Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
EN

David ter Avest: 'De crisis bood mij kansen'

Testimonial alumnus Sociale geografie & Planologie David ter Avest

David ter Avest volgde de bachelor Sociale geografie en de master Stadsgeografie (Urban and Regional Planning) aan de Universiteit van Amsterdam. Momenteel werkt hij als onderzoeker bij een lectoraat. Daarnaast organiseert hij workshops, geeft hij gastcolleges en begeleidt hij studenten van sociale opleidingen met hun scriptie.

David ter Avest
David ter Avest Foto: Bibi Veth

In 2004 schreef ik mij vrij onwetend in voor de studie Sociale geografie aan de UvA. Al snel bleek deze studie precies te zijn wat ik leuk vond. Na ruim vier jaar collegebanken (en een Bachelor-diploma) wou ik ruiken aan de arbeidsmarkt. In de  pre-crisistijd waren er nog volop kansen. Ik kon uiteindelijk kiezen uit gemeentetrainee of projectmedewerker bij het voormalige Ministerie van VROM. Ik koos voor het laatste en kreeg, samen met collega ‘rijksgeografen’, planologen en ontwerpers, anderhalf jaar lang een geweldige kijk in de keuken van het ministerie.

Schrijftalent

Na een korte maar leerzame tijd bij het kennis- en netwerkinstituut Nicis (nu: Platform31) en de geboorte van m’n dochtertje, keerde ik terug  naar de UvA om mijn Master te behalen. Inmiddels had de crisis ook ons vakgebied enigszins opgeschud maar het heeft ook weer tot mooie, meer creatieve bewegingen en perspectieven geleid. Om actief te blijven binnen het vakgebied ben ik gaan schrijven. Een plek als RUIMTEVOLK of Stadleven Amsterdam biedt hiervoor kansen.

Onderzoek

Momenteel werk ik als onderzoeker bij een lectoraat, een onderzoeksgroep binnen een hogeschool onder leiding van een lector (de ‘HBO-hoogleraar’). Het onderzoek van lectoraten op het HBO kenmerkt zich door de praktijkgerichtheid. Het onderzoek dient altijd praktijkrelevant te zijn en overdraagbaar voor professionals, maar ook voor docenten en studenten.  Dat is erg prettig en iets wat soms mist in het universitaire wereldje. Juist voor onderzoek in steden zijn lectoraten waardevol. Ik schreef er al eens een blog over: http://ruimtevolk.nl/2014/04/01/stadondervindelijk-onderzoek/.

Geografisch nut

Naast onderzoek doen organiseer ik workshops, geef ik gastcolleges en begeleid ik studenten van sociale opleidingen met hun scriptie. Op al mijn werkplekken kom ik vaak geografen tegen en, zoals ik het ervaar, worden zij unaniem gewaardeerd. Juist nu zowel in het ruimtelijke- als in het sociale domein de opgaven complexer worden, is de brede benadering van geografen zeer nuttig. Geografen weten van alles iets, zijn breed geïnteresseerd en vooral: we verbinden het ruimtelijke met het sociale. Dit is prettig als je werkt met bijvoorbeeld ontwerpers, planologen en sociologen. Soms schieten we bij het dromen en het ideologische wel wat door schiet merk ik. De politieke- en bestuurlijke realiteit leert je dan weer met beide benen op de grond te staan.

Tipgever

Voor studenten heb ik een drietal tips:

1) Onderneem! Zet je met al je kennis actief in voor de leefomgeving. Geografen maar ook andere sociale wetenschappers passen goed bij bewegingen zoals het stadmaken en sociaal ondernemerschap.

2) Schrijf! De vele onderzoeken, verslagen en rapporten bezorgen je wellicht een scherpe pen. Deel dit op blogs, tijdschriften of op andere (social) media.

3) Jobhoppen! Zet je veelzijdigheid optimaal in en proef, als het even kan, van de beleidswereld, het advieswerk, onderwijs en de onderzoekswereld.

davidteravest@gmail.com