je kunt kiezen tussen twee taalopties: een combinatie van Nederlands en Engels, of het hele programma in het Engels. Bij toetsen mag je altijd kiezen of je ze in het Nederlands of in het Engels maakt.
-
Wat is het verschil tussen Sociale Geografie en Planologie aan de UvA en aan de andere universiteiten in Nederland?
Ook aan de Universiteit Utrecht (Sociale geografie en Planologie), Universiteit Groningen (Human geography and Planning) en de Radboud Universiteit (Geografie, Planologie en Milieu) kun je Sociale Geografie en Planologie studeren. De opleiding aan de Universiteit van Amsterdam zit als enige in de stad.
De opleidingen houden zich allemaal bezig met mensen in relatie tot hun omgeving en hebben dan ook veel gemeenschappelijk. Er bestaan echter ook duidelijke (accent) verschillen tussen de opleidingen.
Er zijn verschillen qua taal: Deze opleiding is in Groningen volledig Engelstalig, in Utrecht en Nijmegen Nederlandstalig met ook Engelstalige vakken. In Amsterdam kun je kiezen tussen Nederlands-Engels of volledig Engels.
Er zijn thematische verschillen: Utrecht richt zich meer op stad, migratie, economie en milieu. Groningen richt zich meer op economie, culturele geografie, real estate en planning). Nijmegen richt zich op milieu en beleid. Amsterdam richt zich op Stads- Financiële/economische geografie, milieu, ontwikkelingsstudies, real estate, bestuur, is uniek in mobiliteit en politieke geografie.
-
Wat is veldwerk?
Studenten doen veldwerk in meerdere vakken door hun studie heen. Daarmee leer je om geleerde onderzoeksmethoden toe te passen in de dagelijkse geografische praktijk. We beginnen daarmee op dag 1 van de studie.
Het eerste jaar sluit je af met het vak Ruimtelijk Programmeren en Ontwerpen waarin je in een groep een door de gemeente aangedragen ruimtelijk probleem onderzoekt en daarvoor een oplossing bedenkt.
In het tweede jaar ga je in het Leeronderzoek buiten de Randstad een sociaalgeografisch of planologisch probleem onderzoeken door gebruik te maken van verschillende onderzoeksmethoden. Later dat jaar ga je op reis voor het vak Research Abroad om rond een specifiek thema onderzoek te doen.
In je scriptie doe je zelfstandig onderzoek.
-
Is het mogelijk om op uitwisseling/stage in het buitenland te gaan?
In het derde jaar is er een mogelijkheid om een half jaar in het buitenland studeren. Veel van onze studenten doet dit.
Stage moedigen we aan, maar is geen verplicht onderdeel.
Een stage in het buitenland behoort tot de mogelijkheden, maar in Nederland heeft de opleiding betere contacten voor stage en is daarom gemakkelijker te organiseren.
-
Kan ik met een HBO-propedeuse instromen bij SGPL?
Met een HBO-propedeuse heb je toegang tot de bachelor. Soms blijkt de opleiding in dat geval echter zwaar. Met bepaalde behaalde HBO-bachelors kun je doorstromen naar een universitaire master. Je doet eerst een verkort bachelorprogramma met vrijstellingen. Aan een dergelijk traject zijn doorgaans hoge kosten verbonden, neem voor meer informatie contact op met de studieadviseur.
Ook met een HBO-propedeuse moet je na inschrijving aan de UvA verplicht matchen.
Alle informatie over de toelatingseisen en aanmelding voor onze opleiding vind je hier.
-
Is er ook een studievereniging en zo ja, wat doen die allemaal?
De studievereniging voor sociaal geografen en planologen is Sarphati.
Als studievereniging zorgt Sarphati ervoor dat de student vertrouwd raakt met, en zich gemakkelijk een weg baant door de studie, de universiteit en de stad Amsterdam. Wij willen dat de student zich gehoord en gekend voelt door actieve deelname aan- en het zelf organiseren van educatieve en sociale activiteiten. Studieverenigingen zijn ervoor om diensten aan studenten te verlenen die betrekking hebben op de studie en sociale interactie tussen medestudenten en docenten te bevorderen. Daarnaast kunnen studenten altijd terecht bij Sarphati voor vragen, opmerkingen en adviezen als het gaat om onderwijs.
Zie SV Sarphati
Houd me op de hoogte
In het voor- en najaar kun je online opleidingssessies bijwonen per studie en/of proefcolleges volgen. Wil je per e-mail op de hoogte gehouden worden van nieuws en de aankomende events? Laat het ons weten via onderstaand formulier.