Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
EN

Michael Baumeister: 'De rode draad in mijn loopbaan'

Testimonial alumnus GPIO Michael Baumeister

Michael Baumeister, vertelt waarom hij een studie zocht waarbij ‘iets’ met ontwikkelingslanden in het onderwijsprogramma werd aangeboden en hoe hij dit vond in de studie Sociale geografie en Planologie aan de UvA.

Na  een jaar rechtenstudie in Leiden en een jaar vrijwilligerswerk in Frankrijk, was Michael Baumeister op zoek naar een studie waarbij ‘iets’ met ontwikkelingslanden in het onderwijsprogramma werd aangeboden. Maar dan met een brede insteek en met thema’s die ook in Nederland speelden. Sociale geografie en Planologie van ontwikkelingslanden (SGPO) beide in zich. Uiteindelijk gaf een introductiedag de doorslag. Michael: ' ik herkende me zeer in de andere studenten – dat leken mij leuke mensen om mee te studeren, en dat heb ik mijn hele studietijd zo ervaren!'

Michael Bauwmeester
Michael in gesprek met een jongere uit een van de kansarme gezinnen in Kenia die nu een technische opleiding volgt.

Een geweldige plek

In het laatste jaar van SGPO heb ik een stage gedaan bij een programma over energie in ontwikkelingslanden van Stichting ETC. Dit was een geweldige plek met heel gedreven en deskundige mensen, voor een eerste kijkje in de keuken van een organisatie binnen internationale samenwerking. Na afronding van mijn studie ben ik hier drie jaar blijven werken voor een programma over stadslandbouw, waarbij ik ook mijn eerste dienstreizen naar ontwikkelingslanden heb gemaakt.

Methodiek en aanpak

Vooral de methodiek en de aanpak binnen de programma’s sprak mij aan. Participatieve methoden, capaciteitsversterking, samenwerking vanuit verschillende disciplines, internationale netwerken van organisaties. De coördinerende rol hierin, het verbinden van mensen met elkaar vond ik leuk, en dat is een rode draad geweest in mijn loopbaan en is het nog steeds.

Meer lezen? 

Meer lezen over de carrière van Michael na het  afronden van zijn studie Sociale geografie? Lees zijn komplete verhaal in de carrière brochure op blz. 22-23.

Carriere brochure GPIO