Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
EN

Gedreven door nieuwsgierigheid

Testimonial alumnus Sociologie Thijs van Dooremalen

Thijs van Dooremalen was van jongs af aan geboeid door het nieuws. Een duidelijk beroep had hij toen niet voor ogen, hoogstens vage ideeën over een carrière in de politiek of journalistiek. Hij ging sociologie studeren uit pure interesse. Gaandeweg zijn bachelor kwam hij er achter dat hij zo nieuwsgierig was naar de sociologische vragen die voorbij kwamen, dat het hem het mooist leek om bij de universiteit te blijven om er zelf onderzoek naar te doen. Hij besloot zich aan te melden voor een Research Master, om na de master te proberen een plek als promovendus te krijgen. En dat is gelukt.!

FMG Bachelor Sociologie - Thijs van Dooremalen - New York
Thijs van Dooremalen bij het 9/11 Memorial, in New York

De ontdekking van patronen

In mijn promotieonderzoek houd ik me bezig met de effecten van de betekenisgeving aan 9/11 op het politieke denken in de Verenigde Staten, Frankrijk en Nederland. Vaak gaan we er vanuit dat het natuurlijk is dat grote gebeurtenissen tot allerlei veranderingen leiden. In het geval van 9/11 bijvoorbeeld de houding ten aanzien van moslims. Maar hoe natuurlijk is dat? Wat maakt een gebeurtenis groot en hoe ontstaan daaruit veranderingen?Met mijn onderzoek hoop ik op dat soort vragen een antwoord te geven, en daarmee bij te dragen aan een beter beeld van de rol van gebeurtenissen in de ontwikkeling van samenlevingen. Het mooie van sociologisch onderzoek doen, is het ontdekken van patronen in de wirwar van verhalen en gegevens die je tegenkomt. Dat zijn echt ‘eureka-momenten’, waarbij je opeens nieuwe koppelingen maakt en daardoor de sociale werkelijkheid een beetje beter gaat begrijpen.

Waar ligt je passie?

Mijn studietijd heb ik gebruikt om uit te vinden waar mijn passie ligt, en wat ik daarmee kon doen. Dat klinkt misschien logisch, maar het is wel heel belangrijk. Dat zou ik ook aankomende studenten aanraden. Je werk is zoveel leuker als je er je passie in kwijt kunt. Dus heb je interesse in schrijven? Probeer daar dan wat mee te doen, ga bij de redactie van een studentenblad en probeer stage te lopen in de journalistiek. Houd je van organiseren? Neem dan zitting in het bestuur van je studievereniging, en kijk of werken bij een ministerie of een adviesbureau interessant zou zijn.

Naar aanleiding van de aanslagen in Parijs op vrijdag 13 november j.l. pucliceerde Thijs een artikel in het Parool.

Parijs en 11-september (Parool)