Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Switch to english
Lerarenopleiding

Combinatietrajecten Lerarenopleiding Wiskunde

Opslaan in favorieten

Heb jij affiniteit met lesgeven, maar wil je ook je opties openhouden en andere mogelijkheden verkennen? Dan is er nu een mogelijkheid om de lerarenopleiding te combineren met een werkcollegedocentschap, een promotietraject of een bedrijfsstage.

 • Wat zijn de toelatingseisen?

  Om toegelaten te worden tot de combinatietrajecten Lerarenopleiding Wiskunde dien je:

  • een masterdiploma in de wiskunde hebben behaald;
  • ervaring hebben met het geven van werkcolleges bij wiskunde of een gerelateerde opleiding;
  • geïnteresseerd zijn in een carrière gedeeltelijk als leraar, maar zich ook breder willen oriënteren.

  Voor het derde traject waarbij de Lerarenopleiding Wiskunde wordt gecombineerd met een promotie in de wiskunde, dien je zelf een promotieplaats aan het Korteweg-de Vries Instituut voor Wiskunde (KdVI) te hebben verworven. Het KdVI zal haar promovendi op deze studiemogelijkheid wijzen.

 • Hoe zitten de opleidingen in elkaar?

  De drie combinatietrajecten Lerarenopleiding Wiskunde worden aangeboden door de Interfacultaire Lerarenopleidingen (ILO, onderdeel van de Faculteit der Maatschappij- en Gedragswetenschappen)  in samenwerking met de Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica (FNWI) van de UvA. 

  Deelnemers aan de combinatietrajecten volgen in deeltijd het onderwijs bij de lerarenopleiding wiskunde van de ILO en de daarbij horende stage op een middelbare school. Hiervoor gebruiken ze ongeveer 50% van de tijd. De andere 50% wordt op één van drie mogelijke manieren besteed:

  1. Een anderhalf jaar durend traject als senior werkcollegedocent. Hierbij krijg je een aanstelling voor 8 uur per week als werkcollegedocent aan de FNWI. Bovendien volg je een opleiding voor de basiskwalificatie werkgroepdocent (BKW).
  2. Een anderhalf jaar durend traject als bedrijfsstagiair. Hierbij loop je stage bij een van de aangesloten bedrijven of bij een zelf te kiezen bedrijf. In veel gevallen zul je hiervoor moeten solliciteren. Stagevergoeding is afhankelijk van het bedrijf.
  3. Een vijf jaar durend traject als promovendus. Hierbij combineer je een promotie in de wiskunde of de didactiek van de wiskunde met de lerarenopleiding. In totaal krijg je hier vijf jaar voor. De promotieplek moet door de student zelf geregeld worden.

  Elk van deze drie trajecten leidt op tot een eerstegraads bevoegdheid als wiskundeleraar.

  De vakken van de opleiding tot leraar wiskunde volg je samen met deeltijdstudenten van de master Leraar Voortbereidend Hoger Onderwijs bij de ILO. Bovendien loop je stage op een middelbare school. Een beschrijving van het onderwijs vind je hier

 • Traject 1: Senior werkcollegedocent

  In dit traject, dat anderhalf jaar duurt, combineer je het docentschap in het voortgezet onderwijs met een docentschap in het hoger onderwijs. Deze sluiten natuurlijk goed op elkaar aan, waardoor je het geleerde bij het ene type onderwijs kunt toepassen bij het andere.

  Toch zijn er ook belangrijke verschillen. In dit traject volg je onderwijs op de ILO over lesgeven in het voortgezet onderwijs en krijg je onderwijsbegeleiding op de FNWI. Je wordt aangesteld als stagiair in het middelbare onderwijs en krijgt een betaalde aanstelling als senior werkcollegedocent bij de opleiding wiskunde. Zowel bij de stage als bij je werk als werkcollegedocent wordt je op professionele wijze begeleid. Bij het succesvol doorlopen van het programma heb je een eerstegraads bevoegdheid en heb je je een BKW-certificaat behaald.

  Semester 1 per week

  Semester 2 per week

  Semester 3 per week

  Colleges op het ILO [1 dag].

   

  Stage op een middelbare school [3 dagdelen].

   

  Zelfstudie [1 dag].

   

  Werkcollege bij wiskunde (inclusief voorbereiding) [1 dag].

   

  Theorie en begeleiding werkcollege FNWI [0.5 dag]

  Colleges op het ILO [0.5 dag].

   

  Stage op een middelbare school [4 dagdelen].

   

  Zelfstudie [1 dag].

   

  Werkcollege bij wiskunde (inclusief voorbereiding) [1 dag].

   

  Theorie en begeleiding werkcollege FNWI [0.5 dag].

   

  Colleges op het ILO [0.5 dag].

   

  Stage op een middelbare school [4 dagdelen].

   

  Zelfstudie [1 dag].

   

  Werkcollege bij wiskunde (inclusief voorbereiding) [1 dag].

   

  Theorie en begeleiding werkcollege FNWI [0.5 dag].

   

 • Traject 2: Bedrijfsstage

  In dit traject, dat anderhalf jaar duurt, combineer je een docentschap in het voortgezet onderwijs met een wiskunde stage bij een vooraanstaande speler uit het bedrijfsleven. Zo zijn er mogelijkheden om je docentschap te combineren met een stage bij PwC , McKinsey, I2I en Districon. Als je graag zelf een stage wil voorstellen kan je daartoe een verzoek indienen. De stage moet dan voldoende wiskundige inhoud hebben. Let op dat bij McKinsey en I2I de stage anders verdeeld zal zijn over het jaar dan in het schema hieronder.

  Semester 1 per week

  Semester 2 per week

  Semester 3 per week

  Colleges op het ILO [1 dag].

   

  Stage op een middelbare school [4 dagdelen].

   

  Zelfstudie [1 dag].

   

  Stage bij een bedrijf [1 dag].

  Colleges op het ILO [0.5 dag].

   

  Stage op een middelbare school [2 dagdelen].

   

  Zelfstudie [0.5 dag].

   

  Stage bij een bedrijf [3 dagen].

  Colleges op het ILO [0.5 dag].

   

  Stage op een middelbare school [2 dagdelen].

   

  Zelfstudie [0.5 dag].

   

  Stage bij een bedrijf [3 dagen].

 • Traject 3: Het promotietraject

  In dit traject combineer je de opleiding tot docent in het voortgezet onderwijs met een promotie aan het Korteweg-de Vries Instituut (KdVI). Het gehele traject duurt vijf jaar.

  Je begint met de lerarenopleiding binnen een jaar na aanvang van de promotie. De invulling van het programma wordt in overleg afgestemd met de individuele deelnemer en de promotor. Voor dit traject moet je ook tenminste één periode lang een hoorcollege en één periode lang een werkcollege verzorgen. Het deel van de lerarenopleiding duurt anderhalf jaar.

  Bijvoorbeeld: na een half jaar promotie begin je, dan doe je het in 1.5 jaar volgens een schema vergelijkbaar met het ILO-deel van track 1. Bovendien haal je je BKO tijdens je promotie.

Feiten & cijfers
Vorm Deeltijd
Voertaal Nederlands
Toelatingseisen Vooropleiding nodig
Start Februari, september