Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
EN

Guido La Rose: 'Het is een samenspel van ontwerp en beleid'

Testimonial alumnus Planologie en Sociale geografie Guido la Rose

Guido La Rose vertelt waarom zijn keuze op de studies Sociale geografie en Planologie aan de UvA viel en waarom hij het ontwerp van de ruimte een boeiend onderwerp vond. Met de master Planologie op zak besloot hij zijn opleiding te vervolgen met de richting stedenbouwkunde aan de Universiteit van Eindhoven.

Guido de la Rose
Guido La Rose

Een boeiend onderwerp

Het vak dat mij het meest aansprak op de middelbare school was Aardrijkskunde. Door dit vak viel mijn keuze op de studies  Sociale geografie en Planologie aan de UvA.Tijdens de studie Planologie kwam ik er achter dat ik het ontwerp van de ruimte een boeiend onderwerp vond. Met de master Planologie op zak kun je aan de Universiteit van Eindhoven binnen 2,5 jaar afstuderen in de richting stedenbouwkunde. Ik besloot mijn opleiding met deze studie te vervolgen.

De mogelijkheid van combineren

Na het afronden van mijn tweede studie ging ik op zoek naar een baan, waarin ik het ruimtelijk ontwerp en beleid zou kunnen combineren. Mijn eerste baan was als stedelijk adviseur bij de Grontmij. In mijn huidige baan ben ik als projectleider bij de gemeente Oisterwijk actief binnen het stedelijk gebied. Ik stel het ruimtelijk beleid op voor de gemeente Oisterwijk en begeleid woningbouwprojecten op herstructureringslocaties. Hier komen ontwerp en beleid bij uitstek samen!

Projecten

Op dit moment werken we aan een project  waarbij  monumentale panden van een fabriek een andere bestemming (ambachten, cultuur en kantoren) krijgen.  Daar omheen worden 300 woningen gebouwd.Ik ben er verantwoordelijk voor, dat alle belangen die spelen goed worden meegenomen in het proces. Denk hierbij aan het milieu, de parkeerbehoefte en hinder voor omwonenden. Deze aspecten worden verwerkt in een ruimtelijk plan (bestemmingsplan), die door de gemeenteraad wordt vastgesteld. Het is dan ook mijn uitdaging om bij alle betrokken partijen draagvlak te krijgen voor het project.

Goed wonen Oisterwijk
Project 'GOED wonen'. Bron: www.oisterwijk.nl

GOED wonen

Naast grote ontwikkeling, ben ik ook erg blij als kleine projecten van bijvoorbeeld burgerinitiatieven tot stand komen. De uitdaging is hier vaak net zo groot, aangezien de betrokkenheid groot is. Een voorbeeld is het project ‘GOED Wonen’, waarbij een groep ouders voor hun kinderen met een beperking een wooncomplex hebben gerealiseerd.  

Planologisch denkniveau

De studie planologie zorgt voor een goede basis om aan de slag te gaan. Ik ben wel van mening dat je het meeste leert in de praktijk. De studie bouwkunde heeft een meerwaarde geleverd, omdat je met een andere bril naar de ruimte leert kijken. Hierdoor kun je goed de discussie voeren in projecten met de ontwerpers aan de andere kant van de tafel. Zonder opleiding(en) krijg je deze basis niet mee. En met je master kun je natuurlijk een bepaald denkniveau aantonen, wat voor veel functies als een vereiste geldt.

Creëer je kansen

Luister goed naar jezelf bij de keuze voor je studie en kijk waar je interesse ligt. Dat komt je motivatie en werkvreugde in je toekomstige werk ten goede. Met een keuze zet je je toekomst echter niet op slot: tijdens je werk kun je weer genoeg kansen creëren. Dus soms moet je ook gewoon ‘doen’!