Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
EN
Bachelor Wiskunde

Sven Wortel

Sven Wortel
Sven

In de 5e klas van het vwo begon ik me, zoals de meeste scholieren, te oriënteren op mijn studiekeuze door open dagen te bezoeken. Al snel merkte ik dat het zou gaan tussen wiskunde, scheikunde en natuurkunde. Later viel scheikunde af, omdat de practica mij niet leuk leken. Ik kende iemand die al wiskunde studeerde aan de UvA en ik kon  een keer met hem meelopen. Tijdens die dag heb ik veel interessante wiskunde gezien en toen was de keuze eigenlijk vrij snel gemaakt.

Wereld gaat voor je open

Wat mij fascineert aan wiskunde is dat het zo abstract kan zijn en enorm diep kan gaan. Er gaat een hele wereld achter wiskunde schuil waar je als scholier maar weinig van meekrijgt, omdat op de middelbare school maar een klein stuk behandeld wordt. Het is alsof je op een schildercursus zit, maar de grote kunstwerken van Van Gogh, Rembrandt of Picasso krijg je nooit te zien en alles wat je moet doen is een muur schilderen. De studie Wiskunde opent echt een hele nieuwe wereld.

Voldaan

Ik word blij van het oplossen en bewijzen van leuke opdrachten. Vaak zie ik nog niet in één keer hoe het precies moet. Dan klooi je wat aan, zoek je definities en stellingen op die je wellicht kan gebruiken en na een tijdje kunnen zomaar alle puzzelstukjes op de goede plek vallen en valt ook het kwartje. Dat geeft een goed en vooral voldaan gevoel.

Gedisciplineerd werken

Je moet voor deze studie wel gedisciplineerd kunnen werken. Het is heel belangrijk dat je je werk goed bijhoudt, want de colleges gaan snel door de stof en je loopt dus ook snel achter. Als je teveel mist, heb je geen goede basis en wordt de rest van het vak alleen maar moeilijker. Het maken van huiswerk is weliswaar niet verplicht, maar wel heel nuttig.

Eigen ding doen

Terugkijkend op mijn eerste jaar zie ik dat ik enorm veel geleerd heb. En dan merk je pas dat het tempo aan de universiteit flink hoger ligt, want we zijn echt door veel stof gegaan. Ook heb ik veel nieuwe mensen ontmoet en vrienden gemaakt. Onder andere bij de studievereniging, NSA. Daar zit ik in de fotocommissie en maak dus foto’s bij bepaalde evenementen. Het fijne aan studeren in Amsterdam vind ik dat iedereen een beetje zijn eigen ding kan doen, in tegenstelling tot steden als Delft of Leiden waar de studentenverenigingen best wel de sfeer bepalen. En het is natuurlijk echt een hele leuke stad.

Veel opties

Wat ik na de bachelor wil doen weet ik nog niet. Gelukkig houd je met de studie Wiskunde nog veel opties open. Misschien ga ik door met een wiskundemaster, maar het kan ook dat ik toch de kant van natuurkunde of informatica op wil gaan. Wiskunde is zo breed en kan op enorm veel verschillende manieren gebruikt worden, dat het ook veel opties geeft op de arbeidsmarkt. Maar dat is wat mij betreft van later zorg.