Elke tweede vrijdag in december is het Paarse vrijdag, de dag waarop scholieren en studenten door het dragen van de kleur paars hun steun geven aan seksuele en genderdiversiteit als norm. Oud-student Koen van der Wielen vertelt waarom diversiteit in en voor de klas zo belangrijk is. Lees ook de column en bekijk de kennisclip van Henny Bos, hoogleraar Sexual and Gender Diversity in Families and Youth. En beluister de podcast 'Seksuele en genderdiversiteit: kunnen we met paarse vrijdag de heteronormativiteit doorbreken?'
Op de derde donderdag van november wordt de Wereld Filosofiedag gevierd. Het filosoferen met kinderen is een prachtige manier om kinderen aan het denken te zetten. Wij stelden Maaike Merckens-Bekkers, mededocent van het vak Wetenschapsfilosofie aan de UPvA, drie vragen over filosofie. En vierdejaars UPvA-studente Annemarijn vertelt over hoe zij filosofeert met de kinderen uit haar klas.
Ter gelegenheid van de kinderboekenweek heeft eerstejaars student Noah een video gemaakt over het initiatief #BookTok. Vierdejaars studente Mandy vertelt over haar afstudeeronderzoek naar leesplezier bij kinderen. Oud-studente Willemijn legt uit hoe zij 'de boekendans' inzet om haar leerlingen uit groep 4 nieuwsgierig te maken naar boeken. En je kunt kijken naar een minicollege Jeugdliteratuur van docent Michel Couzijn.
Ieder jaar wordt in Nederland gedurende de eerste week van oktober de kracht en pracht van het onderwijs gevierd: de Nationale onderwijsweek. In die week valt ook de Internationale Dag van de Leraar op 5 oktober. Speciaal voor deze gelegenheid vroegen we (oud)studenten van de Universitaire Pabo van Amsterdam iets te vertellen over hun visie op de academische leerkracht.
Op dinsdag 13 april is het de nationale buitenlesdag! Wij stelden Anne-Marijn Bruijn, docent Natuur & Techniek bij de UPvA, drie vragen over dit thema.
Ter gelegenheid van de Grote Rekendag op 24 maart vertelt rekendocent Loek Spitz meer over de rekendidactiek op de UPvA en laten studenten Maud en Kyra zien hoe je in coronatijd een leuke rekenles geeft.
Van 6 tot en met 14 maart is het de week van de hoogbegaafdheid. Wij vroegen een aantal van onze oud-studenten, die zich met dit thema in hun huidige werk bezig houden, hier iets meer over te vertellen.
Ter gelegenheid van de Nationale voorleesdagen vroegen wij UPvA-studenten naar hun favoriete voorleesboek. Bekijk ook het minicollege Jeugdliteratuur van UPvA-docent Michel Couzijn.
Op 19 november is het Internationale mannendag. In het primair onderwijs en op de (academische) pabo's is het percentage mannen nog altijd laag. Hieronder vertellen een aantal (oud) UPvA-studenten waarom zij voor deze opleiding en het beroep van leraar hebben gekozen en waarom diversiteit binnen het lerarenteam op scholen belangrijk is.
Op 10 november was het de internationale dag van de wetenschap. Nederlandse basisscholen moeten vanaf 2020 allemaal het vak Wetenschap en Techniek (W&T) aanbieden. W&T en Onderwijs in onderzoekend en ontwerpend leren komt bij de UPvA terug in verschillende vakken, waaronder Mens en wereld 2. Docente Anne-Marijn Bruijn vertelt er meer over in deze video.
Ter gelegenheid van de Internationale Dag van de Statistiek op 20 oktober vertellen docenten en studenten van de Research master Child development and education waarom statistiek en onderzoek een belangrijke rol hebben binnen de bacheloropleidingen Pedagogische wetenschappen, Onderwijswetenschappen en Universitaire Pabo van Amsterdam, het vakgebied Pedagogische en Onderwijswetenschappen en in de maatschappij als geheel.
‘Door welke bril kijk jij?’ Op 6 oktober was het Diversity day. Een mooie gelegenheid om stil te staan bij deze vraag! UPvA-docente Inti Soeterik vertelt hoe het thema diversiteit terugkomt in de opleiding.
De eerste week van oktober was het de Nationale onderwijsweek. Bovendien was het op maandag 5 oktober de internationale Dag van de Leraar. UPvA-studenten en -docenten vertellen waarom het leraarschap zo belangrijk, maar ook mooi en bevredigend is.
Marloes van Verseveld is PhD-onderzoeker bij het Kenniscentrum Onderwijs en Opvoeding van de Hogeschool van Amsterdam en onderzoekt anti-pestbeleid voor basisscholen en verzorgt gastcolleges bij de UPvA. Wij stelden haar drie vragen over dit thema.