Een overzicht van alle eerdere thema's vind je hier.
Vanaf de derde week in het eerste jaar ga je al stage lopen: je gaat leren op de werkvloer. Tijdens de startdagen in de eerste twee weken van het collegejaar bereiden we je hierop voor. Tijdens de stage word je intensief begeleid door de opleiding en je mentor op de stageschool. Om de week heb je een bijeenkomst met je academisch schoolopleider en je medestudenten, die bij hetzelfde schoolbestuur stage lopen.
Vanuit de opleiding delen we je in op een stageschool, je hoeft je stageplek dus niet zelf te regelen. Op de UPvA werken wij samen met vaste opleidingsscholen. Studenten van de UPvA lopen altijd stage op een van deze opleidingsscholen. De opleidingsscholen zijn verspreid over heel Amsterdam en Zaandam. Gedurende de opleiding krijg je zo de kans om in verschillende stadsdelen en bij verschillende schoolbesturen ervaring op te doen.
Je volgt alle vakken samen met je jaargenoten van de UPvA op de UPvA en loopt stage bij UPvA-stagescholen. Tijdens de opleiding proberen we steeds de verbinding te leggen tussen de praktijk en de theorie. Wat je leert tijdens de colleges, kun je in de praktijk brengen op je stage en wat je tegenkomt tijdens je stage kun je beter begrijpen door de wetenschappelijke theorieën die je hebt geleerd in de colleges. De UPvA heeft een eigen onderwijsprogramma dat is samengesteld uit de onderwijsprogramma’s van de vrije bachelor Pedagogische wetenschappen (UvA) en de hbo-bachelor leraar basisonderwijs (HvA). Er zijn ook vakken die speciaal voor de UPvA zijn ontworpen. Bepaalde hoorcolleges volg je samen met de studenten van de reguliere bachelor Pedagogische wetenschappen.
Vanaf het tweede jaar van de opleiding kun je kiezen voor de Engelstalige specialisatie internationaal georiënteerd onderwijs. Als je deze specialisatie volgt ga je je verdiepen in het lesgeven in superdiverse, internationaal georiënteerde schoolcontexten in Amsterdam én de wereld. Je leert o.a. over internationale curricula voor primair onderwijs, lesgeven aan nieuwkomers en hoe om te gaan met culturele sensitiviteit in de klas, met collega’s en ouders. Hier kun je meer lezen over deze specialisatie.
In het vierde jaar kiezen alle studenten een leeftijdsprofilering (het jonge of het oudere kind) en een vakprofilering (Bèta, Engels, Muziek, Bewegingsonderwijs of Taal en zaakvakken), waar zij zich verder in specialiseren.
Als je vakken wilt volgen in het buitenland, kan dat alleen extra-curriculair. Dat wil zeggen dat je deze vakken extra volgt, bovenop het programma van de UPvA.
Tijdens de keuzestage in je derde jaar kun je stage lopen in het buitenland. Je kunt zelf stagemogelijkheden zoeken in overleg met de studentbegeleiders en de stagecoördinator. Elk jaar is er een keuzestagemarkt, waar een aantal organisaties buitenlandse keuzestages aanbieden.
Het UPvA-onderwijs wordt zoveel mogelijk gegeven op de Roeterseilandcampus van de Universiteit van Amsterdam. In bepaalde gevallen maken we gebruik van vaklokalen in het Kohnstammhuis van de Hogeschool van Amsterdam. Denk hierbij bijvoorbeeld aan Muziek, Beeldende vorming en N&T-onderwijs. UPvA-studenten kunnen gebruik maken van de voorzieningen van beide instellingen (studieplekken, bibliotheek, ICT-faciliteiten etc.).
De uitbraak van het coronavirus heeft grote gevolgen voor het onderwijs. Momenteel is er sprake van een combinatie van beperkte fysieke bijeenkomsten en online colleges. Hoe dit zich verder ontwikkelt en wat de situatie voor komend studiejaar zal zijn, is nog niet bekend.
Bij de UPvA word je opgeleid tot een academisch geschoolde, onderzoekende leerkracht. Dit betekent dat er, naast het ontwikkelen van je leerkrachtvaardigheden, veel aandacht is voor onderzoek. Tijdens de colleges onderzoeksvaardigheden leer je hoe je een onderzoek moet opzetten en uitvoeren en hoe je de wetenschappelijke theorie vanuit de colleges kan verbinden met de onderwijspraktijk in je stage. Bij de schoolvakken (bijvoorbeeld rekenen, aardrijkskunde en taal) ligt de nadruk meer op de vakdidactiek en minder op de vakinhoud dan bij de reguliere pabo.
Je kunt als academische leerkracht direct aan de slag als leraar voor de klas. Veel van onze afgestudeerde studenten combineren het lesgeven met bijvoorbeeld een andere (onderzoeks)functie binnen de school op het gebied van leerlingzorg, onderwijsinnovatie of wetenschap en techniek.
Je kunt er ook voor kiezen om na de UPvA door te studeren en je binnen een master verder te bekwamen als bijvoorbeeld (ortho)pedagoog of onderwijskundige. Lees hier meer over je mogelijkheden na de UPvA.
'Hoi, ik ben Kiara en ik studeer aan de Universitaire Pabo van Amsterdam. Je kunt me alles vragen over de studie!'Kiara, eerstejaarsstudent Universitaire Pabo van Amsterdam Stel je vraag aan Kiara
'Hoi, ik ben Annemarijn en ik ben tweedejaarsstudent aan de UPvA. Je kunt me vragen stellen via een DM op Instagram.'Annemarijn Brouwer, tweedejaarsstudent Universitaire Pabo van Amsterdam Stel je vraag aan Annemarijn
Wil je per e-mail op de hoogte gehouden worden van nieuws en aankomende (live) events? Laat het ons weten via onderstaande formulier.