Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
EN
Master
Onderwijswetenschappen

Premaster Onderwijswetenschappen

Na afronding van de premaster Onderwijswetenschappen ben je toelaatbaar tot de master Onderwijswetenschappen.

Premaster Onderwijswetenschappen

De premaster bestaat uit maximaal 60 studiepunten (EC). Dit staat gelijk aan één studiejaar.
Het programma van de premaster wordt samengesteld uit vergelijkbare onderdelen van de bacheloropleiding. De premaster leidt niet tot een bachelordiploma, maar geeft na succesvolle afronding toegang tot de aansluitende masteropleiding aan de UvA.

Premaster als minor

De premaster kan ook gedeeltelijk of volledig als minor gevolgd worden, mits je aan een HO-instelling bent ingeschreven. Lees hierover meer in de informatiegids (zie hieronder).

Informatiegids premasters Pedagogische en Onderwijswetenschappen

Er is een informatiegids voor  studenten met een hbo-vooropleiding en een informatiegids voor studenten met een wo-vooropleiding.
Download hieronder de gids die voor jou van toepassing is. 

Engelstalige literatuur

Tijdens de opleiding, zowel tijdens de premaster als de master, zal je veel Engelstalige literatuur moeten bestuderen. Dit kan in het begin even wennen zijn en het zal meer tijd kosten dan het lezen van Nederlandstalige literatuur, maar de meeste studenten raken hier vrij snel aan gewend.
De meeste colleges en alle werkgroepen zijn Nederlandstalig en ook tentamens of papers maak je in het Nederlands. 

Voorlichting

Meet & Ask
Ga live - via Zoom - in gesprek met een student en een docent. Samen met andere studiekiezers krijg je een korte opleidingspresentatie en aansluitend kun je al je vragen stellen. Er sessies voor de premaster Onderwijswetenschappen op maandag 16 november van 16.00-17.00u en op dinsdag 24 november van 16.00-17.00u. Binnenkort vind je hieronder een link naar het aanmeldformulier.

Toelating en inschrijving premaster Onderwijswetenschappen

Doorloop alle onderstaande stappen om je in te schrijven voor de opleiding.

Inschrijfproces

 

 • 1. Check de deadlines
  • Doe voor 1 mei een Verzoek tot toelating (zie stap 3).
  • Schrijf je voor 1 mei in via Studielink (zie stap 4).
 • 2. Check de toelatingseisen

  2.1 Toelatingseisen premaster Onderwijswetenschappen

  • afgeronde verwante vooropleiding op hbo- of wo-niveau (let op: als je de premaster als minor wilt volgen, gelden er andere eisen; zie informatiegids)
  • behaald eindexamen havo of vwo wiskunde A, B of C of vergelijkbaar certificaat (met voldoende behaald).

  Voor mensen met niet verwante vooropleidingen is toelating niet altijd mogelijk. Als dat wel mogelijk is, moeten eventueel extra deficiëntie-onderdelen gevolgd worden.

  Download hieronder een overzicht van de toelatingseisen voor alle premasters van Pedagogische en Onderwijswetenschappen.

  2.2 Kennis van wiskunde: een toelatingseis

  Ben je niet in het bezit van een vwo of havo-diploma met wiskunde (met een voldoende behaald)? Dan zal je voor toelating tot de premaster zelf een vergelijkbaar wiskundecertificaat moeten behalen. Je kunt je voorbereiden op een toets of staatsexamen met een wiskundecursus of door zelfstudie.
  Een aantal mogelijkheden waarmee je zeker aan de wiskunde-eis gaat voldoen vind je hieronder. 

  • Zomercursus Wiskunde A bij het Korteweg-de Vries Instituut voor Wiskunde aan de Universiteit van Amsterdam. 
  • Wiskundecertificaat bij Boswell-Bèta in Utrecht. Kijk op www.boswell-beta.nl of bel met 030-4300100.
  • Een Staatsexamen wiskunde A of C via een Regionaal Opleidingscentrum (ROC). Volg een examentraining van het ROC of vraag na wat het examenmateriaal is (aanmelden hiervoor moet voor 1 januari).
  • Behaal het voortentamen Wiskunde A. Centrale Commissie Voortentamen - CCVW
  • Wiskundecursus of examentraining volgen bij Wismon in Amsterdam en Utrecht. Kijk op www.wismon.nl of bel met 030-7370348. Wismon neemt zelf geen examens af, dus dat moet je elders doen (zie hierboven).
  • Voldoe je wel aan de wiskunde-eis, maar wil je je wiskundekennis ophalen? Dat kan middels zelfstudie met behulp van het boek Wiswijs van drs. A.J. Pach & drs. J.F.M. Wisbrun, Noordhoff Uitgevers B.V., 4e druk, ISBN 9789001876265, € 62,25.

