Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
EN

Gerrit van der Plas: 'Mijn carrière komt geen meter verder...'

Sociale geografie en Planologie

Gerrit van der Plas studeerde Sociale geografie (VU) en Planologie aan de UvA. Momenteel is hij Senior bestuursadviseur bij de Stadsregio Amsterdam. Hij vertelt hoe het komt dat zijn carrière ruimtelijk gezien geen meter verder is gekomen.

FMG Urban and Regional Planning - Gerrit van der Plas
Gerrit van der Plas Foto: F.M. Theuvenet

Sinds ruim 10 jaar houd ik mij bij de Stadsregio Amsterdam bezig met de regionale samenwerking. De Stadsregio houdt kantoor aan de Jodenbreestraat, waar vroeger het zogenaamde Maupoleum stond. Daar was de studie Sociale geografie en Planologie van de UvA gehuisvest en waar ik ben afgestudeerd als planoloog.Op de plek van dat verdwenen gebouw werk ik nu. En dus moet ik somber constateren dat mijn carrière mij ruimtelijk gezien geen meter verder heeft gebracht...

Verdwenen

Op verschillende manieren en op verschillende werkplekken ben ik al heel lang bezig met het ordenen van ruimte. Ooit ben ik begonnen bij, de inmiddels opgeheven, Amsterdamse Raad voor de Stedenbouw (de ARS), een adviesclub voor het gemeentebestuur. Ik was hoofd van de Zuiderkerk, waar toen het expositie- en  voorlichtingscentrum voor woningbouw en ruimtelijke ontwikkeling van de gemeente Amsterdam was gevestigd. De Zuiderkerk bestaat nog, maar niet meer als voorlichtingscentrum. Zonde, want het was het mooiste visitekaartje dat de stad zich kon wensen.Bij de Dienst Ruimtelijke Ordening werkte ik jarenlang aan onder andere de openbare ruimte en het regionale overleg in wat toen de Noordvleugel heette en nu de Metropoolregio. Ook die dienst bestaat niet meer.

Avonturen in detail

Maar inhoudelijk heb ik heel wat 'ruimtelijke avonturen' beleefd. Sinds een paar jaar ben ik verzeild geraakt in het avontuur dat detailhandel heet. Ik ben - onder andere - verantwoordelijk voor de actualisering van het regionale detailhandelsbeleid van de Stadsregio. Detailhandel lijkt vooral een economie-onderwerp. Dat is het natuurlijk ook, maar de ruimtelijke implicaties van detailhandel én de ruimtelijke voorwaarden die detailhandel ergens wel of niet mogelijk maken, zijn doorslaggevend. Een goed functionerende winkelstraat is een essentieel onderdeel van buurt, wijk of stad. Met de toenemende leegstand (denk aan de sterke groei van internetverkoop) is dat geen vast gegeven meer. Wat doe je er aan? Er zijn veel belangen mee gemoeid; vastgoed, beleggers, ontwikkelaars, de winkeliers en natuurlijk de consumenten. En die laatste zijn ook allemaal kiezers en de lokale politiek moet daar wel rekening mee houden.Juist zoiets basics als de leegstaande winkel op de hoek heeft een grote sociaal-maatschappelijke en politieke betekenis. Meer nog dan dat enorme kantoorgebouw dat leeg staat langs de Ringweg.Welke sturingsmogelijkheden zijn er? Die liggen vooral op het ruimtelijk terrein. De planning waar de detailhandel zich wel of niet kan of mag ontwikkelen of juist zou moeten concentreren is sterk bepalend voor de locatie en de ontwikkelingskansen van de voorzieningen. Dat vraagt dus om heel goede - ruimtelijke - afwegingen, want niet alles kan overal (maar je wilt tegelijkertijd wel alle consumenten én kiezers tevreden houden).

Het is een mooi voorbeeld van de grote effecten die ruimtelijke ingrepen kunnen hebben op veel meer dan alleen de paar vierkante meters van de locatie zelf: het raakt in een veel bredere context veel mensen en dus belangen. Dat maakt goede ruimtelijke ordening van wezenlijk belang voor de sociaal-maatschappelijke orde in dit landje.