Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
EN
Bachelor
Universitaire Pabo van Amsterdam
Opslaan in favorieten
Open huis

Open huis

Wat houdt deze studie in?
Studenten Emiel Schoneveld en Dunja Heyer, oud-student Niels de Ruig en docent Fadie Hanna vertellen je er meer over in de video hiernaast.
Thema: Nationale voorleesdagen
Ter gelegenheid van de Nationale voorleesdagen vroegen wij UPvA-studenten naar hun favoriete voorleesboek. Bekijk ook het minicollege Jeugdliteratuur van UPvA-docent Michel Couzijn.
Thema: Paarse vrijdag
Elke tweede vrijdag in december is het Paarse vrijdag, de dag waarop scholieren en studenten door het dragen van de kleur paars hun steun geven aan seksuele- en gender-diversiteit als norm. Koen van der Wielen, (oud)student van de Universitaire Pabo van Amsterdam, vertelt waarom diversiteit in en voor de klas zo belangrijk is. Bekijk ook de kennisclip van Henny Bos, hoogleraar Sexual and Gender Diversity in Families and Youth, waarin zij uitlegt wat Paarse vrijdag is en waarom deze dag, ook anno 2020 in Nederland, nog steeds belangrijk en nodig is.

Een overzicht van alle eerdere thema's vind je hier.

Meet & Ask
Op maandag 2 en donderdag 12 november was er de mogelijkheid om live online in gesprek te gaan met studenten, docenten en studieadviseurs. Heb je deze sessies gemist of wil je de PowerPoint-presentatie nog eens nalezen?
Neem een kijkje op de Roeterseilandcampus
De Roeterseilandcampus (REC) is één van de vier open stadscampussen van de Universiteit van Amsterdam en ligt in het centrum van Amsterdam. De meeste colleges van de bacheloropleiding Onderwijswetenschappen vinden plaats op het REC. Bekijk de video hiernaast om wat van de sfeer te proeven!
Online minicollege
Je volgt elk semester het vak Leerkrachtvaardigheden en dit is gekoppeld aan je stage. Docent Mieke de Groot-Roos vertelt er meer over in dit minicollege.
Online minicollege
Op de UPvA leer je niet alleen goed lesgeven of goed onderzoek doen; je leert ook hoe je op een goede manier een gesprek kunt voeren met kinderen en met ouders. Bekijk hiernaast het minicollege van docent Robert van Mulligen.
Online minicollege
Wat is onderwijskunde? Docent Inti Soeterik vertelt welke vraagstukken en onderwerpen in dit vakgebied worden bestudeerd.

Veelgestelde vragen

 • 1. Wanneer begin je met je stage?

  Vanaf de derde week in het eerste jaar ga je al stage lopen: je gaat leren op de werkvloer. Tijdens de startdagen in de eerste twee weken van het collegejaar bereiden we je hierop voor. Tijdens de stage word je intensief begeleid door de opleiding en je mentor op de stageschool. Om de week heb je een bijeenkomst met je academisch schoolopleider en je medestudenten, die bij hetzelfde schoolbestuur stage lopen.

 • 2. Moet ik zelf een stageplek zoeken?

  Vanuit de opleiding delen we je in op een stageschool, je hoeft je stageplek dus niet zelf te regelen. Op de UPvA werken wij samen met vaste opleidingsscholen. Studenten van de UPvA lopen altijd stage op een van deze opleidingsscholen. De opleidingsscholen zijn verspreid over heel Amsterdam en Zaandam. Gedurende de opleiding krijg je zo de kans om in verschillende stadsdelen en bij verschillende schoolbesturen ervaring op te doen.

 • 3. Wat wordt er bedoeld met een geïntegreerd programma?

  Je volgt alle vakken samen met je jaargenoten van de UPvA op de UPvA en loopt stage bij UPvA-stagescholen. Tijdens de opleiding proberen we steeds de verbinding te leggen tussen de praktijk en de theorie. Wat je leert tijdens de colleges, kun je in de praktijk brengen op je stage en wat je tegenkomt tijdens je stage kun je beter begrijpen door de wetenschappelijke theorieën die je hebt geleerd in de colleges. De UPvA heeft een eigen onderwijsprogramma dat is samengesteld uit de onderwijsprogramma’s van de vrije bachelor Pedagogische wetenschappen (UvA) en de hbo-bachelor leraar basisonderwijs (HvA). Er zijn ook vakken die speciaal voor de UPvA zijn ontworpen. Bepaalde hoorcolleges volg je samen met de studenten van de reguliere bachelor Pedagogische wetenschappen.

 • 4. Zijn er mogelijkheden voor specialisatie binnen de opleiding?

  Vanaf het tweede jaar van de opleiding kun je kiezen voor de Engelstalige specialisatie internationaal georiënteerd onderwijs. Als je deze specialisatie volgt ga je je verdiepen in het lesgeven in superdiverse, internationaal georiënteerde schoolcontexten in Amsterdam én de wereld. Je leert o.a. over internationale curricula voor primair onderwijs, lesgeven aan nieuwkomers en hoe om te gaan met culturele sensitiviteit in de klas, met collega’s en ouders. Hier kun je meer lezen over deze specialisatie.

