Universitaire Pabo van Amsterdam
Vergelijk

Thema: Kinderboekenweek

Ter gelegenheid van de kinderboekenweek heeft eerstejaars student Noah een video gemaakt over het initiatief #BookTok. Vierdejaars studente Mandy vertelt over haar afstudeeronderzoek naar leesplezier bij kinderen. Oud-studente Willemijn legt uit hoe zij 'de boekendans' inzet om haar leerlingen uit groep 4 nieuwsgierig te maken naar boeken. En je kunt kijken naar een minicollege Jeugdliteratuur van docent Michel Couzijn.

#BookTok

Onder de hashtag #BookTok delen jonge TikTokkers hun passie voor boeken en lezen. Ze geven tips en raden boeken aan om andere jongeren enthousiast te krijgen voor het lezen. Eerstejaars UPvA-student Noah is een van deze BookTokkers en vertelt in deze video meer over waarom en hoe hij dit medium gebruikt.

Meer weten?

• Wil je meer video’s zien van Noah, ga dan naar zijn TikTok-kanaal.
  • Op 20 september was Noah te gast in het BNNVARA-programma Khalid & Sophie. Bekijk hier de video.
  • Bekijk hier het artikel van NOS stories: #BookTok: steeds meer jongeren in de boeken.

Mandy Smit

Afstudeeronderzoek naar leesplezier bij kinderen

In de afgelopen jaren zie je dat het leesplezier bij kinderen erg daalt. Kinderen zien lezen als iets schools en pakken niet meer graag zelf een boek om lekker te gaan lezen. Wat is het dan fijn dat de Kinderboekenweek bestaat. De Kinderboekenweek zorgt er namelijk voor dat het lezen van boeken vanuit verschillende kanten belicht wordt en kinderen enthousiast worden om te lezen.

Het ontbreken van het leesplezier is een serieus probleem dat bij veel scholen speelt. Dit merk ik ook als ik zelf voor de klas sta. Het is moeilijk om leerlingen te betrekken bij de lessen begrijpend lezen. Daarnaast zie je dat de resultaten ondergemiddeld zijn, terwijl lezen zo belangrijk is voor iedereen. Zo kwam ook de vraag voor mijn scriptie tot stand. Een basisschool heeft mij gevraagd om te onderzoeken hoe zij het leesplezier bij de kinderen kunnen vergroten. Zij merken dat de prestaties achterblijven en dit mede komt door het leesplezier. Op dit moment sta ik nog aan het begin van mijn scriptieonderzoek. Dit betekent dat we nu bezig zijn met het plan van aanpak. Ik hoop gedurende dit jaar mij volledig te storten in dit onderwerp en een mooi onderzoek neer te kunnen zetten.

Mandy Smit, 4e-jaars-student Universitaire Pabo van Amsterdam

Willemijn Bekebrede

De boekendans laat leerlingen kennismaken met vele boeken!

Als leerkracht is het één van mijn doelen om ervoor te zorgen dat alle kinderen in de klas gaan lezen. Het wisselt per kind hoeveel moeite dat kost. Voor de moeilijke lezers in de klas heb ik onlangs een fantastische en interactieve manier gevonden om ze nieuwsgierig te maken naar boeken, namelijk: de boekendans. Stap voor stap leg ik in dit artikel uit hoe de boekendans werkt en wat je eruit kan halen, om zo de leerlingen enthousiast te maken.

Lees hier het volledige artikel*.

Willemijn Bekebrede is afgestudeerd aan de Universitaire Pabo van Amsterdam in 2015 en is nu werkzaam als leerkracht van groep 4 op De Nieuwe Internationale School Esprit (DENISE), een tweetalige school in Amsterdam. Ze schreef als juf mee aan 'Hallo allemaal! Het leukste voorleesboek door juffen en meesters', dat begin 2021 verscheen. Op haar Instagram @jufwillemijnopallstars deelt ze elke dag boekeninspiratie voor leerkrachten, ouders en andere boekliefhebbers!

*Dit artikel verscheen in de eerste editie van de BILLY BONES nieuwsbrief voor het primair onderwijs.

Minicollege Jeugdliteratuur

Het thema Jeugdliteratuur komt bij de Universitaire Pabo van Amsterdam onder meer terug in het vak Taal 1. UPvA-docent Michel Couzijn vertelt in dit minicollege waarom lezen voor en met kinderen zo belangrijk en vooral ook zo leuk is.

Andere thema's

Een overzicht van andere actuele thema's die raken aan het vakgebied van de Universitaire Pabo van Amsterdam vind je hier.

Terug naar de Online open dag van de bachelor Universitaire Pabo van Amsterdam