Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
EN

Anne de Leeuw: 'Mijn studie heeft me een uitstekende ondergrond geboden'

Testimonial GPIO alumna Anne de Leeuw

Anne de Leeuw besloot na haar opleiding aan de Rietveld-Academie een bachelor Sociale geografie en planologie aan de Universiteit van Amsterdam te doen. Haar scriptie begeleiders stimuleerden haar na het behalen van de bachelor een onderzoeksmaster Ontwikkelingsstudies te volgen. Haar studie heeft haar een uitstekende ondergrond geboden om zich te ontwikkelen tot wat ze wil worden: een onderzoeker die zich op verschillende manieren inzet voor verbeteringen in de textielsector. Daarnaast is zij junior-docent bij Ontwikkelingsstudies, en geeft ze les over de thema’s die haar zo na aan het hart liggen.

Anne de Leeuw (stoffenwinkel)
Anne de Leeuw Foto: Gregor Bolderink

Een vreemde eend

De eerste opleiding die ik ben gaan doen was de richting “Fashion” aan de Rietveld-academie. Hoewel ik me specialiseerde in het ontwerpen van textiel, een normale afstudeerrichting daar, was ik altijd al een beetje een vreemde eend in de bijt. Ik liep stage bij een architectenbureau, en koos als afstudeerproject het ontwerpen van geluiddichte gordijnstof voor de daklozen opvang. Tijdens een uitwisseling met een modeacademie in Nepal was ik dan ook vooral geïnteresseerd in de positie van vrouwen in de textielindustrie. Het lag dus voor de hand om een masteropleiding te kiezen die me de kans zou bieden fashion, design en maatschappelijke vraagstukken te combineren. De master ‘Design,  Critical Practice ‘ in London beloofde dat te bieden. Maar dat viel tegen! De inhoudelijke colleges over sociale thema’s waren super-oppervlakkig, en een stevig debat over prangende sociale kwesties in de mode-industrie was niet mogelijk.

De tweede bachelor

Om me toch met die sociale vraagstukken bezig te houden, heb ik er voor gekozen na mijn eerste nog een tweede bachelor te doen die me dat wel zou kunnen bieden. Dat werd de bachelor Sociale geografie en Planologie, waarbij ik uiteraard al zoveel mogelijk vakken koos op het gebied van milieugeografie, conflict en ontwikkelingsstudies.  De begeleiders van mijn bachelor scriptie stimuleerden mij de onderzoeksmaster. Ontwikkelingsstudies (RM International Development Studies) te gaan doen.  Met name het tweede jaar van deze master zou mij de beste kansen bieden mijn interesses in ontwerp en design te combineren met onderzoek naar sociale vraagstukken.  Het tweede jaar van de onderzoeksmaster kun je heel sterk zelf invullen. Ik heb ervoor gekozen onderzoek te doen naar het welzijn van vrouwen in de kledingindustrie in Bangladesh. Mijn veldwerk in de hoofdstad Dhaka combineerde ik met een stage bij een vakbond in Bangladesh. Tijdens deze stage was ik al betrokken bij trainingen arbeidsrecht voor werknemers in de textielsector in Bangladesh. Ik heb het tweede jaar van mijn studie ook gebruikt voor een tweede stage bij Novib, waarin ik mijn ontwerp-kwaliteiten goed kon gebruiken. Zij vroegen me namelijk om hun onderzoeksdata grafisch weer te geven in zogenaamde ‘info-graphics’.

Anne de Leeuw
Anne de Leeuw tussen de deelneemsters aan een workshop van BSSF over het voeren van arbeidsrechtonderhandelingen Foto: Gregor Bolderink

Ontwikkelingen

Mijn studie heeft me een uitstekende ondergrond geboden om me te ontwikkelen tot wat ik worden wil: een onderzoeker die zich op verschillende manieren kan inzetten voor verbeteringen in de textielsector. Samen met een eigenaar van een textielfabriek in Bangladesh ben ik in de start-up fase van een fair-trade modelabel. Binnenkort rond ik een korte documentaire af over het werk van de vakbond in Bangladesh.

Mijn thema 's

Daarnaast ben ik junior-docent bij ontwikkelingsstudies, en geef dus les over de thema’s die me zo na aan het hart liggen. Ik ben zelfs gevraagd colleges te geven over het maken van ‘info-graphics’, zodat studenten dit ook met hun eigen onderzoeksresultaten kunnen doen. En ik heb een stimuleringsbeurs gekregen van de vakgroep die me in staat stelt twee maanden full-time aan een onderzoeksvoorstel te werken. Ik hoop in de toekomst te kunnen promoveren op een studie die de arbeidsomstandigheden van vrouwen in de textielindustrie in Nepal en Bangladesh vergelijkt.