  In het vierde jaar kiezen alle studenten een leeftijdsprofilering (het jonge of het oudere kind) en een vakprofilering (Bèta, Engels, Muziek, Bewegingsonderwijs of Taal en zaakvakken), waar zij zich verder in specialiseren.

 • 5. Zijn er mogelijkheden om in het buitenland te studeren of stage te lopen?

  Als je vakken wilt volgen in het buitenland, kan dat alleen extra-curriculair. Dat wil zeggen dat je deze vakken extra volgt, bovenop het programma van de UPvA.

  Tijdens de keuzestage in je derde jaar kun je stage lopen in het buitenland. Je kunt zelf stagemogelijkheden zoeken in overleg met de studentbegeleiders en de stagecoördinator. Elk jaar is er een keuzestagemarkt, waar een aantal organisaties buitenlandse keuzestages aanbieden.

 • 6. Op welke locaties heb ik onderwijs?

  Het UPvA-onderwijs wordt zoveel mogelijk gegeven op de Roeterseilandcampus van de Universiteit van Amsterdam. In bepaalde gevallen maken we gebruik van vaklokalen in het Kohnstammhuis van de Hogeschool van Amsterdam. Denk hierbij bijvoorbeeld aan Muziek, Beeldende vorming en N&T-onderwijs. UPvA-studenten kunnen gebruik maken van de voorzieningen van beide instellingen (studieplekken, bibliotheek, ICT-faciliteiten etc.).

  De uitbraak van het coronavirus heeft grote gevolgen voor het onderwijs. Momenteel is er sprake van een combinatie van beperkte fysieke bijeenkomsten en online colleges. Hoe dit zich verder ontwikkelt en wat de situatie voor komend studiejaar zal zijn, is nog niet bekend.

 • 7. Wat is het verschil tussen de reguliere Pabo en de Universitaire Pabo?

  Bij de UPvA word je opgeleid tot een academisch geschoolde, onderzoekende leerkracht. Dit betekent dat er, naast het ontwikkelen van je leerkrachtvaardigheden, veel aandacht is voor onderzoek. Tijdens de colleges onderzoeksvaardigheden leer je hoe je een onderzoek moet opzetten en uitvoeren en hoe je de wetenschappelijke theorie vanuit de colleges kan verbinden met de onderwijspraktijk in je stage. Bij de schoolvakken (bijvoorbeeld rekenen, aardrijkskunde en taal) ligt de nadruk meer op de vakdidactiek en minder op de vakinhoud dan bij de reguliere pabo.

 • 8. Krijg je als academische leerkracht een andere functie of taak binnen de school?

  Je kunt als academische leerkracht direct aan de slag als leraar voor de klas. Veel van onze afgestudeerde studenten combineren het lesgeven met bijvoorbeeld een andere (onderzoeks)functie binnen de school op het gebied van leerlingzorg, onderwijsinnovatie of wetenschap en techniek.

  Je kunt er ook voor kiezen om na de UPvA door te studeren en je binnen een master verder te bekwamen als bijvoorbeeld (ortho)pedagoog of onderwijskundige. Lees hier meer over je mogelijkheden na de UPvA.

Vragen? Stel ze aan onze studenten

Copyright: Kiara van der Meer
'Hoi, ik ben Kiara en ik studeer aan de Universitaire Pabo van Amsterdam. Je kunt me alles vragen over de studie!' Kiara, eerstejaarsstudent Universitaire Pabo van Amsterdam Stel je vraag aan Kiara
Copyright: Annemarijn Brouwer
'Hoi, ik ben Annemarijn en ik ben tweedejaarsstudent aan de UPvA. Je kunt me vragen stellen via een DM op Instagram.' Annemarijn Brouwer, tweedejaarsstudent Universitaire Pabo van Amsterdam Stel je vraag aan Annemarijn

Houd me op de hoogte

Wil je per e-mail op de hoogte gehouden worden van nieuws en aankomende (live) events? Laat het ons weten via onderstaande formulier.

Het Onderwijsloket
Het Onderwijsloket is een initiatief van de Vereniging Hogescholen (VH) en de Vereniging van Universiteiten (VSNU). Op dit online platform vind je alle informatie over werken in het onderwijs. Het Onderwijsloket beantwoordt al je vragen en geeft informatie over welke routes er voor jou mogelijk zijn, welke functies je binnen een school kunt vervullen en met welke praktische zaken je rekening kunt houden als je in het onderwijs wilt werken.
Ben ik weer... Er is meer te doen in het Open huis.
Neem een virtueel kijkje op de campussen en in Amsterdam.
Laat je inspireren tijdens de themaweken.
Check welke andere studies er zijn.
Geef je op voor aankomende live events en ontvang een reminder.