Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

Masterclass: aansprakelijkheid voor Klimaatschade

Executive Programme
Vergelijk

De vraag wie aansprakelijk is voor klimaatverandering en wie de schade die dit veroorzaakt moet compenseren, is van groot belang voor zowel private als publieke organisaties. Deze masterclass biedt de nieuwste inzichten vanuit privaatrechtelijke, publiekrechtelijke en internationaalrechtelijke hoek. Juridische experts uit de wetenschap en praktijk geven je een grondig begrip van de trends en maatschappelijke implicaties. Ook komen strategische vragen over governance, risicobeheer en naleving aan bod. Leer in dit complexe landschap te navigeren en draag bij aan duurzame oplossingen.

Voor wie? Juridische professionals, actuarissen, beleidsmakers, academici, managers in het bedrijfsleven en iedereen die geïnteresseerd is in het verkrijgen van een dieper inzicht in de juridische en maatschappelijke implicaties van compensatie voor klimaatschade.

Kosten: 1.095 euro, inclusief catering, vrijgesteld van BTW

Alumni: UvA-alumni ontvangen 10% korting

Copyright: UvA
Gaat de vervuiler betalen voor klimaatschade? Tijd om met dit vraagstuk aan de slag te gaan! Margaretha Wewerinke-Singh

Programma

09:00-12:00 Klimaatrechtszaken: Analyse en Trends, door Stijn Franken

In deze sessie krijg je als deelnemer een grondig begrip van het juridisch kader voor aansprakelijkheid voor klimaatverandering en de huidige trends in klimaatrechtszaken. We duiken in historische zaken, recente uitspraken en hun implicaties voor de toekomst. Deelnemers zullen ook de rol van verschillende actoren in het aanpakken van klimaatverandering en hun mogelijke aansprakelijkheden onderzoeken.

12:00-13:00 Lunch  

13:00-14:30 Klimaatrechtszaken: What’s Next, door Daphina Misiedjan en Margaretha Wewerinke-Singh

In het onderdeel over klimaatrechtzaken richten we ons op de verdere ontwikkeling van het landschap van klimaatrechtszaken wereldwijd. Je krijgt inzicht in lopende zaken in verschillende rechtsgebieden en in de juridische en maatschappelijke implicaties van hun mogelijke uitkomsten. Verder kijken we ook naar de mogelijke invloed van wetenschappelijke vooruitgang in de attributiewetenschap. Deze sessie omvat onder meer rollenspellen en case studies.

14:30-15:00 Koffiepauze

15:00-16:30 Alternatieve Benaderingen en Strategieën, door André Nollkaemper

In de laatste inhoudelijke sessie kijken we voorbij de rechtszalen. Hoe kunnen bedrijven, overheden, maatschappelijke organisaties en andere betrokkenen strategisch navigeren in het licht van klimaatrisico's en aansprakelijkheden? We onderzoeken benaderingen die de vraag aanpakken wie de kosten draagt van klimaatschade, zonder te steunen op rechtszaken. Van samenwerkingen en beleidsmaatregelen tot juridische regelingen.

16:30-18:00 Slotdiscussie en afsluiting, gevolgd door een borrel

We ronden de dag af met een discussie die de belangrijkste inzichten en lessen van de dag samenbrengt. Als deelnemer krijg je de gelegenheid om je laatste vragen en opmerkingen te delen en na te praten.

Praktische informatie

  • Datum: n.n.t.b.
  • Punten: 6 PO-punten NOvA
  • Tijd: 08.30 – 18.00 uur
  • Locatie: Paviljoen Puur, Overdiemerweg 37, 1111 PP Diemen
  • Kosten: 1.095 euro, inclusief catering, vrijgesteld van BTW
  • Alumni: UvA-alumni ontvangen 10% korting
  • Max. aantal deelnemers: 20
  • Contactinformatie: stuur een e-mail naar ep-amsterdamlawschool@uva.nl of bel 06 81 94 8724
  • Algemene voorwaarden: download de Algemene voorwaarden (pdf) van de UvA

Sprekers

Stijn Franken is als advocaat-partner verbonden aan NautaDutilh. In 2022 promoveerde hij op ‘Schade en risico: over de corrigerende en verdelende functie van het schadevergoedingsrecht’. Stijn was betrokken bij de Urgenda zaak; publiceert over klimaataansprakelijkheid en zet zich in internationaal verband in om te komen tot algemeen aanvaarde principes voor klimaatprocedures.

Daphina Misiedjan is lid van de prestigieuze Jonge Akademie van de KNAW. Ze is als jurist en onderzoeker verbonden aan het Institute for Social Studies (ISS) van de Erasmus Universiteit Rotterdam. Haar expertise ligt op het snijvlak van mensenrechten en milieu, met speciale focus op onderzoek naar klimaatongelijkheid.

Margaretha Wewerinke-Singh is universitair hoofddocent Duurzaamheidsrecht aan de Universiteit van Amsterdam, met expertise in mensenrechten en klimaatverandering. Zij leidt het juridische team voor de eilandstaat Vanuatu in de adviesprocedure over klimaatverandering voor het Internationaal Gerechtshof.

André Nollkaemper is hoogleraar Internationaal publiekrecht en decaan van de Faculteit der Rechtsgeleerdheid van de UvA. Hij zet zich in voor onderzoek en onderwijs op het gebied van internationaal recht en duurzaamheid, o.a. als voorzitter van de stuurgroep van het UvA Sustainability Platform.

Feiten & cijfers
Vorm
Kortlopend, postacademisch
Voertaal
Nederlands
Toelatingseisen
Open
Start
September
Kosten
1.095 euro, inclusief catering, vrijgesteld van BTW
Locatie
Paviljoen Puur, Diemen