Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
EN

Alles is mogelijk

Testimonial alumna Sociologie Hester ten Dolle

Hester ten Dolle behaalde na een lang voortraject de master de Sociologie (Comparative Study of Labour and Organisation) aan de Universiteit van Amsterdam. Ze werkt als projectcoördinator bij De Normaalste Zaak, een netwerk van meer dan 300 werkgevers die zich hard maken voor een inclusieve arbeidsmarkt en kansen bieden aan mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.

Hester ten Dolle
Hester ten Dolle

De uitdaging

Na het VMBO TL heb ik de opleidingen MBO Directiesecretaresse en HBO Human Resources Management (HRM) gevolgd. Hierna was ik werkzaam in het HRM bij verschillende organisaties. Leuk werk, maar toch ontstond het verlangen naar een andere omgeving met meer uitdaging. Toen ik vanuit mijn woonplaats in de Achterhoek naar Amsterdam verhuisde ontstond het plan weer een studie op te pakken. De keuze voor sociologie had te maken met mijn interesse in mensen; mensen in organisaties en culturen.

Meer met masters

Nadat het afronden van de  pre-master Sociologie aan de Erasmus Universiteit Rotterdam, besloot ik me aan te melden voor de master Comparative Study of Labour and Organisation aan de UvA. De master was volledig in het Engels. Spannend omdat ik nauwelijks met de Engelse taal in aanmerking was gekomen. Zeker niet op universitair niveau. De keuze was ook moeilijk omdat sociologie zoveel meer interessante invalshoeken heeft. Daarom heb ik ernaast iets totaal anders gekozen: Body, Emotions and Culture. Super interessant en daarbij liet ik mijn volledige focus op HRM een beetje los. Ook de stage bij DSP-groep, een onderzoeksbureau, vond ik boeiend en het verrichten van kwalitatief onderzoek.

Tegenslag

Net toen ik begon met afstuderen werd ik gediagnosticeerd met de Ziekte van Crohn. Dankzij de flexibiliteit van mijn scriptiebegeleider en het stagebedrijf heb ik ondanks uitval en ziekenhuisbezoeken toch mijn masterthesis op tijd afgekregen. Ook mijn huidige werkgever is flexibel en mag ik zelf mijn tijd indelen en bepalen waar ik werk.

De Normaalste Zaak

Ik werk nu als projectcoördinator bij De Normaalste Zaak. Dit is een netwerk van meer dan 300 werkgevers die zich hard maken voor een inclusieve arbeidsmarkt en kansen bieden aan mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.Iedereen zou de kans moeten krijgen om naar vermogen deel te nemen aan de arbeidsmarkt. Dat noemen we ‘inclusief ondernemen’; optimaal gebruik maken van de diversiteit en talenten van mensen. Door mijn afstudeerstage bij Accenture, een organisatie die de Normaalste Zaak ondersteund, heb ik deze baan gekregen.

Mijn werkzaamheden

Als projectcoördinator ben ik verantwoordelijk voor de organisatie van alle activiteiten en evenementen van De Normaalste Zaak. De werkgevers motiveren andere werkgevers om inclusief te gaan ondernemen, delen kennis en ervaring Hiervoor zetten wij landelijke en regionale initiatieven op en organiseren wij bijeenkomsten. Daarnaast ben ik het aanspreekpunt voor onze partners en spreek veel enthousiaste werkgevers. Ik ben veel buiten de deur en dat maakt het werk enorm veelzijdig en afwisselend. 

Denk in mogelijkheden

Op vrijwillige basis ben ik begonnen als carrière coach op een VMBO school in Amsterdam. Ik begeleid vier laatstejaars scholieren die een vervolgkeuze moeten maken. Ik hoop ze mee te geven dat ze niet moeten denken in belemmeringen, maar in mogelijkheden. Er zijn kansen genoeg. Als je echt iets wil, komt het altijd goed! Vanuit mijn werk ben ik ook een project begonnen met de UvA. Ik probeer studenten te enthousiasmeren voor het verrichten van onderzoek binnen het thema inclusief ondernemen en koppel ze vervolgens aan één of meerdere werkgevers uit het netwerk van De Normaalste Zaak. 

De lange weg

Vanaf het VMBO was het een hele weg, maar ik ben trots dat ik heb doorgezet en op wat ik heb bereikt. De studie is heel belangrijk geweest voor de inzichten die ik vandaag de dag heb. Op de middelbare school moet je veelal aannemen in plaats van begrijpen. Op de universiteit werd er voor het eerst gestimuleerd dieper in te gaan op de stof en niet alles voor waar aan te nemen. Het heeft me geholpen zaken in een breder perspectief te kunnen zetten. Dus: geef nooit op! Volg je hart, werk hard en blijf jezelf.

Heb je interesse in een stage of onderzoek binnen het thema inclusief ondernemen:  www.denormaalstezaak.nl