Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
Bachelor
Universitaire Pabo van Amsterdam
Vergelijk

Thema: Paarse vrijdag

Elke tweede vrijdag in december is het Paarse vrijdag, de dag waarop scholieren en studenten door het dragen van de kleur paars hun steun geven aan seksuele- en gender-diversiteit als norm. Koen van der Wielen, (oud)student van de Universitaire Pabo van Amsterdam, vertelt waarom diversiteit in en voor de klas zo belangrijk is. Bekijk ook de kennisclip van Henny Bos, hoogleraar Sexual and Gender Diversity in Families and Youth, waarin zij uitlegt wat Paarse vrijdag is en waarom deze dag, ook anno 2020 in Nederland, nog steeds belangrijk en nodig is.

Koen van der Wielen, (oud)student Universitaire Pabo van Amsterdam

"Met een klas bouw je een bijzondere band op en is geen dag hetzelfde. Juist dit geeft mij zo enorm veel energie en maakt het vak als leerkracht zo bijzonder. Je maakt veel van en met een klas mee. Met mijn klas probeer ik zoveel mogelijk bespreekbaar te maken. We praten over de belevenissen van de kinderen, mijn eigen belevenissen of maatschappelijke thema's. Ik vind het belangrijk om voor de klas het traditionele beeld van mannelijkheid te doorbreken. Ik ben heel open over mijn seksuele voorkeur én lievelingskleur roze. Ik krijg er de meest ontwapende opmerkingen en vragen over. Het hebben van een diverse lerarengroep is belangrijk voor ieder kind, hiermee dragen we bij aan een toekomst met diversiteit als norm waarin iedereen zichzelf mag zijn." 

Lees hier meer over Paarse vrijdag.

Kennisclip Paarse vrijdag

Ter gelegenheid van Paarse vrijdag op 11 december heeft Henny Bos, hoogleraar Sexual and Gender Diversity in Families and Youth, deze kennisclip opgenomen. Hierin legt zij uit wat Paarse vrijdag is en waarom deze dag, ook anno 2020 in Nederland, nog steeds belangrijk en nodig is.

Andere thema's

Een overzicht van andere actuele thema's die raken aan het vakgebied van de Universitaire Pabo van Amsterdam vind je hier.

Terug naar het Open Huis van de bachelor Universitaire Pabo van Amsterdam