Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
Master

Pedagogische wetenschappen: Orthopedagogiek (track)

Vergelijk

Orthopedagogen bestuderen hoe leer-, ontwikkelings- en opvoedingsproblemen bij kinderen zich manifesteren en wat er in de opvoeding en op school moet gebeuren om deze aan te pakken en te behandelen. Zij houden zich bezig met ernstige problemen bij kinderen zoals depressie, angst en agressie, maar ook met opvoedingsproblemen veroorzaakt door bijvoorbeeld chronische ziektes, verstandelijke beperkingen, pedagogische onmacht of mishandeling.

Online open dag

Kennismaken met Orthopedagogiek? Op de online open dag-pagina kun je je 24/7 verdiepen in deze studie. Bekijk video’s, praat met studenten en verdiep je kennis. Of geef je op voor een online event of open dag.

Ontdek de masteropleiding en tracks 

Binnen de master Pedagogische wetenschappen specialiseer je je in een van de vier volgende tracks:

Studieprogramma

Ieder kind gaat naar school. Voor een aantal kinderen verloopt de schoolloopbaan met horten en stoten. Problemen op school kunnen het gevolg zijn van leer- of gedragsstoornissen, zoals dyslexie of hyperactiviteit, of van sociaal-emotionele factoren, eventueel samenhangend met tekorten in de pedagogische en/of didactische kwaliteit van school of met problemen in de gezinssituatie.

Binnen het mastertraject Orthopedagogiek aan de Universiteit van Amsterdam kun je kiezen voor de richting Onderwijsleerproblemen  of de richting Ontwikkeling- en opvoedingsproblemen. Maar het is ook mogelijk om zelf een programma samen te stellen door een keuze te maken uit het aanbod van beide richtingen. Specialismen binnen orthopedagogiek aan de UvA zijn o.a. leerstoornissen zoals dyslexie en dyscalculie, leerkracht-leerlinginteractie, slaapproblemen (bij jongeren), ontwikkeling van angst bij kinderen, mindfulness voor ouders en kinderen met ADHD en reductie van opvoedingsstress.

Waarom Orthopedagogiek aan de UvA?

Meest betrokken docenten van Nederland (NSE 2021)
Brug tussen praktijk en wetenschap
Handelingsgericht
Nederlandstalige lessen en stage

Academische staf

De mensen die je tijdens de opleiding begeleiden.

Na je studie

Het beroepsveld van orthopedagogen heeft traditioneel betrekking op de institutionele en relationele pedagogische benadering van kinderen en jongeren die door leer- of gedragsproblemen, ziekte of handicap in hun ontwikkeling worden bedreigd. Voorbeelden van instellingen waar orthopedagogen terechtkomen zijn:

  • speciaal onderwijs
  • onderwijsbegeleiding
  • jeugdhulpverlening
  • geestelijke gezondheidszorg
  • kinderbescherming
  • de reclassering
Nu ik snap wat gezinsproblemen in stand houdt kan ik mij beter in mijn cliënten verplaatsen.

Past Orthopedagogiek bij jou?

Feiten & cijfers
Diploma MSc Pedagogische wetenschappen
Type Regulier onderwijs
Vorm Voltijd
Studielast 60 EC, 12 maanden
Voertaal Nederlands
Start September
CROHO-code 66607
Locatie Roeterseilandcampus