In de video hiernaast vertellen student Vincent van Goethem en docent Gerhard Stoel waarom een lerarenopleiding aan de Interfacultaire Lerarenopleidingen (ILO) van de UvA een goede keuze is.
In het radioprogramma 'Spraakmakers' komen gasten aan het woord met tegenovergestelde meningen over de debatles tijdens maatschappijleer, waar leerlingen argumenten voor en tegen een bepaalde stelling moeten bedenken. Overal om ons heen wordt de wereld zwart-wit ingedeeld en dat begint al vroeg.
Dat moet anders, zegt UvA-docent en -onderzoeker Thomas Klijnstra.

Lesgeven is een prachtig vak. Je kunt veel betekenen voor een ander. Maar het kan ook zwaar zijn, zeker als je aan het begin van je loopbaan staat. Speciaal voor jonge docenten, zij-instromers en leraren in opleiding is er nu de podcast "Mijn eerste jaar voor de klas". Leef mee met starters Maurice en Elisabeth (oud-student UvA): herkenbaar en leerzaam voor elke docent.
Rector magnificus Karen Maex werd recentelijk geïnterviewd academisch onderwijs. Wat is het belang van academisch leraarschap? En wat kunnen UvA-studenten doen als ze geïnteresseerd zijn in het leraarschap? Bekijk de video hiernaast.
Veelgestelde vragen
-
Aan wie mag ik met een eerstegraads bevoegdheid lesgeven?
Met de master Leraar Voorbereidend Hoger Onderwijs krijg je een eerstegraads lesbevoegdheid, waarmee je mag lesgeven aan:
- alle klassen van de havo en het vwo;
- het voorbereidend middelbaar beroepsonderwijs;
- het beroepsonderwijs en volwasseneneducatie.
-
Wat is het verschil tussen het voltijd- en het deeltijd opleidingsprogramma?
Inhoudelijk zit er geen verschil tussen het voltijd- en het deeltijdprogramma. Je volgt precies dezelfde vakken – als deeltijdstudent doe je er alleen iets langer over.
Voltijdprogramma
- 1 collegejaar (2 semesters)
- Het opleidingsprogramma omvat 60 studiepunten. Per semester worden er 30 studiepunten behaald.
- Je volgt 1 dag per week onderwijs op de ILO en bent daarnaast 2,5 dag per week beschikbaar voor je stage.
Deeltijdprogramma
- 1,5 collegejaar (3 semesters) of 2 collegejaren (4 semesters)
- Het opleidingsprogramma in deeltijd omvat eveneens 60 studiepunten, waarbij je de studielast verdeelt over 3 of 4 semesters. Hierdoor ben je per week minder tijd kwijt aan de studie.
- Je volgt 1 dag per week onderwijs op de ILO en bent daarnaast 1 à 1,5 dag per week beschikbaar voor je stage.
In de studiegids vind je meer informatie over de inhoud van de vakken.
-
Mag/moet ik zelf een stageplek zoeken?
In principe zoekt de stagecoördinator een stageplek voor jou op een van de opleidings- of praktijkscholen waarmee de opleiding een samenwerkingsverband heeft. Het is dus niet de bedoeling dat je zelf naar een stageplek op zoek gaat. Alleen na overleg met de stagecoördinator kan hier bij hoge uitzondering van worden afgeweken. Je dient dan voor 10 mei (septemberstart) of 10 november (februaristart) een e-mail te sturen naar stage-ilo-fmg@uva.nl. Na deze datum is het niet mogelijk om een verzoek voor een eigen stageplek in te dienen en word je sowieso op één van onze opleidingsscholen geplaats.
Als je een betaalde baan hebt als docent in het voortgezet onderwijs, dan kun je die aanstelling laten gelden als praktijkplek.
-
Kan ik de opleiding volgen met een betaalde baan in het voortgezet onderwijs?
Jazeker. Als je een betaalde baan hebt als leraar in het voortgezet onderwijs, dan kun je die aanstelling - onder bepaalde voorwaarden - geheel of gedeeltelijk laten gelden als praktijkdeel.
Voor meer informatie kun je contact opnemen met de stagecoördinator.
-
Met welke scholen werkt de ILO samen?
De Interfacultaire Lerarenopleidingen heeft nauwe banden met een flink aantal opleidingsscholen in de regio's Amsterdam, Almere, West-Friesland en Noord-Holland-West. Via deze link is te zien waar de opleidingsscholen van de UvA zich bevinden.
-
Ben ik met een hbo-diploma toelaatbaar tot de master Leraar VHO?
Met alleen een hbo-diploma ben je niet toelaatbaar tot de master Leraar Voorbereidend Hoger Onderwijs. De landelijke toelatingseis is dat je een universitaire master moet hebben afgerond. Om een eerstegraads lesbevoegdheid te behalen, zou je dus eerst een master aan de universiteit moeten afronden.
Voor meer informatie over de vakmaster en eventueel een schakeljaar, verwijzen we je naar de opleiding zelf. Kijk voor meer informatie op www.uva.nl/master.
Houd me op de hoogte
In het voor- en najaar kun je live Meet & Ask-sessies bijwonen per studie.
Wil je per e-mail op de hoogte gehouden worden van nieuws en aankomende (live) events? Laat het ons weten via een van onderstaande formulieren.
Het Onderwijsloket is een initiatief van de Vereniging Hogescholen (VH) en de Universiteiten van Nederland (UNL). Op dit online platform vind je alle informatie over werken in het onderwijs. Het Onderwijsloket beantwoordt al je vragen en geeft informatie over welke routes er voor jou mogelijk zijn, welke functies je binnen een school kunt vervullen en met welke praktische zaken je rekening kunt houden als je in het onderwijs wilt werken.