Basistraject of specialisatie
Binnen de master kies je voor het basistraject over de cultuurgeschiedenis van het boek, of voor een van onze specialisaties: Cultureel ondernemen in het boekenvak, Kinderboeken, Historische cartografie of Middeleeuwse handschriften & Incunabelen. Het basistraject bestaat uit drie kernmodules en keuzeruimte. Je kunt de keuzeruimte invullen met een relevante stage of kiezen uit enkele bijzondere vakken bij Boekwetenschap zelf, of elders. Ook is het mogelijk in het buitenland een vak te volgen. Door de invulling van je keuzeruimte en je scriptieonderwerp kun je je bijvoorbeeld specialiseren in 'het literaire boek' of ‘middeleeuwse handschriften’.
Opbouw master
Het standaardtraject van Boekwetenschap omvat de cultuurgeschiedenis van het boek. Het omvat 60 EC en is als volgt opgebouwd:
-
De wereld in boeken. Inleiding in de boekwetenschap???studyprogramme .period??? 16
-
Wat las Rembrandt????studyprogramme .period??? 26
-
Wat is een boek? De wisselwerking tussen techniek en vorm 1500-2000???studyprogramme .period??? 46
-
Vrije keuze1—3???studyprogramme .period??? 512
-
Gebonden keuze: Specialisatievakken1—3???studyprogramme .period??? 512
-
Masterscriptie4—618
-
Tutoraat en studiebegeleiding1—6—
Keuzemogelijkheden
Boekwetenschap biedt talrijke keuzemogelijkheden, zowel binnen als buiten jouw specialisatie. Je kunt een keuzevak kiezen uit een van de andere specialisaties, en bijvoorbeeld de studie van de Middeleeuwse handschriften aanvullen met kennis over illustraties of vormgeving. Je kunt ook een stage doen, of kiezen voor een tutorial. In deze vorm van één-op-één onderwijs ga je je onder begeleiding van je docent verdiepen in een vrij onderwerp dat aansluit bij je studiepad.
-
Specialisatie: Cultureel ondernemen in het boekenvak
De specialisatie Cultureel Ondernemen in het Boekenvak is bedoeld voor studenten die van boeken hun vak willen maken en een toekomst ambiëren als ‘cultureel ondernemer' in het boekenvak.
Het boekenvak is volop in beweging en dit biedt mogelijkheden voor nieuwe ideeën en jong talent. Met deze specialisatie kun je je voorbereiden op een toekomst in het boekenvak. Je leert reflecteren op de totstandkoming van het literaire boek en de actuele verhouding tussen vraag en aanbod. Je weet welke kwesties er spelen en hoe je deze kunt onderzoeken.
De specialisatie Cultureel Ondernemen in het Boekenvak is een combinatie van boekwetenschap en economie. Je kunt in dit studiepad stagelopen bij een uitgeverij of andere instelling. Te denken valt aan een stage rondom marketing & publiciteit. De opleiding bemiddelt bij het zoeken naar een geschikte stageplaats. Je scriptie gaat over een onderwerp uit het boekenvak.
-
Specialisatie: Middeleeuwse handschriften & Incunabelen
Binnen het programma Boekwetenschap kun je je specialiseren in handschriften. Je maakt kennis met de uitgangspunten, doelstellingen, methoden en technieken van boekhistorisch onderzoek naar middeleeuwse handgeschreven en gedrukte boeken (handschriften en incunabelen). De specialisatie Middeleeuwse handschriften & Incunabelen wordt afgesloten met een masterscriptie over een onderwerp dat pas bij dit studiepad.
-
Specialisatie: Kinderboeken
De specialisatie Kinderboeken omvat de geschiedenis van de productie, in het bijzonder het illustreren, van kinderboeken. Naast algemene theorieën en methodiek met betrekking tot de boekenwereld leer je ook specifiek onderzoek te doen naar kinderboeken, bijvoorbeeld over de historische ontwikkeling van illustraties in kinderboeken en over het verband tussen pedagogiek en kinderboeken. Met een keuzevak kun je je nader specialiseren in een periode of genre.
Het is mogelijk om tijdens een stage werkervaring op te doen bij een museum, een uitgeverij of andere boek-gerelateerde instelling. Na afronding beschik je over een goede uitgangspositie voor het schrijven van je masterscriptie, maar ook voor een loopbaan in de wereld van het kinderboek.
-
Specialisatie: Historische cartografie
Oude kaarten maken duidelijk hoe er vroeger over wereld en maatschappij werd gedacht. Ze bieden een visuele en ruimtelijke blik op ons verleden en vormen zo een unieke aanvulling op allerlei andere soorten kennis. De specialisatie Historische Cartografie bestaat uit:
- Een theoretisch deel over historische, methodologische, analytische en materiële aspecten van boekgeschiedenis en historische cartografie.
- Een praktisch deel met werkcolleges waarin je zelf onderzoek doet naar/met oude kaarten en atlassen. Je focust op technieken om kaarten te ontleden en te interpreteren. Je leert Geografische Informatiesystemen (GIS) gebruiken om zelf digitale kaarten te maken.
In het tweede semester zet je het onderzoek voort in de masterscriptie en doe je een onderzoeksstage bij een bibliotheek, archief of museum met een kaartencollectie.
Masterscriptie
De masterscriptie (18 EC) is een onderzoeksverslag. Het onderwerp bepaal je in overleg met de scriptiebegeleider, en sluit aan bij jouw interesses. Onze studenten runnen zelf een uitgeverij, die bedoeld is om van de scriptie een boekuitgave te maken, die via een website door de consument besteld kan worden. Je krijgt de opmaakinstructies in een van de verplichte colleges in het masterprogramma. Zo ervaar je zelf hoe het is om een boek uit te geven.
Onderzoeksmaster Art and Performance Research Studies
Studenten van de master Boekwetenschap kunnen (na een selectieprocedure) verder als onderzoeker door een tweede studiejaar te volgen binnen de Engelstalige onderzoeksmaster Art and Performance Research Studies. De vakken die je bij Boekwetenschap hebt gevolgd (30 EC) kun je meenemen, maar bedenk wel dat je de boekwetenschap verlaat om je verder te specialiseren in kunst en cultuur.
Deeltijdopleiding
Het programma wordt ook in deeltijd aangeboden en duurt in dat geval twee jaar. Je volgt maximaal 30 EC per jaar (15 EC per semester). Het onderwijs volg je samen met de voltijdstudenten. Het programma van de deeltijdopleiding stel je in overleg met de programmacoördinator samen.