Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
Bachelor
Tandheelkunde
Opslaan in favorieten

Online open dag Tandheelkunde

Bekijk of deze studie echt bij je past via de video, FAQ's en (online) events.

Is deze opleiding iets voor jou?

Bekijk het in de video.

UvA Bachelorweek

Doe mee aan de Meet & Ask-rondes tijdens de Bachelorweek. Aanmelding is nu open.

Meestgestelde vragen

 • Waarom ACTA of Amsterdam?

  ACTA heeft wereldfaam doordat het een van de grootste tandheelkundeopleidings- en onderzoeksinstituten van Europa is, en er bekende onderzoekers les geven. Wij zijn in Nederland de enige faculteit Tandheelkunde. De opleiding zelf is veelzijdig en jij en jouw leerproces staan hierin centraal. Amsterdam is de hoofdstad van Nederland met alles wat de grote stad je kan bieden. Er valt altijd wel weer wat te ontdekken en nieuwe mensen te ontmoeten. Het vinden van een huurwoning is een uitdaging, maar daar staat wel een zee van andere mogelijkheden tegenover. Welke mogelijkheden jou over de streep trekken is natuurlijk persoonlijk. Wil je meer weten over hoe het is om tandheelkunde te studeren bij ACTA? Zowel tijdens de online open dagen van de VU als de online open dagen van de UvA kun je in gesprek met ACTA-studenten om hier verder naar te vragen. Of kijk voor meer informatie op onze website: Waarom bij ACTA?

 • Hoeveel aanmeldingen zijn er per jaar?

  Kijk hiervoor op onze website: Overzicht aanmelding en plaatsing. Afgelopen jaar deden totaal 656 deelnemers mee aan de selectiedag voor 128 plaatsen. Bij de UvA deden hiervan 344 deelnemers mee voor 68 UvA-plaatsen en bij de VU 312 deelnemers voor 60 VU-plaatsen. Dit jaar zijn er 144 plaatsen beschikbaar: 79 UvA-plaatsen en 65 VU-plaatsen.

 • Wat is het verschil tussen de UvA en de VU?

  Wat betreft de selectieprocedure is er geen enkel verschil. ACTA is nu eenmaal een samenwerkingsverband tussen de faculteit Tandheelkunde VU Amsterdam en de faculteit Tandheelkunde UvA. Je moet dan ook voor één van deze universiteiten kiezen bij Studielink. Ook als het je lukt om een plek te krijgen, is er geen enkel verschil in het bij ACTA te volgen onderwijs- en examenprogramma. Wel zijn er verschillen als je gebruik wilt maken van centrale universitaire diensten en/of regelingen. Zo ga je als UvA-student (ACTA) naar een UvA-studentendecaan/centrale studentenadministratie en als VU-student (ACTA) naar de VU-studentendecaan/centrale studentenadministratie.

 • Wat is het verschil tussen route A en route B?

  Selectieroute A omvat de kandidaten die nog geen volledig vwo-diploma hebben, maar wel aannemelijk kunnen maken uiterlijk 15 juli 2021 aan de (nadere) vooropleidingseisen voor de studie Tandheelkunde te kunnen voldoen. Kandidaten die eerder begonnen zijn met een hbo- of wo-opleiding, of bezig zijn met een colloquim doctum, vallen nooit onder route A. Selectieroute B omvat alle overige kandidaten die uiterlijk 15 juli 2021 aan de vooropleidingseisen voor de studie Tandheelkunde kunnen voldoen. ACTA selecteert 70% van de studenten via route A. De overige 30% selecteren we via route B. De procedure van beide routes is gelijk en heeft één ronde. Kijk voor meer informatie op onze website: Selectieroute en vooropleidingseisen.
   

 • Hoe zien de toetsen eruit tijdens de toetsdag?

  De inhoud van de toetsdag is te vinden op onze website: Toetsdag. Er wordt in ieder geval een biomedische toets afgenomen. Daarnaast kunnen er nog één of meer toetsen worden afgenomen die relevant zijn voor de studie en het vakgebied. Over de toetsen zelf geven we meer informatie in de uitnodiging voor de toetsdag. 

 • Wat zet je in de motivatie?

  In ieder geval jouw onderbouwing van de keuze voor de studie Tandheelkunde en of je hebt meegelopen in een tandartspraktijk of vergelijkbare instelling. Mocht je meer aantoonbare motivatie hebben voor de studie, voeg dit dan ook toe. De motivatie voor de studie Tandheelkunde zet je in je persoonlijk dossier. Kijk hiervoor op onze website: Persoonlijk dossier.

 • Hoeveel vrije tijd heb ik?

  Er wordt van je verwacht dat je 40 uur per week beschikbaar bent voor de theoretische vakken en het practicum. Soms heb je ‘gaten in je rooster’ maar die zijn met name bedoeld voor zelfstudie. Per studiejaar kan dit verschillen.
   

 • Wat betekent de coronacrisis voor de selectie?

  De coronacrisis kan, door van overheidswege te nemen maatregelen, (in)direct invloed hebben op het verloop van de komende selectieprocedure. De selectiecommissie ACTA houdt de ontwikkelingen scherp in de gaten en zal zonodig hierover mededelingen doen op de ACTA-website bij Selectie en plaatsing. Van jou wordt verwacht dat je regelmatig de informatie over de selectieprocedure leest en dus niet voor verrassingen komt te staan.

 • Wat betekent de coronacrisis voor mijn opleiding?

  Op dit moment worden de theoretische vakken online gegeven en getoetst. De practica vindt helaas slechts voor een deel plaats. Hierbij wordt met name voorrang gegeven aan master-3-studenten. Hoe de situatie volgend studiejaar is, is moeilijk te voorspellen. Het praktijkonderwijs heeft bij ons de hoogste prioriteit en is dan ook weer de eerste activiteit die in het pand start of blijft doorgaan.

 • Wat als ik mijn vwo-diploma toch niet haal?

  Als je er niet in slaagt je diploma te halen, kun je bij de betreffende universiteit het verzoek doen om de aanmelding voor de selectie ongedaan te maken. Voor alle kandidaten die gezakt zijn geldt dat hun eventuele plaatsingsbewijs voor ACTA voor het desbetreffende studiejaar vervalt. Dit kan ook niet worden overgeheveld naar een volgend studiejaar. Kijk voor meer informatie op onze website: Tijdslijn selectieprocedure.