  Mocht je een andere mogelijkheid kiezen, neem dan vooraf  contact op met de examencommissie Pedagogische en Onderwijswetenschappen.

  2.3 Inschrijfvormen

  Als hbo-student kun je alvast een aantal vakken volgen tijdens je hbo-opleiding, vanaf je 3e studiejaar. De ingangseisen zijn dezelfde als voor de premaster, behalve dat je je hbo-opleiding nog niet hebt afgerond. Er zijn dan twee opties:

  • Je kunt het eerste semester van de premaster of de volledige premaster volgen in je minorruimte; 
  • Je kunt vergelijkbare bachelormodules (als bijvakken) volgen. Zowel het aantal EC als de onderwijsvormen kunnen afwijken van het premasterprogramma.

  In het formulier Verzoek tot toelating (zie stap 5) kun je aangeven of je de premaster als minorstudent wil doen.

  Aan de HvA is ook de doorstroomminor Sociaalwetenschappelijk Onderzoek te volgen. Studenten die deze minor hebben afgerond kunnen maximaal 30 EC vrijstellingen in de premaster krijgen.

 • 3. Doe een verzoek tot toelating

  Vul voor 1 mei het formulier Verzoek tot toelating in. Dit formulier is tot en met 30 april hieronder beschikbaar.

  Je ontvangt binnen 4 - 6 weken per e-mail bericht van de toelatingscommissie over je toelaatbaarheid en het vastgestelde programma.

 • 4. Schrijf je in via Studielink
 • 5. Activeer je Uvanet ID

  Nadat je je hebt ingeschreven in Studielink, ontvang je een e-mail met je UvAnetID. Activeer je UvAnetID volgens de instructies. Je hebt je UvAnetID nodig om je in te schrijven bij de UvA.

Na (voorwaardelijke) toelating

 • 6. Vakaanmelding

  Zodra de toelatingscommissie heeft bepaald welke vakken je dient te volgen, zal de onderwijsbalie je aanmelden voor deze vakken. Je hoeft zelf geen actie te ondernemen.

 • 8. Vraag je collegekaart aan

  Een collegekaart is een persoonlijke kaart die je onder andere gebruikt als identificatie tijdens tentamens en bij het lenen van boeken. Na je voorwaardelijke toelating ontvang je van de centrale studentenadministratie van de UvA meer informatie over het aanvragen van een collegekaart.

 • 9. Betaal het collegegeld

  Om je inschrijving te voltooien moet je het collegegeld betalen.

  De kosten bij een volledig premasterprogramma van 60 EC bedragen voor studiejaar 2021-2022 € 2.143 (gelijk aan wettelijk collegegeldtarief).  Voor premasters met een kleinere omvang, wordt het collegegeld berekend volgens de wijze die opgenomen is in de wetswijziging Kwaliteit in Verscheidenheid.

 • 10. Collegedagen

  Voor de premaster Onderwijswetenschappen worden voor de meeste onderwijswetenschappelijke vakken werkcolleges aangeboden waarbij aanwezigheid in veel gevallen verplicht is. Sommige hoorcolleges van onderwijswetenschappelijke vakken worden opgenomen en beschikbaar gesteld voor premasterstudenten.

  Voor de vakken van Methoden en technieken worden hoorcolleges aangeboden. Deze hoorcolleges worden ook als webcollege aangeboden aan premasterstudenten. Bij de methoden en techniekenvakken worden werkgroepen aangeboden die verplicht zijn voor alle studenten die deze vakken volgen. In deze werkgroepen worden de academische vaardigheden (inclusief schrijfonderwijs) behandeld. De werkgroepen kunnen zowel overdag als ’s avonds geroosterd zijn.

  Het jaarprogramma van de premaster Onderwijswetenschappen vind je hier.

Contact

Voor meer informatie kun je contact opnemen met de onderwijsbalie Pedagogische en Onderwijswetenschappen.